Επιστροφή στην ιστορία

Φακές

lentils bowl lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • ½ πακέτο φακές ή 250 γρ.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγο θυμάρι ξερό
  • 4-5 κόκκοι μοσχοπίπερο (μπαχάρι)-προαιρετικά
  • 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη στον τρίφτη και 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για 3-4 άτομα

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τη φακή από τυχόν πετρούλες ή κάποιο κριθάρι που μερικές φορές βλέπουμε να υπάρχουν ανάμεσα. Βάζουμε λίγη-λίγη σε πιάτο και ελέγχουμε. Μετά την  πλένουμε στο σουρωτήρι.
  2. Γεμίζουμε 1/3 της κατσαρόλας νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη φακή. Να πάρει μια-δυο βράσεις, όχι παρά πάνω από 1-2 λεπτά.
  3. Πετάμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό στην κατσαρόλα. Μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Προσθέτουμε τη φακή μόλις αρχίσει ο βρασμός.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, τα καρότα, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
  5. Στα 40 λεπτά ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι και τη ντομάτα με τον τοματοπελτέ, αν χρησιμοποιήσουμε. Η φακή θέλει λίγη ντομάτα, πιο πολύ για τη γεύση. Το θυμάρι προς το τέλος θα το προσθέσουμε. Αν τελειώνει το νερό, συμπληρώνουμε με καινούριο ζεστό. Να μείνει με λίγο ζωμό, μόλις να σκεπάζεται ή φακή.
  6. Θα βράσει τουλάχιστον 1 ώρα και 10 λεπτά, αλλά θα δοκιμάσουμε και μετά θα τη βγάλουμε από τη φωτιά. Αν είναι πολύ βραστερή μπορεί να μην χρειαστεί περίπου το τελευταίο τέταρτο του χρόνου βρασίματος.
  7. Να μείνει ένα 10λεπτο και μετά να σερβιριστεί με λίγο ξύδι καλής ποιότητας από κρασί. Και συνοδευτικά μαζί με ελιές, αγγουράκι τουρσί και κρεμμυδάκια στο ξύδι! Ένα φρέσκο ψωμί τζιαπάτα είναι must!

Ιδέες: Μερικοί για να γίνει η φακή πιο εύπεπτη, προτιμούν να βάζουν το κρεμμύδι ολόκληρο και να το βγάζουν, ενώ προσθέτουν το λάδι προς το τέλος.

Κόκκινες φακές με ρύζι
Πάστα Φλώρα Νηστίσιμη