Επιστροφή στην ιστορία

Καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτας

walnut pie chocolate topping lenafusion

Θα χρειαστούμε

  • 6 βιολογικά αυγά
  • 1 πακέτο  μαργαρίνη
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο, στα βιολογικά προϊόντα, δίνει μια πιο ντελικάτη γεύση αλλά είναι και πιο υγιεινή), τριμμένη σκόνη στο μπλέντερ
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι όχι γεμάτο γάλα
  • 2 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • ½ φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
Σιρόπι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • ½ βιολογικό λεμόνι και μια φλούδα λεμονιού
Κρέμα σοκολάτας
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 6 κουτάλια της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 3 κουτάλια της σούπας κακάο
  • 1 κουτάλι της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο

Ψήνουμε σε 25×35 εκ. μακρόστενο ταψί, σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, στη μέση το φούρνου και στους 180⁰C.. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός ψυγείου τουλάχιστο για 1 ώρα). Πρώτη μας δουλειά είναι να κόψουμε τα καρύδια. Με το μαχαίρι ή στο μπλέντερ αλλά δε χτυπάμε πολύ γιατί θέλουμε να είναι χοντροκομμένα.

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο  με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.  Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά.
  2. Εναλλάξ προσθέτουμε αλεύρι και γάλα. Το αλεύρι είναι κοσκινισμένο με το μπέικιν μαζί. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αυτό.
  3. Στο τέλος ανακατεύουμε απαλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Θα γίνει ένα μίγμα όχι σφιχτό σα ζύμη αλλά περισσότερο μοιάζει με μίγμα του κέικ.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το ταψί μας. Ρίχνουμε το μίγμα, το στρώνουμε και χτυπάμε λίγο το ταψί στο τραπέζι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε αμέσως για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αν βγαίνει καθαρή χωρίς υγρό μίγμα κολλημένο πάνω της,, είναι έτοιμο.
  5. Αφού κρυώσει το κέικ κάνουμε το σιρόπι: Διαλύουμε τη ζάχαρη στο κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα μια φλούδα λεμονιού και το χυμό από ½ λεμόνι.. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κέικ με μια κουτάλα, ρίχνοντας σιγά-σιγά παντού αφού βγάλουμε τη φλούδα. Σε κρύο κέικ θα ρίξουμε ζεστό σιρόπι. Μη φοβηθείτε ότι είναι πολύ το σιρόπι, το γλυκό το χρειάζεται όλο αλλά  θα έχουμε υπομονή.
  6. Αφού αφήσουμε το σιροπιασμένο κέικ να κρυώσει καλά, προτιμότερο για μια νύχτα ολόκληρη, θα φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας.
  7. Κρέμα σοκολάτας: Με το μισό γάλα ανακατεύουμε το κακάο, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το άλλο μισό ζεστό γάλα, στο μίγμα, μεταφέρουμε στη μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι μόλις να αρχίζει να πήζει για κρέμα. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατώνοντας συνεχώς, χωρίς να ξύσουμε τον πάτο γιατί έχει σχηματιστεί μια κρούστα που δε θα τη χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό το ταψί μπορείτε, αν θέλετε,  να χρησιμοποιήσετε 1 ½ ποσότητα κρέμας σοκολάτας.
  8. Σερβίρουμε όταν η σοκολάτα κρυώσει τελείως και γίνει σταθερή. Διατηρούμε σκεπασμένη την καρυδόπιτα στο ψυγείο.

Η καρυδόπιτα είναι μια καταπληκτική συνταγή, ένα πολύ ωραίο γλυκό που μου αρέσει να φτιάχνω πάντα σε γιορτές το χειμώνα!  

Καρυδόπιτα με κρέμα λευκής σοκολάτας
Σαλάτα μαρούλι-καρότο