Επιστροφή στην ιστορία

Μήλα ψητά στο φούρνο

Θα χρειαστούμε

  • 680 γρ. μήλα – 5 μικρά ποικιλίας Gala ή Golden Delicious - Η ποικιλία μήλων είναι σημαντική για να μαλακώσουν με το ψήσιμο.
  • 25 γρ. μέλι
  • 80 γρ. νερό
  • 160 γρ. μαύρη ζάχαρη – dark brown sugar
  • 160 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • Γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτές άνθος αραβοσίτου

Η συνταγή είναι από παλιό βιβλίο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής και το μόνον που έκανα ήταν να παίξω λίγο με τα υλικά και κυρίως να προσθέσω τη μαύρη ζάχαρη που νομίζω δίνει πιο βαθιά γεύση και χρώμα στα φρούτα.

Διαδικασία

  1. Πλένουμε, αφαιρούμε το εσωτερικό του μήλου με το εργαλείο αφαίρεσης των κουκουτσιών ή με το μαχαίρι (αρκετά δύσκολο αν θέλουμε να τα ψήσουμε ολόκληρα χωρίς να σπάσουν) και καθαρίζουμε τις φλούδες, αφήνοντας αν μπορούμε το κοτσάνι για διακόσμηση. Στύβουμε λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  2. Τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι με λεπτά τοιχώματα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και μετά χτυπημένα με το πιρούνι τα υπόλοιπα υλικά, το νερό, το άνθος αραβοσίτου και το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι. Πασπαλίζουμε με γαρύφαλλο.
  3. Ψήνουμε στους 180⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Γυρίζουμε μια φορά τα μήλα, ώστε να ψήνονται στο ζουμί γύρω γύρω.
  4. Σερβίρουμε με τη σαντιγί καραμέλα ή με ζεστά από το φούρνο καρύδια που τα ροδίσαμε για μερικά λεπτά. Απλά τέλεια!

a6

Κύβοι Ζάχαρης σε σιρόπι καραμέλας
Κυδώνια ψητά στο φούρνο