Επιστροφή στην ιστορία

Ροζ φρουτοποτό με ραβέντι

fruit drinks lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 ροζ μεγάλο γκρέιπφρουτ
  • 2 φλυτζανάκια του καφέ σιρόπι έτοιμο ραβέντι-rhubarb cordial
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό ή ανθρακούχο νερό
  • Παγάκια

Κάποτε σε κάθε μπακάλικο της γειτονιάς έβρισκες σιρόπι λεμονιού, βύσσινου, πορτοκαλιού, σουμάδα δίπλα στα μπουκάλια με τα ανθρακούχα ποτά. Αλλά και πιο παλιά οι ελληνίδες νοικοκυρές φρόντιζαν να φτιάξουν τα δικά τους σιρόπια με χυμούς φρούτων, έτοιμα σε γυάλινα μπουκάλια στα ψηλά ράφια να περιμένουν τους καλεσμένους. Μια εύκολη, φτηνή και πεντανόστιμη λύση για σερβίρισμα με μπόλικα παγάκια και με συνοδεία κάποιο σπιτικό γλυκό. Ήταν και το κέρασμα των μικρών που δεν έπιναν καφέ ή αυτών που απλά ήθελαν ένα δροσιστικό ποτό χωρίς αλκοόλ. Αν και μεταξύ μας αν προσθέσετε στο δεύτερο φρουτοποτό μου μια δόση βότκας, δε θα ήταν και άσχημο! Κάθε ανάμνηση, λοιπόν από ελληνικό καλοκαίρι έχει μέσα της και ένα ποτήρι φτιαγμένης σπιτικής λεμονάδας ή βυσσινάδας με σιρόπι. Υπήρχαν και πολλές επιλογές στα ράφια των πρώτων σουπερμάρκετ. Δυστυχώς εξαφανίστηκαν αλλά σήμερα άρχισαν και πάλι να γίνονται πολύ αγαπημένα τα σπιτικά φρουτοποτά από φρέσκα λεμόνια ή άλλα φρούτα και πολλοί, πιστεύω, θα αρχίσουν να τα προτιμούν από οικολογική συνείδηση ή από μόνη τη χαρά της δημιουργίας! Για τα δικά μου φρουτοποτά θα χρειαστείτε λάιμ-γλυκολέμονα, ροζ γκρέιπφρουτ, σιρόπι από σαμπούκο – elderflower, σιρόπι από ραβέντι – rhubarb, σιρόπι από λεμόνι, πολλά παγάκια και λεπτές φετούλες λάιμ-γλυκολέμονα μέσα σε κάθε ποτήρι.

Ροζ φρουτοποτό με ραβέντι Pink Juice with rhubarb cordial

 

Όποιος Έλληνας διαβάσει την ονομασία ραβέντι θα σουρώσει σίγουρα τα χείλη του από μια μικρή δυσφορία. Στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούμε ραβέντια! Είναι κάτι ρίζες λαχανικών, κατακόκκινες και μακριές σα σέλερυ, που και αυτό το γνωρίσαμε τώρα τελευταία και έγινε η δεύτερη επιλογή μας στο σέλινο! Δυστυχώς δεν ξέρω αν τρώγεται εδώ αλλά στην Αγγλία το ραβέντι ή αλλιώς rhubarb καταναλώνεται ευρέως σε φαγητά, γλυκά, φρουτοποτά. Περιττό να σας πω ότι ήμουν πολύ δύσπιστη να το δοκιμάσω, δεν έβρισκα το λόγο και όταν το γεύτηκα σε μια τάρτα, ήταν τόσο ξινή που είπα αφήστε, δεν τα τρώμε αυτά τα λαχανικά στην Ελλάδα! Αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν έφταιγε το λαχανικό για τη δυνατή οξύτητα της γεύσης στη συγκεκριμένη τάρτα!

Τζίντζερ κέικ
Κίτρινο φρουτοποτό με σαμπούκο