Επιστροφή στην ιστορία

Κέικ με κερασάκια και κράνμπερις

Το κέικ

Θα χρειαστούμε

 
  • 125 γρ. κερασάκια γλασέ
  • 125 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, συν 1 κουταλιά για τα ξερά φρούτα
  • 150 γρ. μαλακιά μαργαρίνη με βούτυρο, συν το βούτυρο αλείμματος της φόρμας
  • 150 γρ. ζάχαρη ξανθή περασμένη από το μπλέντερ ή caster sugar
  • 100 γρ. μάρτζιπαν – αμυγδαλόπαστα
  • 3 μεσαία αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • Πασπάλισμα από μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 50 γρ. αμύγδαλα σκόνη
  • 2 κουταλιές γάλα
Για το γαρνίρισμα:
  • 125 γρ. μάρτζιπαν – αμυγδαλόπαστα
  • γλάσσο βερίκοκου
  • 225 γρ. ζαχαρόπαστα
  • Ασημένιες διακοσμητικές φαγώσιμες μπαλίτσες
  • Κράνμπερις και πράσινα φυλλαράκια ζαχαρένια ή διακόσμηση με το δικό σας στυλ!
Ζαχαρόπαστα
  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • 140 γρ, γλυκόζη ή golden syrup
  • 20 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 30 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι βανίλια
Αμυγδαλόπαστα
  • 125 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 125 γρ. ζάχαρη σκόνη (κρυσταλλική χτυπημένη στο μπλέντερ ή caster sugar)
  • 250 γρ. αμύγδαλο σκόνη
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • Εσάνς από αμύγδαλο
  • 1 αυγό φρέσκο βιολογικό
Γλάσσο βερίκοκου
  • μισό βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο, 225 γρ.
  • ½  κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2  κουταλιές της σούπας νερό

Η συνταγή του κέικ είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Sainsbury’s, τεύχος Δεκέμβριος 2010, με δική μου προσθήκη κράνμπερις, σπιτική ζαχαρόπαστα και σπιτικό μάρτζιπαν.

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C και προετοιμάζουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, 23 × 9 εκ., την οποία αλείφουμε με βούτυρο και  πασπαλίζουμε  με αλεύρι, τινάζοντας  το περιττό.
  2. Ξεπλένουμε γρήγορα σε ζεστό νερό τα κερασάκια και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Τα κόβουμε μισά και μαζί με τα κράνμπερις τα ανακατώνουμε καλά με μια κουταλιά αλεύρι. Κόβουμε και το μάρτζιπαν σε κυβάκια και τα αναμιγνύουμε κι αυτά  με τα ξερά φρούτα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μερικά λεπτά μέχρι να γίνει ένα απαλό, αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε σταδιακά, σε τρεις δόσεις τα χτυπημένα αυγά, εναλλάξ με το αλεύρι, που έχουμε κοσκινίσει μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Τώρα προσθέτουμε απαλά το ξύσμα του λεμονιού, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι, τη σκόνη αμύγδαλου. Συνεχίζουμε με τα ξερά φρούτα που έχουμε στο πιάτο δίπλα μας και τα κυβάκια μάρτζιπαν. Να αναμιχθούν πάντα  με απαλές κινήσεις. Τελευταία ενσωματώνουμε το γάλα. Η ζύμη του κέικ δε θα είναι πολύ ρευστή (προσθέτουμε λίγο αλεύρι) ούτε πολύ σκληρή (προσθέτουμε 1 κουταλάκι γάλα)
  5. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο παρά μετά από τα ¾ της ώρας για να ελέγξουμε το κέικ. Είναι έτοιμο,  όταν βυθίσουμε ένα πιρούνι στο κέντρο του κέικ και αυτό  βγει καθαρό χωρίς κολλημένη ζύμη.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε ¼ της ώρας στη φόρμα χωρίς να το πειράξουμε και μετά αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσει τελείως.
  7. Ακολουθεί η διαδικασία διακόσμησης του κέικ: Απλώνουμε μια γενναία στρώση από το χλιαρό γλάσσο βερίκοκου προσέχοντας βέβαια να μείνει στην επιφάνεια του κέικ και να μην τρέχει στο πλάι. Τοποθετούμε με προσοχή ένα κομμάτι μάρτζιπαν – αμυγδαλόπαστα, ώστε να καλύπτει την επιφάνεια ακριβώς χωρίς να προεξέχει. Αλείφουμε ελαφρά με γλάσσο βερίκοκου το μάρτζιπαν και συνεχίζουμε προσεχτικά με ένα φύλλο ζαχαρόπαστας, μισό εκατοστό πιο κάτω από τις άκρες τις επιφάνειας του κέικ.
  8. Με γάντια πιέζουμε τη ζαχαρόπαστα για να σχηματίσουμε δαχτυλιές σα μπορντούρα. Εκεί θα τοποθετήσουμε από μια ασημένια μπαλίτσα αφού την ακουμπήσουμε ελαφρά στη μαρμελάδα για να μπορεί να κολλήσει. Διακοσμούμε.

Ιδέες: Το κέικ θα μπει στο ψυγείο. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα στις επόμενες 4 ημέρες για να έχει τη σωστή, φρέσκια γεύση και να διατηρηθεί προστατευμένο σε μια τουρτιέρα.

Για τη ζαχαρόπαστα

Για τη ζαχαρόπαστα έχετε δύο επιλογές:

  1. Να αγοράσετε έτοιμη white fondant icing, 225 γρ. περίπου
  2. Να δοκιμάσετε να φτιάξετε 1 κιλό ζαχαρόπαστα σύμφωνα με τις οδηγίες της κ. Ν. Λαμπρινού, περιοδικό Γλυκά Μυστικά, Τεύχος Απρίλιος 2012 στην οποία έκανα κάποιες αλλαγές: δεν έβαλα γλυκερίνη, πρόσθεσα εσάνς αμύγδαλου, μαργαρίνη με βούτυρο (έτοιμο ή ανάμιξη των 2 ειδών), και ζελατίνη σε φυλλαράκια όχι σε σκόνη. Έγινε τέλεια!

Διαδικασία Ζαχαρόπαστας

  1. Βάλτε το κρύο νερό σε ένα μπολ και ρίξτε τα φύλλα της ζελατίνης να μαλακώσουν για 5 λεπτά
  2. Ρίξτε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι  πάνω από ένα άλλο όπου υπάρχει νερό που σιγοβράζει (μπαιν μαρί). Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέστε το βούτυρο, τη βανίλια και τη γλυκόζη και ανακατέψτε απαλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
  4. Κατεβάστε από τη φωτιά και σε ένα μπολ όπου έχετε βάλει τη μισή ποσότητα της άχνης ζάχαρης, ανοίξτε μια λακουβίτσα και ρίξτε το χλιαρό μίγμα.
  5. Ανακατέψτε απαλά από το κέντρο προς τα τοιχώματα να γίνει μια μάζα που μοιάζει με μπάλα.
  6. Σε μια επιφάνεια που έχετε προετοιμάσει, τοποθετήστε το μίγμα και ενσωματώστε την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη. Αρχίστε να ζυμώνετε, όπως για μια πίτα, αρκετά γύρω στα 10 λεπτά.
  7. Απλώστε σε λεπτό πάχος την εύπλαστη τώρα ζαχαρόπαστα με τον πλάστη, ελαφρά αλευρωμένο με νισεστέ. Είναι έτοιμη για να κόψετε τις διαστάσεις της επιφάνειας του κέικ και να το καλύψετε.

Για την αμυγδαλόπαστα

Αν δεν βρείτε έτοιμο μάρτζιπαν-αμυγδαλόπαστα, θα το φτιάξετε από μια παλιά συνταγή σε αγγλικό βιβλίο που είναι υπέροχη, μόνον που δεν έχει το κάτασπρο χρώμα της έτοιμης αλλά είναι αξιόπιστη και εύκολη. -Προετοιμασία 10 λεπτά-

Διαδικασία Αμυγδαλόπαστας

  1. Βάζουμε  250 γρ.  ωμά αμύγδαλα σε νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός, τα κατεβάζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη.
  2. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα βαθύ μπωλ και αναμιγνύουμε την άλλη ζάχαρη και τη σκόνη αμύγδαλου. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το εσάνς αμυγδάλου. Με μια ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το χτυπημένο αυγό και αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό. Ζυμώνουμε για λίγο. Με τον πλάστη, σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει ελαφρά με νισεστέ (ή αν δε βρίσκετε λίγη άχνη ζάχαρη) απλώνουμε να γίνει ένα χοντρό φύλλο. Από αυτήν την ποσότητα, που μπορεί να καλύψει ένα κέικ 22 εκ. περίπου, θα υπολογίσουμε μετρώντας τις διαστάσεις της φόρμας πόσο μας χρειάζεται και την υπόλοιπη θα την κάνουμε κυβάκια για το εσωτερικό του κέικ.

Για το γλάσσο βερίκοκου

Θα χρειαστούμε μισό βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο, 225 γρ. ½  κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 2  κουταλιές της σούπας νερό. Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά  για 3-4 λεπτά. Περνάμε το μίγμα από μια χοντρή σίτα και ξαναβράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Χρησιμοποιούμε χλιαρή την ποσότητα που θα καλύψει την επιφάνεια του κέικ και το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο σε βαζάκι καθαρό και ερμητικά κλεισμένο.

Λικέρ Ροδιού
Πρωινό Χριστουγεννιάτικο -Boxing day brunch