Επιστροφή στην ιστορία

Σάλτσα με ξινόχοντρο Κρήτης

cretan salsa 2

Θα χρειαστούμε

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ξινόχοντρος – θα τον βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με Κρητικά ή παραδοσιακά προϊόντα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 μικρά πράσινα κολοκυθάκια (αυτά με τους ανθούς, τα zucchini) ξυσμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 800 ml νερό ζεστό
  • 10 φυλλαράκια πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σερβίρουμε πάνω σε μακαρόνια. Η συγκεκριμένη παρασκευή ξινόχοντρου περιέχει μυζήθρα ζυμωμένη με το κατσικίσιο γάλα και το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Σε άλλες ποικιλίες προσθέστε το τυρί που θέλετε πριν το σερβίρισμα.

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα κολοκυθάκια που είναι πάρα πολύ λεπτές φετούλες, σχεδόν διαφανείς. Ανακατώνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά στο λάδι.
  2. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον τοματοπελτέ. Ρίχνουμε και 500 ml νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τριμμένο λίγο τον ξινόχοντρο και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου να μαλακώσει και να ενσωματωθεί με τη σάλτσα.
  4. Στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε ζεστό νερό, το αλάτι, δοκιμάζουμε και αφήνουμε να προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού.
  5. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.
Τάρτα με μήλο
Φάβα με ξινομυζήθρα και ντοματούλες