Επιστροφή στην ιστορία

Μπάρφι με αμύγδαλα και κάσιους

Θα χρειαστούμε

  • 200 γρ. ανάλατα, άψητα κάσιους
  • 200 γρ. ανάλατα, άψητα αμύγδαλα ή καλύτερα αμύγδαλα σκόνη
  • 2 πικραμύγδαλα -προαιρετικά
  • 125 γρ. ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ ή αλλιώς caster sugar
  • 1 κουτί- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 75 ml γάλα πλήρες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο (μπαχάρι)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο ή ανθόνερο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο [βέβαια, αν έχετε ghee ή αλλιώς clarified butter- ένα είδος βούτυρο αποσταγμένου, η συνταγή είναι πιο κοντά στην πραγματική!]

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 20 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Τρίβουμε λίγα λίγα τα κάσιους και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ να γίνουν σαν άμμος.
  3. Μετά τα βάζουμε στο μπλέντερ και ανάμιχτα, αμύγδαλα και κάσιους μαζί, πολύ λίγο, ίσα για να αναμιχθούν μεταξύ τους.
  4. Σε ένα γυάλινο μπωλ αναμιγνύουμε τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, το κάρδαμο, το ροδόνερο (αν δεν έχετε ανθόνερο) και τελευταίο το ζαχαρούχο γάλα και το πλήρες γάλα.
  5. Σε τηγάνι με χοντρό πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, γυρίζοντας συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα μας. Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 15 λεπτά. Το μίγμα θα απορροφήσει τα υγρά του και θα γίνει όπως η ζύμη για σου. Σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  7. Την μεταφέρουμε στο ταψάκι και μετά από 5 λεπτά τη στρώνουμε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού. Αφήστε να κρυώσει τελείως.
  8. Κόψτε με ένα μαχαίρι κομμάτια τετράγωνα 4 εκ. ή σε σχήμα τριγωνικό σαν ένα μικρό κομμάτι μπακλαβά, μπήξτε στο κέντρο δυο χρυσά διακοσμητικά ζαχαρένια μπαλάκια και ένα μικρό κομμάτι από κερασάκι μαρασκίνο ή πορτοκάλι γλυκό.
  9. Σερβίρεται κρύο μαζί με τον καφέ ή το τσάι σας και διατηρείται μια εβδομάδα (αν σας μείνει) στο ψυγείο.

bar06

 

Μπουγάρτα
Κεκάκια με κουβερτούρα γάλακτος