Επιστροφή στην ιστορία

Κέικ με μήλα και χουρμάδες

Θα χρειαστούμε

Υλικά
Για το κέικ
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ανάμιχτα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο τριμμένο, τζίντζερ σκόνη, γαρίφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο. Το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλλο σε μικρότερη ποσότητα.
  • 5 αυγά μέτρια
  • 325 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό
  • 250 γρ. Ζάχαρη σκούρη (εγώ έβαλα light brown muscovado sugar)
  • 150 γρ. Χουρμάδες βασιλικούς
  • 3-4 κουταλιές χυμό μήλου για τον πολτό με τους χουρμάδες.
  • 60 γρ. αποξηραμένα μήλα κομμένα σε κομματάκια
 
Για την κρέμα με καραμέλα
  • 180 γρ. ζάχαρη (golden caster sugar, αν προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές νερό
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
  • 125 γρ. κρέμα τυριού πλήρη όχι μειωμένων λιπαρών
  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Για τα καραμελωμένα μήλα
  • 2 μεγάλα μήλα ποικιλίας golden gala ή golden delicious
  • 180 γρ. ζάχαρη (golden caster sugar, αν προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
 

Αυτό το κέικ το ξεσήκωσα από την αγαπημένη μου σειρά The Great British Bake off και είναι το κέικ της Kate από την τελευταία σειρά, season 8. Με εντυπωσίασε το ότι οι κριτές φάνηκαν να αρέσουν τη γεύση του και μια που είναι ο καιρός των μήλων και των ζεστών γεύσεων και αυτό το κέικ έχει κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ θέλησα να το δοκιμάσω.

Θα ήθελα να γίνουν τα μηλαράκια μου πιο καραμελωμένα αλλά η golden caster sugar που χρησιμοποιώ δεν πήρε καθόλου βαθύ καραμελέ χρώμα. Γι’ αυτό την άλλη φορά που θα το κάνω θα βάλω κανονική ζάχαρη και όχι όπως προτείνεται στη συνταγή. Κατά τα άλλα είναι πολύ απλό αρκεί να έχει ξανακάνει κανείς κάποιο κέικ, ακολουθώντας τους κανόνες του.

Αν χρησιμοποιήσουμε 1 μεγάλη φόρμα, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο.

Διαδικασία

Για το κέικ
  1. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες τους ψιλοκόβουμε και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά με το χυμό μήλου για 10 λεπτά. Αν τελειώνει ο χυμός προσθέτουμε καμιά κουταλιά ακόμη χυμού. Λιώνουμε με το πιρούνι ώστε να έχουμε έναν πηχτό πολτό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν περίπου 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφού ενσωματωθεί το καθένα, εναλλάσουμε με μια κουταλιά από το αλεύρι.
  3. Ρίχνουμε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σε δυο δόσεις, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το μίγμα μπαχαρικών.
  4. Ρίχνουμε τον πολτό με τους χουρμάδες και τα κομματάκια αποξηραμένων μήλων και ανακατεύουμε απαλά. Το μίγμα είναι χαλαρό αλλιώς βάζουμε άλλη μια κουταλιά χυμό μήλου, ώστε αν σηκώσουμε μίγμα με την κουτάλα μας,, να πέφτει με ευκολία.
  5. Χωρίζουμε σε 3 ταψάκια μεγέθους 20 εκ. που τα έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα. Στρώνουμε απαλά την επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε στους 180˚ C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 λεπτά, ή ώσπου να δούμε ότι η οδοντογλυφίδα που μπήξαμε βγαίνει καθαρή και αν πατήσουμε την επιφάνεια του κέικ κάνει ένα βαθούλωμα στο σημείο και επανέρχεται.
  7. Βγάζουμε και μετά από 5 λεπτά αναποδογυρίζουμε τα κέικ σε σχάρα χωρίς το λαδόχαρτο από κάτω τους για να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για τη συναρμολόγηση του κέικ.
Για την κρέμα καραμέλα
  1. Πρώτα κάνουμε την καραμέλα γιατί χρειάζεται να μείνει περίπου 1 ώρα για να κρυώσει πριν τη χρήση της. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και μόλις μουσκευτεί και αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και με βούρτσα σιλικόνης ανακατώνουμε να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι ζάχαρης.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού την κρέμα γάλακτος. Όταν στο ζαχαρόνερο γίνει το χρώμα σαν της καραμέλας σε 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσέχουμε μην πιτσιλιστούμε γιατί θα αφρίσει με την ανάμειξη και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Επανατοποθετούμε στη φωτιά να βράσει λίγο 1-2 λεπτά και να γίνει κάπως σαν κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει. Ρίχνουμε κοσκινισμένη την άχνη να ενωθούν και μετά την κρέμα τυριού που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Όχι πολύ χτύπημα, ίσα να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε την καραμέλα και τη βανίλια.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι σε κατάσταση για άλειμμα, 1 ώρα περίπου.
Για τα μηλαράκια

Σκεφτόμουν πως και τα φιρίκια θα ήταν τέλεια, ιδιαίτερα κάποια πολύ μικρούτσικα θα μπορούσαμε να τα βάλουμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Όμως αυτά που χρησιμοποίησα τα έπλυνα, τα καθάρισα από τη φλούδα τους και με το ειδικό εξάρτημα που είναι για μπαλάκια φρούτων, έκοψα πολύ εύκολα τα μπαλάκια μήλου.

  1. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, όπως προηγουμένως έβαλα τη ζάχαρη και το νερό και μόλις μουσκεύτηκε και άρχισε ο βρασμός, χαμήλωσα τη φωτιά και με βούρτσα σιλικόνης ανακάτωσα να μην δημιουργηθούν κρύσταλοι ζάχαρης.
  2. Μόλις γίνει το χρώμα σαν της καραμέλας, ρίχνουμε τα μηλαράκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν, τα βράζουμε 1 λεπτό και κλείνουμε τη φωτιά. Σε 5 λεπτά τα αναποδογυρίζουμε σε λαδόκολλα. Να κρυώσουν για να χρησιμοποιηθούν. Κολλάνε από την καραμέλα και πριν τα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε από την υγρή καραμέλα όσο μπορούμε για να μείνει πάνω στα μηλαράκια.
Συναρμολόγηση

Αν θέλουμε, χωρίζουμε την κρέμα σε 4 μέρη. Βάζουμε λιγότερη ανάμεσα στα κέικ από ό,τι κρατάμε για τη διακόσμηση.

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το πρώτο κέικ με τον πάτο του προς τα επάνω. Στρώνουμε λίγη κρέμα και μερικά από τα καραμελωμένα μήλα, κομμένα σε κομματάκια ενώ κρατάμε τα καλύτερα για διακόσμηση. Αυτό γίνεται 2 φορές. Από πάνω βάζουμε μια ποσότητα κρέμας, κάνοντας με το μαχαίρι μας σχήματα σαν κύματα.

Την υπόλοιπη την αλείφουμε γύρω γύρω αλλά να μην περιμένουμε ότι θα καλυφθεί απόλυτα το πλαινό τοίχωμα, λόγω της ποσότητας κρέμας που δεν είναι πολύ μεγάλη. Στο ψυγείο όμως θα σταθεροποιηθεί και θα δούμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ, ή να κάνουμε μιάμιση δόση. Αυτή είναι υπέραρκετη για την εμφάνιση και τη γεύση.

Καλή Επιτυχία!

Χυμός με μήλο, καρότο, τζίντζερ