Επιστροφή στην ιστορία

Ρολό με σαντιγί και μαρμελάδα μανταρίνι

Θα χρειαστούμε

  • 4 αυγά βιολογικά
  • 80 γρ. Ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, περασμένη από το μπλέντερ για να γίνει πολύ λεπτή – ή golden caster sugar
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας/5 γρ. κορνφλάουρ
  • 2 κουτ. του γλυκού φυλλαράκια earl grey tea (από 2 φακελάκια, από τα οποία κρατάμε λίγη ποσότητα για να προσθέσουμε στη σαντιγί)
  • 1 ½ κουτ. του γλυκού παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Γέμιση
  • Για τη Σαντιγί: 1 κουτί φυτική σαντιγί και 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • Για τα υπόλοιπα: 1 κοφτό κουτ. του γλυκού τσάι earl grey, 2 κουταλιές ζεστό γάλα, λίγη μαρμελάδα μανταρίνι
 Για 6-7 άτομα

Το να φτιάξεις ένα ρολό είναι πολύ εύκολο. Χρειάζονται λίγα υλικά και μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς, στη γέμιση ή και στο παντεσπάνι. Ένα ακόμη δικό μου ρολό θα δείτε σε παλαιότερη ανάρτηση, εδώ. Την ιδέα για το παντεσπάνι με earl grey και παπαρουνόσπορο υιοθέτησα από το μπλογκ echoscueche-eng.blogspot.com

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τα εξής:

  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε ένα μικρό μπολ, ένα ένα, προσέχοντας να μην πέσει κρόκος στο ασπράδι. Γιατί έτσι χαλάει η μαρέγκα.
  2. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα 40 γραμμάρια ζάχαρη με τον παπαρουνόσπορο και τα φυλλαράκια τσαγιού.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ τρεις φορές ώστε να είναι αέρινο.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο με χαμηλά τοιχώματα 33×23 εκ. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  5. Στρώνουμε μια καθαρή, ελαφρά βρεγμένη πετσέτα (ποτηρόπανο) και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, τόσο μεγάλο όσο είναι το ταψί μας.

Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός, 2 λεπτά. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τα υπόλοιπα 40 γραμμάρια από όλη την ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα τόσο σφιχτή όσο να κρατιέται στο φτερό του μίξερ. Μετά από συνολικά 6-7 λεπτά, σταματάμε το χτύπημα.

Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη που είναι αρωματισμένη με το τσάι και τον παπαρουνόσπορο.

Ενσωματώνουμε την μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας προς την ίδια φορά πάντα και σιγά σιγά. Με αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε τον αέρα που έχει η μαρέγκα και κάνει αφράτο το μίγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψάκι, στρώνουμε απαλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα και χτυπάμε μια φορά το ταψί στο τραπέζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C και για 25 λεπτά. Ελέγχουμε το παντεσπάνι ως εξής: Τραβάμε λίγο το ταψί προς τα έξω και με το δάχτυλο πιέζουμε το παντεσπάνι. Αν το βύθισμα επανέρχεται, είναι ψημένο. Από κάτω είναι ελαφρά ροδισμένο.

Όταν ψηθεί, πάλι χτυπάμε το ταψί στο τραπέζι για να μην συρρικνωθεί το παντεσπάνι. (κάτι που διάβασα και το τηρώ πάντα στα παντεσπάνια)

Περιμένουμε 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι μας πάνω στην πετσέτα με το χαρτί και την άχνη. Αφήνουμε να κρυώσει και τυλίγουμε από το πλάτος, γυρίζοντας προς τα μέσα και σπρώχνοντας με την πετσέτα ώστε να κάνουμε το ρολό. Όπως είναι με το χαρτί, χωρίς την πετσέτα το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.

Για τη Σαντιγί
  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα φυλλαράκια τσάι και ρίχνουμε από πάνω τους το ζεστό γάλα. Μόλις φουσκώσουν σε 2 λεπτά δηλαδή, τα βγάζουμε.
  2. Σε κρύο από το ψυγείο μεταλλικό μπολ χτυπάμε τη σαντιγί να αφρατέψει 1 λεπτό και ρίχνουμε λίγο λίγο την άχνη, χτυπώντας μέχρι να γίνει σχεδόν τριπλάσια η ποσότητα της κρέμας.
  3. Ρίχνουμε τα φουσκωμένα στο γάλα φυλλαράκια στη σαντιγί.
Συναρμολόγηση

Ξετυλίγουμε απαλά το ρολό και κόβουμε τις άκρες του περίπου 1 εκ. και από τις δυο πλευρές για να είναι ίσια τα τελειώματά του. Απλώνουμε τη σαντιγί μέχρι ένα δάχτυλο πιο μέσα από το παντεσπάνι και βάζουμε στην αρχή και κατά πλάτος μια λωρίδα από τη μαρμελάδα. Αυτήν θα την τυλίξουμε στην αρχή, γυρίζοντας σιγά σιγά το ρολό.

Το βάζουμε σε πλαστική μεμβράνη σφιχτά, προσέχοντας να γίνει ωραίο το ρολό και ολοστρόγγυλο και το αφήνουμε κάποιες ώρες στο ψυγείο. Την πλαστική μεμβράνη θα την βγάλουμε αν μας μείνει το ρολό για άλλη μέρα για να μην κρατήσει υγρασία το ρολό μέσα στο ψυγείο.

Κόβουμε φέτες 2 εκ. με ένα καθαρό κάθε φορά μαχαίρι και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.

sw03

Millionaire’s shortbread
Ρολό με μαρμελάδα και καρύδια