Επιστροφή στην ιστορία

Ρεβίθια άσπρα με κάρυ

Θα χρειαστούμε

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι σε κυβάκια, κομμένο με το μαχαίρι
  • 2 καρότο σε μικρές ροδέλες
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
  • ½ κύβο φρέσκων λαχανικών
  • Θυμάρι φρέσκο ή ξερό μια κουταλιά
  • Λίγο κάρυ προς το τέλος μετά το θυμάρι
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Πιπέρι ½ κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για 3-4 άτομα
  1. Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό όχι βραστό νερό. Σκεπάζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και τα αφήνουμε για 1 τέταρτο της ώρας.
  2. Ξεπλένουμε τη σόδα με χλιαρό νερό και τρίβουμε απαλά τα ρεβίθια. Αν βγαίνει η εξωτερική τους φλούδα, αφαιρέστε την από τα περισσότερα.
  3. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει και υπολογίστε από το λίτρο του νερού να έχετε στην κατσαρόλα τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάζονται έως 1 δάχτυλο πάνω από τα ρεβίθια. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αφαιρέστε όσο περισσότερο αφρό σχηματίζεται με μια κουτάλα.
  4. Ρίξτε το μισό κύβο λαχανικών, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα και αφήστε τα να σιγοβράζουν για 1 ώρα και 10 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και άλλο νερό. Μισή ώρα πριν το τέλος ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Στο τελευταίο τέταρτο της ώρας ρίξτε πρώτα το θυμάρι, μετά το κάρυ και το λεμόνι. Επίσης αν δεν θέλετε τον κύβο λαχανικών, βάλτε 1-2 μικρά πράσα κομμένα σε ροδέλες.
  5. Δοκιμάστε αν μαλάκωσαν αρκετά αλλιώς αφήστε για άλλα 10 λεπτά. Να μείνουν με λίγο ζωμό σα πηχτή σούπα. Να μην λιώσουν τελείως αλλά να διατηρούν το σχήμα τους και στη γεύση να είναι πολύ απαλά.
  6. Θα σβήσετε τη φωτιά και θα τα αφήσετε να χυλώσουν για μισή ώρα, ή τουλάχιστον για ένα τέταρτο πριν σερβίρετε.

ch02

 

Ρεβίθια ψητά με δενδρολίβανο
Σφολιατίνια με κρέμα