Επιστροφή στην ιστορία

Σφολιατίνια με κρέμα

Θα χρειαστούμε

  • 500 γρ. σφολιάτα, καλής ποιότητας
  • 300γρ. γάλα, πλήρες λιπαρών
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας τριμμένο ψωμί, τουλάχιστον μιας μέρας παλιό
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κυβάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα βιολογικό κατά προτίμηση λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 60 γρ. αμυγδαλόψυχα σκόνη
  • 3 αυγά
  • Σως φράουλας
  • Ή άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Ή Maids of Honor cakes

Γίνονται 24 κομμάτια

Θα χρησιμοποιήσουμε τη φόρμα για μάφινς. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ένα πινέλο τις στρόγγυλες εσοχές της φόρμας. Αν έχουμε μόνον μια φόρμα, θα την αφήσουμε πρώτα να κρυώσει καλά μετά το πρώτο ψήσιμο και κατόπιν θα την ξαναχρησιμοποιήσουμε για τα υπόλοιπα σφολιατίνια μας.

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα που έχει σημασία να ξέρουμε πως είναι καλής ποιότητας, γιατί το αποτέλεσμα έτσι γίνεται πιο εντυπωσιακό. Εγώ συνήθως την αγοράζω από εργαστήριο σφολιάτας και ξέρω πως δεν θα με απογοητεύσει στο ψήσιμο!

Η σφολιάτα να είναι σχεδόν κρύα για να κόβεται εύκολα. Αν ξεπαγώσει πολύ, την βάζουμε πάλι λίγη ώρα στο ψυγείο.

Κόβουμε δίσκους 8 εκατοστών. Τους τοποθετούμε στις θήκες και όση ώρα φτιάχνουμε την κρέμα, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Όταν ετοιμάσουμε την κρέμα, βγάζουμε και μοιράζουμε το μίγμα στα σφολιατίνια μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση και ψήνουμε κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C, για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι φούσκωσαν και ροδοψήθηκαν οι τάρτες μας.

yum09

yum03

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στις θήκες και μετά με τη βοήθεια ενός στρογγυλεμένου μαχαιριού βγάζουμε εύκολα τις τάρτες πάνω σε σχάρα, όπου τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν σερβίρουμε τις ραντίζουμε με ένα μίγμα κανέλας και άχνης ζάχαρης. Ή τις περιχύνουμε με σως φράουλας και σερβίρουμε αμέσως.

yum04

Σερβίρετε αυτές τις τάρτες ζεστές με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ και θα εκπλαγείτε. Η κρατσανιστή σφολιάτα με τη φρεσκοψημένη κρέμα είναι τέλειος συνδυασμός την πρώτη ημέρα παρασκευής τους. Αλλά μπορούμε και να τις διατηρήσουμε σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο, μέσα στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Διαδικασία για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα με τα τρίμματα ψωμιού σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού του. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόψυχα, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο, όπως στο αυγολέμονο, τα αυγά, χτυπημένα με ένα πιρούνι. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το κουταλάκι της βανίλιας. Μοιράζουμε στις σφολιάτες το μίγμα και ψήνουμε αμέσως.

Σως φράουλας

Χτυπήστε στο μπλέντερ 250 γρ. φρέσκες φράουλες με 50 γρ. άχνη ζάχαρη- αν βρείτε την ποικιλία ζάχαρης που λέγεται fondant icing και έχει κορν φλάουρ σε μεγαλύτερη ποσότητα το αποτέλεσμα είναι πιο ικανοποιητικό από την απλή άχνη ζάχαρη. Σουρώστε το μίγμα και διατηρήστε το στο ψυγείο. Περιλούστε με αυτό τα σφολιατίνια πριν τα σερβίρετε.

Ιδέες: Στο μίγμα κρέμας που θα περισσέψει σίγουρα αφού γεμίσουμε όλες τις τάρτες μας, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατεύουμε και ψήνουμε χωρίς σφολιάτα στις βουτυρωμένες θήκες. Γίνονται τέλεια μάφινς!

yum07

Ρεβίθια άσπρα με κάρυ
Τούρτα Τζιαντούγια