Επιστροφή στην ιστορία

Μπούλαρ

Θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά- 18 γρ.
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ½ λίτρο γάλα χλιαρό
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική τριμμένη στο μπλέντερ ή caster sugar
  • 1 ½ κουταλάκια του τσαγιού κάρδαμο –κόκκοι που τους χτυπάμε να γίνουν σκόνη και αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό τους
  • 1 κιλό αλεύρι-καλύτερα αυτό από μαλακά σιτάρια για τσουρέκια
  • Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, τριμμένη στο μπλέντερ ή caster sugar
  • 200 γρ. βούτυρο πολύ χλιαρό, λιωμένο- θα το χρησιμοποιήσουμε και για το άλειμμα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Θήκες για μάφιν
  • Πινέλο για άλειμμα
  • Χοντρή ζάχαρη για πασπάλισμα ή καστανή ζάχαρη, το ίδιο καλή!
ή Bullar– Ατομικά τσουρεκάκια Σουηδίας

Αυτήν τη συνταγή την ξεσήκωσα από το διαδικτυακό σερφάρισμα. Έβαλα βέβαια τις δικές μου πινελιές και δεν ξέρω αν τελικά μοιάζουν τόσο με τα αυθεντικά μπούλαρ αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι τόσο γλυκά και αφράτα, όσο φαίνονται στη φωτογραφία…

RO04

 

Διαδικασία
  1. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ζεσταίνουμε μαζί με το γάλα. Να είναι πολύ χλιαρό όταν θα το αναμίξουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα και σε ζεστό μέρος, (όχι κοντά σε εστία θέρμανσης).
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη ζυμώματος.
  3. Ανακατεύουμε το κάρδαμο. Ανοίγουμε στη μέση μια λακούβα όπου ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς.
  4. Με μια κουτάλα και με κινήσεις από έξω προς τα μέσα ενώνουμε τα υλικά για να φτιάξουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας 20 λεπτά. Αν σηκώσουμε ένα κομματάκι ζύμης στο φως και δούμε να είναι σχεδόν ομοιόμορφη η εμφάνισή του και λεία τότε το ζυμάρι μας έγινε.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη 2 ώρες, σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα κουζίνας και κάποια ακόμη σκεπάσματα «για να μη μας κρυώσει». Έτσι θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος αλλά θα γίνει πολύ ελαστική και εύπλαστη.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ισιώνουμε το ένα με τον χοντρό πλάστη σε μορφή παραλληλόγραμμου και πάχος 1 εκ.
  7. Αλείφουμε αρκετό βούτυρο και πασπαλίζουμε με την κανέλλα και τη ζάχαρη.
  8. Διπλώνουμε τη ζύμη, φέρνοντας τη μια μακριά πλευρά να ακουμπήσει στην άλλη. Και μετά κόβουμε γεμιστές λωρίδες του 1 εκ.
  9. Αυτές τις λωρίδες τις στρίβουμε με το χέρι μας σαν καραμελόχαρτο και τις ενώνουμε βάζοντας την μια άκρη προς τα μέσα στο κέντρο και κρύβοντας την άλλη άκρη από κάτω.
  10. Να λοιπόν! Έχουμε ένα στρόγγυλο ψωμάκι που τοποθετούμε σε βουτυρωμένη θήκη για μάφιν. Συνεχίζουμε με τις άλλες λωρίδες. Το ίδιο κάνουμε για την υπόλοιπη ζύμη. Αν θέλουμε, τα βάζουμε σε μικρό στρόγγυλο ταψάκι 26 εκ., τέσσερα τέσσερα μαζί, το ένα κοντά στο άλλο.
  11. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα τσουρεκάκια, πασπαλίζουμε με καστανή ή χοντρούς κόκκους ζάχαρη και αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
  12. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C ψήνουμε τα τσουρεκάκια μέχρι να ροδίσουν για 20 λεπτά περίπου.
  13. Τα αφήνουμε στις θήκες για 5΄περίπου και τα αραδιάζουμε μετά σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Αυτά τα τσουρεκάκια είναι τέλεια για πρωινό και πολύ νόστιμα, σκέτα ή με βούτυρο και μαρμελάδα!

RO02

 

Ελληνικά μεζεδάκια
Eλληνικό Tσουρέκι