Επιστροφή στην ιστορία

Κρεατόπιτα

kreatopita 3 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας, λεπτά – 12 φύλλα
  • Φυτικό μαγειρικό έλαιο – Φυτίνη
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από κομμάτι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας από κουτί ή φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη τριμμένη μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτό
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 κομμάτι τυρί φέτα 80 γρ.
  • 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι και 1 φλυτζάνι γάλα ανακατεμένα για να το περιχύσουμε στην πίτα, πριν το φούρνισμα.

….για αρχαρίους

Την ονομάζω έτσι γιατί δεν ανοίγουμε φύλλα αλλά χρησιμοποιούμε έτοιμα, λεπτά φύλλα κρούστας του εμπορίου.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, όταν πρωτοπήγα στην Κύπρο, ανακάλυψα στριμωγμένα μέσα στη βαλίτσα μου κάτι μικρά μπλοκάκια, όπου η μαμά μου είχε φροντίσει να μου μεταφέρει τις γνώσεις της στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, με λεπτομερείς οδηγίες και αρκετά απλά υλικά, για να αρχίσω επιτέλους να μαγειρεύω και εγώ! Μια μεγάλη επιτυχία ήταν και η κρεατόπιτα με φύλλο. Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για το πόσο χρήσιμη και εντυπωσιακή συγχρόνως ήταν αυτή η συνταγή, την οποία ομολογώ πώς έμαθα τότε να την πετυχαίνω τέλεια!

Τώρα πού τη θυμήθηκα; Φταίει λίγο ο χωματόδρομος!!!!

Διαδικασία

Ο κιμάς

  1. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη μέσα σε ένα κατσαρολάκι με 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί λίγο, 2 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, περιμένουμε να πάρει λίγες βράσεις και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και αλάτι και πιπέρι. Να μισοσκεπάζεται ο κιμάς. Αφήνουμε να ψηθεί, ώσπου να φύγει το νερό και να μείνει με τη ντομάτα και το λάδι του. Θα χρειαστούμε 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει.
  3. Αναμιγνύουμε στον κιμά το τυρί λιωμένο με το πιρούνι και τα 2 αυγά χτυπημένα επίσης με το πιρούνι. Αυτή θα είναι η γέμιση της κρεατόπιτας.

Η πίτα

  1. Ανοίγουμε με προσοχή τα φύλλα κρούστας για να μη σπάσουν. Θα τα χωρίσουμε στα τρία, δηλαδή θα βάλουμε από τέσσερα φύλλα σε κάθε στρώση και δύο φορές γέμιση κιμά.
  2. Το ταψί σας μπορεί να είναι του φούρνου με χαμηλά τοιχώματα ή ένα πυρέξ. Μπορείτε να απλώσετε το φύλλο αλλά και να το σουρώσετε ελαφρά. Ό,τι περισσέψει από φύλλο, έξω από το ταψί θα το γυρίσετε προσεκτικά προς τα μέσα για να γίνει το «κοθώρι» της πίτας, ή άκρη της. Αν είναι πολύ, κόψτε λίγο με το ψαλίδι κουζίνας για να γυρίζει ευκολότερα. Προσέχουμε πάντα να είναι αλειμμένα και αυτά τα έξω φύλλα με το βούτυρο της πίτας.
  3. Και τώρα στρώνουμε σε βουτυρωμένο με το πινελάκι ταψί, ένα-ένα τα φύλλα που και αυτά τα βουτυρώνουμε καλά. Χρησιμοποιούμε φυτικό μαγειρκό έλαιο- Φυτίνη. Αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, υπάρχει ένα βιολογικό βούτυρο που λέγεται Ghee, αυτό ανάμικτο με ελαιόλαδο είναι θαύμα! Προσέξτε να αλείφονται καλά τα φύλλα, αλλιώς θα είναι ξερή η πίτα!
  4. Αφού χωρίσαμε τη γέμιση του κιμά και τη βάλαμε σε δύο δόσεις ανάμεσα από τα 12 φύλλα, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Αλείφουμε ξανά με το βούτυρό μας τις άκρες. Χαράζουμε μπακλαβαδωτά ή σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα. Δε βάζουμε μέχρι κάτω το μαχαίρι αλλά να σχηματίσουμε τα κομμάτια.
  5. Χτυπάμε το αυγό με το πιρούνι και προσθέτουμε το γάλα. Αυτό το μίγμα το περιχύνουμε στην πίτα και στις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ⁰C, για ¾ της ώρας. Καλή Επιτυχία!
Ανοιξιάτικο κέικ με βερίκοκα
Πικάντικο ρύζι καρύδας