Επιστροφή στην ιστορία

Σπιτικά Ψωμάκια

mushroom sandwich lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 7 γρ. (2 κουταλάκια του γλυκού) ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 125 ml (1/2 φλυτζάνι) χλιαρό νερό
  • 125 ml (1/2 φλυτζάνι) χλιαρό γάλα
  • 435 γρ(2 ½ φλυτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό

Σίγουρα θα φαίνεται αστεία ή περιττή η ιδέα να ζυμώσουμε ψωμάκια για σάντουιτς, όταν τριγύρω μας υπάρχουν τόσοι υπέροχοι μάστορες στα αρτοποιεία που κάνουν θαύματα! Όμως καμιά φορά μπορεί να θέλουμε μια δική μας δημιουργία και στο ψωμί. Αυτά τα ψωμάκια είναι πολύ μαλακά, αφράτα, γίνονται σχετικά εύκολα και πετυχαίνουν πάντα. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες! Η συνταγή για τα ψωμάκια είναι από το «The Australian Women’s Weekly Cookbooks», έκδοσης 1998, λίγο αλλαγμένη!

Διαδικασία

  1. Αναμίξτε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το γάλα μέχρι να λιώσει η μαγιά. Καλύψτε το μίγμα και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει λίγο.
  2. Κοσκινίστε το αλάτι και το αλεύρι μαζί, ανοίξτε μια λακκούβα και ρίξτε μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο με το πιρούνι και το μίγμα της μαγιάς. Αναμίξτε με το κουτάλι από έξω προς τα μέσα του μίγματος και μετά ζυμώστε.
  3. Θέλουμε μια μαλακιά, ελαστική ζύμη. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίστε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι, μόνον σιγά σιγά και μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια αλλά να μη γίνει σκληρό. Εγώ προσθέτω πάντα σκληρό αλεύρι. Ζυμώστε τουλάχιστον 5 λεπτά με υπομονή.
  4. Βάλτε το ζυμάρι μέσα στη λεκάνη αναμίξεως και τοποθετήστε την για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη καλά.
  5. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Γυρίστε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε πάλι, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι και χωρίστε το σε 7 ίσα κομμάτια. Πλάστε καθένα από αυτά σε μια μπάλα.
  6. Τοποθετήστε τις μπάλες,  σε απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους, σε ταψί ρηχό, το οποίο έχετε αλευρώσει. Αφήστε να φουσκώσουν για 10 λεπτά, σκεπασμένες με μια πετσέτα και σε ζεστό μέρος.
  7. Κοσκινίστε από επάνω τους αλεύρι και πατήστε μια δαχτυλιά στη μέση.
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 ⁰C για 15 λεπτά.  Έτοιμα και θαύμα!
Γλυκά Ψωμάκια Γουιάνας – Sweet Tennis Rolls
Cupcakes, τα γήινα – Ατομικά κεκάκια με καφέ