Επιστροφή στην ιστορία

Κεφτεδάκια σχάρας

Θα χρειαστούμε

Κεφτεδάκια στη σχάρα
  • 600 γρ.κιμάς άπαχος από κομμάτι σπάλας-κυλότου
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού
  • 2 αυγά φρέσκα- από το χωριό αν γίνεται
  • 50 γρ. αμύγδαλο σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Άλλα υλικά: ½ ματσάκι μαϊντανός, Κλαδάκια από φρέσκο δενδρολίβανο, Κρέμα μπαλσάμικο με γεύση σύκου, 2 μακρόστενες μελιτζάνες, 2 μέτριες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, ελαιόλαδο για τα λαχανικά
Για το κουνουπίδι –ρύζι
  • Ένα μικρό κουνουπίδι
  • 50 γρ. βούτυρο ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ, τα αναμιγνύουμε  και πλάθουμε τους κεφτέδες που τους αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.

Λαδώνουμε με το πινέλο τη σχάρα της κουζίνας μας και περνάμε με το λάδι και τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει, 30 γρ. τον καθένα. Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω σε ρηχό ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ, για 15 λεπτά και μετά τους γυρίζουμε και τους ψήνουμε άλλα 8-10 λεπτά στην ανώτερη θερμοκρασία του φούρνου, στη 2η θέση από πάνω.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε, αφαιρούμε μια λωρίδα ½ εκ. της φλούδας γύρω τους από κάθε πλευρά, τις κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. και τις βάζουμε σε νερό όπου έχουμε ρίξει μια κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι. Να μείνουν για 15 λεπτά. Μετά τις στραγγίζουμε με το χέρι.

Όταν γίνουν τα κεφτεδάκια, βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ταψάκι ρηχό, αφού με το πινέλο τις έχουμε περάσει με αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές. Τις ψήνουμε στον ίδιο χρόνο ψησίματος. Όταν τις γυρίσουμε από την άλλη μεριά, προσθέτουμε μαζί και λωρίδες από κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης με χοντρή σάρκα. Τις πιπεριές τις ψήνουμε από τη μια πλευρά τους για να μην μαυρίσουν και να κρατιούνται ζουμερές.

Περνάμε σε κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου, μήκους 18 εκ. ( που έχουμε «καθαρίσει» από τα φυλλαράκια και αφήσαμε μια φουντίτσα δεντρολίβανου στην άκρη), από δυο κεφτέδες και εναλλάξ μισή φέτα μελιτζάνας και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και πριν σερβίρουμε ρίχνουμε λίγη κρέμα μπαλσάμικο με σύκο.

 

 

 

Κουνουπίδι-ρύζι
Jaffa cakes