Επιστροφή στην ιστορία

Μπισκότα Χριστουγέννων

Θα χρειαστούμε

  • 3 κούπες αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι (Μεσολογγίου)
  • 225 γρ. βούτυρο Lurpak ή Χωριό
  • 1 κούπα caster sugar-ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 κουταλιά της σούπας βανίλια υγρή
  • Ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι

και συμβουλές για το φτιάξιμο…

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές εμπειρίες μου από το φτιάξιμο των χριστουγεννιάτικων μπισκότων που έκανα για το πάρτυ της εταιρείας MGL. Τη συνταγή για τα μπισκότα βρήκα στο διαδίκτυο στο μπλογκ www.haniela.com Και είναι πολύ καλή. Έβαλα τις δικές μου πινελιές. Αυτά τα μπισκότα γίνονται εύκολα και η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη. Με την ίδια συνταγή θα κάνετε τα τέλεια δικά σας μπισκότα με χριστουγεννιάτικα σχέδια. Εδώ σας δίνω τη συνταγή για τα λευκά μπισκότα της βανίλιας.

06

Βρήκα στο εμπόριο κάτι κούπες η μια μέσα στην άλλη που έχουν μέτρο στο πλάι τους και κάνουν πολύ εύκολο το μέτρημα για το αλέυρι ή τη ζάχαρη. Απλά το γεμίζεις ανάλογα με τη συναγή, 1 κούπα, 2/3, 3/4 κλπ. και με το μαχαίρι ῾κόβεις᾽ όσο περισσεύει από την κούπα. Τέλειο για μέτρημα των υλικών! Η ίδια πρακτική ιδέα υπάρχει με κουτάλια που αναγράφουν ακριβώς την ποσότητα που παίρνουν και κάνουν πανεύκολη και πολύ ακριβή την ζαχαροπλαστική. Αν το ξέρατε ήδη, καλώς αλλά εγώ αφού έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά για το σωστό μέτρημα των υλικών στα μπισκότα μου. βρήκα πώς αυτά τα μικρά γκατζετάκια μου έλυσαν κυριολεκτικά τα χέρια.

Τώρα στη διαδικασία: Το βιολογικό αλεύρι πρέπει να κοσκινιστεί μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε το αυγό με τη βανίλια που πάντα χρησιμοποιώ υγρή ή τον λοβό βανίλιας αλλά είναι αρκετά ακριβός.

Το βούτυρο και το αυγό πρέπει να έχουν βγει από το ψυγείο περίπου 1-2 ώρες. Μην αφήσετε το βούτυρο σε πολύ ζεστό δωμάτιο ώστε να λιώνει με το άγγιγμα του κουταλιού. Πρέπει να είναι απλά μαλακό. Χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Αν νομίσετε σε 2 λεπτά πως έχουν αναμιχτεί, μην σταματήσετε αλλά συνεχίστε σε μεσαία θέση του μίξερ για άλλα 3 λεπτά. Θα δείτε πως γίνεται σαν κρέμα. Τότε σταματάμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα αυγού και βανίλιας και χτυπάμε μόνον μέχρι να αναμιχθούν, όχι πολύ. Μετά προσθέτουμε το μίγμα αλευριού σε 3 δόσεις. Στην τρίτη δόση προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σταματάμε, μόλις αναμιχθούν απλά. Μετά με το χέρι αναμιγνύουμε ελαφρά να εξαφανιστεί όσο αλεύρι δεν ενσωματώθηκε αλλά για πολύ λίγο.

Αφήνουμε ένα βράδυ τη ζύμη στο ψυγείο, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να ξεκουραστεί. Όταν βγάζουμε τη ζύμη την άλλη ημέρα είναι πολύ παγωμένη. Με το μαχαίρι κόβουμε τη μισή, την βάζουμε ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε επιφάνεια που έχουμε ετοιμάσει για το ζύμωμα. Αγόρασα από μαγαζί με είδη για ζωγραφική 1 ξύλινη πλάκα 7 χιλ. που την έκοψα στη μέση και την τοποθέτησα δεξιά και αριστερά από τη ζύμη. Έτσι όταν ρολάρισα τον πλάστη μου που ακουμπούσε πάνω σε αυτές τις πλάκες βγήκε ένα φύλλο ισοπαχούς ζύμης και μετά με κουπ πατ κύκλου με διάμετρο 8,5 εκ. έκοψα ομοιόμορφα τα μπισκότα μου! Και μετά αγόρασα όλα τα είδη πλακών που είχε το μαγαζί γιατί βρήκα πως είναι πανεύκολο να έχεις ομοιόμορφα μπισκότα με αυτόν τον τρόπο!

Βάζετε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αραιά και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τα φτιάξετε όλα και μετά να ζεστάνετε και τον φούρνο.

Όταν ψήνετε τα μπισκότα αυτά, στο μέγεθος και στο πάχος που αναφέρω θα χρειαστούν 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰ C, ακριβώς, χωρίς βουτύρωμα του ταψιού αλλά τοποθετημένα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, θα δείτε από πάνω να είναι τελείως άσπρα σαν άψητα και από κάτω να έχουν ροδίσει ελαφρά προς μέτρια. Είναι εντάξει. Μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν και λίγο, όσο χρειάζεται για να είναι μεν ψημένα αλλά μαλακά μπισκότα. Αυτό το μέγεθος είναι τέλειο αν ζωγραφίσετε επάνω με κρέμα ζάχαρης ή γλάσο.

Γλάσο για μπισκότα
Κέικ καρυδάτο νηστίσιμο