Επιστροφή στην ιστορία

Ντοματούλες γεμιστές

ντοματούλες γεμιστές lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 6 μικρές σε μέγεθος ντομάτες, όσο πιο στρόγγυλες μπορούμε να διαλέξουμε
  • 1 ½ φλυτζάνια του τσαγιού ψίχα ψωμιού, από φέτες του τοστ, τριμμένες στο μπλέντερ
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

Μια συνταγή γρήγορη, εντυπωσιακή και πεντανόστιμη που συνοδεύει τέλεια το ψητό χοιρινό ή κατσίκι.

Την υιοθέτησα από ένα τεύχος της Πρακτικής του ’80. Την έβλεπα πολλές φορές αλλά δεν ξέρω γιατί, σκεφτόμουν ότι κάνεις πολύ κόπο για το τίποτα! Κι όμως τώρα που τη δοκίμασα αρκετές φορές, ανακαλύπτω πως ταιριάζει πολύ σε εμφάνιση και σε γεύση με τα ψητά κρεατικά. Αφήστε που κέρδισε σε γεύση και τα πολύ δύσκολα άτομα σε διατροφικές προτιμήσεις στην οικογένειά μου, κάτι που θεωρώ επιτυχία 100%.

Διαδικασία

  1. Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες και με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την ψίχα τους την οποία στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεχτικά με κουταλάκι του γλυκού. Αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες σε πιάτο για να στραγγίσουν τελείως.
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε την ψίχα ψωμιού, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
  3. Στο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανάβουμε. Μόλις ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε τις ντομάτες, να ροδίσουν λίγο και τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα ρηχό ταψί με το άνοιγμά τους προς τα επάνω.
  4. Με κουτάλι γεμίζουμε ομοιόμορφα τις ντομάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 ⁰C, για 13-15 λεπτά.
  5. Βγάζουμε αμέσως. Να μην καούν από πάνω, θέλουμε κυρίως να αναμιχθούν οι γεύσεις μεταξύ τους. Τρώγονται ζεστές οι ντοματούλες, γι’ αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε στο σημερινό γεύμα, πριν σερβίρουμε.

Ιδέες: Φυσικά δεν πετάμε την ψίχα από τις ντομάτες. Θα τις βάλουμε στο ψυγείο και θα τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια σάλτσα ντομάτας με λίγο λάδι, 1 σκελίδα σκόρδο και αλάτι, πιπέρι, που θα βράσουμε για 15 λεπτά και προς το τέλος θα προσθέσουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο.  Έχουν τα σπόρια βέβαια και θα χάσει λίγο σε εμφάνιση η σάλτσα μας αλλά θα είναι τέλεια σερβιρισμένη σε ένα πιάτο με πάστα σε σχήμα κοχύλια- Gnocchi!

Ψητά Παντζάρια
Χοιρινό στη λαδόκολλα