Επιστροφή στην ιστορία

Κέικ με σταφίδες

Θα χρειαστούμε

  • 300 γρ. αλεύρι τύπου 00 για πίτσα και λίγο αλεύρι για το ταψί
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 150 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
  • Λίγο αλάτι
  • 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

εμπνευσμένη από το βιβλίο a tavola con Abramo

Η δική μου κατασκευή έμοιαζε περισσότερο με κέικ αλλά στο βιβλίο αναφέρεται σα ψωμί και μάλιστα φοκάτσια. Είναι μια συνταγή φτιαγμένη, όπως περίπου κατάλαβα, με λίγα υλικά αλλά γίνεται ένα κέικ που τρώγεται τέλεια για πρωινό ή σα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα και διαλύετε μέσα τη μαγιά. Βάζετε λίγο από το αλεύρι να γίνει ένα αραιό μίγμα και αφήνετε σκεπασμένο το μπολ σας με τα υλικά για μισή ώρα.
  2. Συμπληρώνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το μέλι με το αλάτι. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες αλευρωμένες με μια κουταλιά αλεύρι.
  3. Ζυμώνετε με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνετε μια μπάλα από ζυμάρι μαλακό και το αφήνετε πάλι για 2 ώρες να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε ένα καθαρό μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα.
  4. Το ανοίγετε σα φύλλο χοντρό και το βάζετε σε στρόγγυλο ταψάκι 22 εκ. που έχετε αλείψει με το ελαιόλαδο και πασπαλίσει με λίγο έξτρα αλεύρι.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C για μισή ώρα. Βγάζετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σαρδέλες ψητές
Torta al limone