Επιστροφή στην ιστορία

Πασχαλινό Τσουρέκι

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 1200 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 375 γρ. ζάχαρη – άσπρη ή καστανή από ζαχαροκάλαμο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά μέτρια
  • 100 γρ. μαγιά φρέσκια (από τα ψυγεία των σουπερμάρκετ)
  • ¾ ποτηριού νερό
  • Λίγο αλάτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ανάμιχτα μαχλέπι (κοπανισμένο 1 κουτ. γλυκού), κάρδαμο (5 σπόροι), λίγη ζάχαρη (1 κουταλάκι), 1 κυβάκι μαστίχας (τριμμένη)
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια (ή το ξύσμα από έναν λωβό βανίλιας)
  • 300 γρ. γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών και 2 κουταλιές γάλα για άλειμμα
  • Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία

Η διαδικασία για το τσουρέκι του Πάσχα είναι παραδοσιακή γιατί χρησιμοποιούμε φρέσκια μαγιά. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες συνταγές με ξηρή μαγιά και μεγαλύτερη ευκολία στο ζύμωμα. Εγώ τις διαβάζω και πάντα κάνω αυτήν που σας προτείνω.

1.Πρώτα θα φουσκώσει η μαγιά. Σε ένα πλαστικό μπωλ ρίχνουμε σε κομματάκια τη μαγιά, η οποία είναι για μια ώρα έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Την ανακατώνουμε με το νερό χλιαρό και με λίγο από το αλεύρι να γίνει πηκτός χυλός. Την αφήνουμε για μία ως μιάμιση ώρα, σκεπασμένη, μακριά από ρεύματα αέρα και κρύο αλλά και όχι πολύ κοντά σε θερμαντικό σώμα. Αν δούμε πως έχει φουσκώσει και έβγαλε φυσσαλίδες, τότε είναι τέλεια. Αν για κάποιο λόγο είναι επίπεδη και δεν βλέπουμε κάποια αλλαγή, πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία.

2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε το γάλα χλιαρό, τα αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι πασπαλισμένο, το μίγμα μαγιάς και με ένα κουτάλι από τα τοιχώματα προς το κέντρο ανακατώνουμε απαλά να αναμιχθούν.

3.Αδειάζουμε το ζυμάρι σε μια επιφάνεια με λίγο πασπαλισμένο αλεύρι ή νισεστέ. Ζυμώνουμε, διπλώνοντας και τραβώντας προς τα μπρος το ζυμάρι ή βουλιάζοντάς το με τα χέρια για 10 λεπτά. Αν αισθανθούμε πως έχει πολλή υγρασία και δε ζυμώνεται ή κολλάει πολύ στα χέρια, ρίχνουμε μια χουφτίτσα αλεύρι. Γενικά ό,τι αλεύρι προσθέσουμε, να είναι με μέτρο και σιγά σιγά.

4. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο με μεμβράνη και κουκουλωμένο καλά με ένα ζεστό κάλυμμα να φουσκώσει, αυστηρά για δύο ώρες.

5. Πλάθουμε. Με τρία κορδόνια των 150 γρ. το καθένα θα φτιάξουμε τέλειες πλεξούδες. Στην αρχή τις ενώνουμε μαζί, φέρνουμε προς το κέντρο μια το ένα και και μια το άλλο το δεξί και το αριστερό κορδόνι και τα αφήνουμε να πέσουν απαλά στη μέση. Στο τέλος γυρίζουμε προς τα πίσω την πλεξούδα.

6. Τοποθετούμε κάθε τσουρέκι σε ταψάκι ρηχό, πάνω σε λαδόκολλα και αραιά, δυο πλεξούδες περίπου 500 γρ. η καθεμιά στο ταψί.

7. Αφήνουμε να φουσκώσουν αυστηρά μέχρι 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190˚C και πριν τοποθετήσουμε το ταψί στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, αλείφουμε τα τσουρέκια με χτυπημένο κρόκο αυγού και λίγο γάλα και διακοσμούμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ. Το ψήσιμο χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα τον φούρνο διαρκεί 25 έως 30 λεπτά. Μόλις αρχίσει να μυρίζει έντονα το τσουρέκι, είναι η ώρα να το ελέγξουμε.

8. Αφήνουμε 10 λεπτά στο ταψί και μετά τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Αν ακολουθήσετε τη διαδικασία, στον χρόνο και στα υλικά θα γίνουν τέλεια!

 

 

Μικρά κεκάκια με αμύγδαλο, πορτοκάλι και βανίλια
Νηστίσιμα κουλουράκια