Επιστροφή στην ιστορία

Μπουγάρτα κλειστή

Θα χρειαστούμε

Ζύμη
  • 2 φύλλα σφολιάτας έτοιμα – αυτά θα φτάσουν και για τις 3 τάρτες
  • Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 κρόκος αυγού με 1 κουταλιά της σούπας γάλα
Κρέμα
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη ξανθή ψιλοκομμένη στο μπλέντερ ή golden caster sugar
  • 4 κουταλιές της σούπας/4 tbs κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού βανίλια υγρή
  • 2 κρόκοι αυγών
Σαντιγί με κανέλλα
  • 1 κουτάκι σαντιγί Μorfat 250 γρ.
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ή 4 tbs άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα Κεϋλάνης
  • 1 κουταλάκι βανίλια Μαδαγασκάρης υγρή
Γαρνιτούρα
  • Βατόμουρα μαύρα και κόκκινα σμέουρα – τα βρίσκετε όλες τις εποχές πια σε καλά μανάβικα είναι αυτά που στα Αγγλικά λέγονται raspberries and blackberries. Αυτά είναι από τα λεγόμενα superfruits για τις πολλές ιδιότητες που έχουν και μια από τις καινούριες και πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες στην ελληνική γη!

 

spec06Ή αλλιώς Τάρτα μπουγάτσα κλειστή

Φυσικά η αυθεντική μπουγάτσα θέλει φύλλο σφολιάτας που λέγεται μάλιστα «αέρος» γιατί ακολουθεί μια μοναδική τεχνική να την πετάς ψηλά και να λεπταίνει ολοένα και περισσότερο για να γίνει το φύλλο αραχνοϋφαντο, όπως ταιριάζει στην μπουγάτσα. Αυτό που λέμε δηλαδή να βάλεις μεράκι και μπόλικη αγάπη για να γίνει το μοναδικό φύλλο αυτού του γλυκού.

Αλλά εδώ θα κάνουμε κάποιες αλλαγές. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα παρουσιάσουμε αυτό το γλυκό ακόμη και σαν μια ωραία τούρτα γενεθλίων. Έτσι χρησιμοποίησα σφολιάτα έτοιμη αλλά πολύ καλής ποιότητας. Και μερικά τρικ στο ψήσιμο. Και μερικές πρόσθετες εικόνες από υλικά και ιδέες που μου αρέσουν πολύ.

Διαδικασία για τη ζύμη

pie04

 

  1. Ανοίγουμε το φύλλο που μόλις βγάλαμε από το ψυγείο μια φορά με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με έναν πάτο από φόρμα του κέικ, 23 εκ. χαράζουμε ένα στρόγγυλο φύλλο και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο ελαφρά πιάτο.
  2. Κόβουμε και ένα δεύτερο στρόγγυλο φύλλο. Τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με αντικολλητικό χαρτί, όση ώρα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Διαδικασία για την κρέμα

  1. Από το γάλα αφαιρούμε ένα φλυτζάνι και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια και το αφήνουμε δίπλα μας.
  3. Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μέχρι πριν το σημείο του βρασμού.
  4. Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέσα στο ζεστό γάλα, χαμηλώνουμε ένα βαθμό τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  5. Μόλις αρχίζει να πήζει, σχηματίζονται κάποιοι κρατήρες μέσα στο μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Ρίχνουμε πολύ σιγά, ανακατώνοντας συνέχεια, το μίγμα αυγού. Αφού το ενσωματώσουμε, μεταφέρουμε το μίγμα στη φωτιά και αφήνουμε λίγο να δέσει η κρέμα, ανακατώνοντας συνέχεια με την κουτάλα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα αμέσως σε γυάλινο ή αλουμινένιο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη φαγητού για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα. Τη μεμβράνη την κολλάμε πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, εκτός ψυγείου.

Διαδικασία για τη σαντιγί με κανέλλα

Έχουμε το κουτί με την κρέμα γάλακτος με πρόσθετα φυτικά λιπαρά στο ψυγείο αλλά και το μεταλλικό μπολ που θα χτυπήσουμε τη σαντιγί μέσα στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε για 2 λεπτά. Βάζουμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι φούρνου για μπισκότα και τοποθετούμε στη μέση του το ένα στρόγγυλο φύλλο της σφολιάτας.

Απλώνουμε την κρέμα μέχρι 1,5 εκ. πριν το χείλος του φύλλου. Σρώνουμε με το μαχαίρι. Από την ποσότητα της κρέμας θα σας περισσέψει ένα φλυτζανάκι του καφέ περίπου.

Αλείφουμε με πινέλο λίγο από το μίγμα αυγού-γάλακτος την επιφάνεια που δεν έχει κρέμα.

Με προσοχή ακουμπάμε τη μια πλευρά του δεύτερου φύλλο και το αφήνουμε να πέσει απαλά πάνω στο κάτω φύλλο και να σκεπάσει τη γέμιση. Πατάμε ελαφρά για να κολλήσουν τα 2 φύλλα που ανάμεσά τους έχουν το μίγμα του αυγού.

Με το δάχτυλό μας πατάμε στην άκρη και συγχρόνως με μαχαίρι ίσιο σπρώχνουμε τη ζύμη δίπλα από το δάχτυλό μας ένα εκατοστό προς τα μέσα. Έτσι συνεχίζουμε γύρω γύρω για να κάνουμε ένα δαντελωτό τελείωμα στην τάρτα μας. Χαράζουμε 5 παράλληλες γραμμές, όχι να κοπεί το φύλλο και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε πάλι παράλληλες μικρές γραμμές, αντίθετες από τη μια λωρίδα στην άλλη.

pie02

Αυτήν την τεχνική την είδα στο μπλογκ του David Leboviz για το κέικ galette des rois και μου άρεσε πολύ!

Αλείφουμε την τάρτα με το μίγμα αυγού-γάλακτος.

Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 230⁰C και μόλις βάλουμε την τάρτα μας κατεβάζουμε στους 220⁰C. Ψήνουμε για 10 λεπτά και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200⁰C. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δείτε να έχει ροδοκοκκινήσει η σφολιάτα.

Βγάζουμε από το φούρνο, την τσιμπάμε με οδοντογλυφίδα σε δυο τρία μέρη για να μην καθίσει ύστερα και την αφήνουμε να κρυώσει.

pie06

Τη σαντιγί τη βάζουμε σε πλαστικό χωνί μιας χρήσης. Ρίχνουμε μέσα ένα κύλινδρο με μύτη κορνέ σε σχήμα λουλουδιού, κόβουμε τη μύτη από το πλαστικό χωνί ώστε να αποκαλυφθεί όλο το λουλούδι και μικραίνουμε το χωνί, κόβοντας το άνοιγμά του. Έτσι, δηλαδή μικρότερο, το χειριζόμαστε καλύτερα. Βάζουμε τη σαντιγί 3 μεγάλες κουταλιές και στριφογυρίζουμε την άκρη, σπρώχνοντας τη σαντιγί προς το στόμιο, ώστε να φύγει ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα στις κουταλιές. Φτιάχνουμε τα σχέδια που θέλουμε, γαρνίρουμε με μούρα, και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα πριν τη σερβίρουμε. Είναι μια μπουγάτσα Θεσσαλονίκης άλλωστε!

Διατηρείται στο ψυγείο. Είναι καλύτερη να καταναλωθεί την ίδια μέρα που ψήσαμε τη σφολιάτα αλλά και τη δεύτερη ημέρα είναι τέλεια. Θα σας μείνει για παραπάνω μέρες; Διατηρείστε στο ψυγείο από την πρώτη μέρα και κρατάει ωραία 2-3 μέρες.

Σερβίρεται με καφέ ή τσάι. Ή αν θέλετε φτιάξτε την για γενέθλια…ενηλίκων!

 

 

 

Κεκάκια του Αγίου Βαλεντίνου
Μπουγάρτα