Επιστροφή στην ιστορία

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Θα χρειαστούμε

  • 20-22 κολοκυθολούλουδα
  • ½ μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 baby κολοκυθάκια τριμμένα (αν δεν είναι τα πολύ μικρά τότε θα βάλουμε 1)
  • 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ λεμόνι (χυμός από μέτριο λεμόνι) και το ξύσμα του
  • 4-5 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • 2/3 του φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα όχι γεμάτο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 2-3 μέτρια καρότα

Να ένα ωραίο γεμιστό, λίγο διαφορετικό από τα γεμιστά που μας συνήθισαν οι μαμάδες μας κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον μια φορά το δεκαήμερο! Το εμπνεύστηκα από το βιβλίο Μυτιληνιές γεύσεις της κ. ‘Εφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου.

Τα μικρά κολοκυθάκια με λουλουδάκια στο τελείωμά τους παρουσιάζονται στα μέρη μας για λίγο μόνον, εκεί στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Όταν τα αγοράσετε θα πρέπει να τα μαγειρέψετε όσο είναι φρέσκα και ζωηρά, γιατί είναι πιο εύκολα στο γέμισμα. Γίνονται πεντανόστιμα με λίγη υπομονή στο καθάρισμα και στη γέμιση. Συνοδεύουν τέλεια τις σαρδέλες στο γκριλ, γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν το συνδυασμό.

Διαδικασία

  1. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο αραδιάζουμε τα καρότα σε λωρίδες, πάχους ½ εκ., αφού τα ξύσουμε με το μαχαίρι στην εξωτερική τους επιφάνεια και τα πλύνουμε.
  2. Παίρνουμε ένα ένα τα λουλουδάκια, τα ανοίγουμε προσεκτικά και κόβουμε το εσωτερικό σκληρό μέρος τους, στριφογυρίζοντας το μαχαίρι σιγά σιγά. Τα ξεπλένουμε.
  3. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τρίβουμε το κρεμμύδι και μετά τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το μαϊντανό και το δυόσμο και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι, 6 κουταλιές περίπου, λίγο από το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατώνουμε και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεχτικά κάθε λουλουδάκι. Το κλείνουμε στριφογυρίζοντας λίγο και το τοποθετούμε πάνω στα καρότα, φτιάχνοντας κυκλικές σειρές.
  5. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατωμένο με το λεμόνι και προσθέτουμε νερό 3 φορές περισσότερο από την ποσότητα του ρυζιού.
  6. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε στο ψήσιμο να μένουν σταθερά τα λουλουδάκια. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι, περίπου 25 λεπτά. Δοκιμάζουμε και φυσικά θα προσθέσουμε λίγο ακόμη νεράκι μέχρι να δούμε πως μαλάκωσε το ρύζι.
  7. Βγάζουμε το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, όπως κάνουμε στο άσπρο ρύζι για να πάρει τους υδρατμούς. Θα μείνουν με ελάχιστο λαδάκι ενώ τα καρότα του πάτου θα είναι τέλεια για συνοδευτική σαλάτα!

 

Ελβετική Τυρόπιτα
Σαρδέλες ψητές