Επιστροφή στην ιστορία

Ελβετική Τυρόπιτα

Θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη
  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια
  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ανάμιξη κορν φλάουρ( όπως εξηγώ παρακάτω)
  • 1 αυγό, όχι πολύ μεγάλο
Για τη γέμιση
  • 70 γρ. τριμμένη ελβετική γραβιέρα mild(ήπια, γλυκιά γεύση) ή γραβιέρα Νάξου
  • 80 γρ. τριμμένο Έμμενταλ Ελβετίας
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00 (για πίτσα)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών- 250ml
  • Αλάτι, πιπέρι

cp06Αυτή η τυρόπιτα μοιάζει πολύ με κις λωραίν. Φυσικά την πρωτοδοκίμασα στην Ελβετία και από την πρώτη στιγμή ήξερα πως θα …ψάξω για τη συνταγή της! Είναι εύκολη, πολύ εμφανίσιμη και τη συνιστώ για πάρτυ και για κάποιο γιορταστικό μπουφέ! Η συνταγή που επιλέγω να παρουσιάσω είναι ένας γευστικός συνδυασμός που νομίζω όχι μόνον πως πλησιάζει σε αυτήν που δοκίμασα αλλά τη βρίσκω πολύ νόστιμη τελικά!

Διαδικασία

  1. Από το αλεύρι που χρειάζεται η συνταγή αφαιρούμε 2 κουταλιές της σούπας και τις αντικαθιστούμε με 2 αντίστοιχες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ. Κοσκινίζουμε το μίγμα 4 φορές ώστε να αναμιχθεί καλά. Έτσι έχουμε αλεύρι για κέικ, όπως λέγεται.
  2. Κόβουμε το πολύ κρύο βούτυρο σε ίδια κομματάκια και με τα χέρια το αναμιγνύουμε και το τρίβουμε στο αλεύρι.
  3. Μόλις γίνει ομοιόμορφο σαν άμμος ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δε χρειάζεται ζύμωμα, παρά μια καλή ανάμιξη.
  4. Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  5. Τρίβουμε τα 2 ειδών τυριά και τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές αλεύρι 00.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο ½ εκ. , σιγά σιγά με πλάστη αλευρωμένο ελαφρά για να μην κολλάει η ζύμη. Αν κόβεται σε μερικά σημεία, παίρνουμε κάποιο κομματάκι ζύμης από τις άκρες και το ενώνουμε εύκολα.
  7. Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη τόσο όσο για να καλύπτεται η ταρτιέρα 28 εκ. που θα χρησιμοποιήσουμε, ανασηκώνουμε από τη μια πλευρά και γυρίζουμε σα ρολό τη ζύμη ώστε να την απλώσουμε εύκολα στη βουτυρωμένη ταρτιέρα.
  8. Προσέχουμε τις άκρες να είναι καλοσχηματισμένες, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε πολλές μεριές.
  9. Ρίχνουμε τα τυριά πάνω στην απλωμένη ζύμη και ισιώνουμε.
  10. Χτυπάμε με το πιρούνι τα αυγά να γίνει ένας αφρός και ρίχνουμε αλάτι λίγο μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μίγμα πάνω στα τυριά.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰ C για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160⁰ C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35 περίπου λεπτά. Καταλαβαίνουμε πως έγινε γιατί θα συρρικνωθούν οι άκρες και θα ροδίσει η επιφάνεια.
  13. Τρώγεται ζεστή σύμφωνα με το ελβετικό στυλ αλλά είναι τέλεια και κρύα!

cp03

 

(Visited 389 time, 1 visit today)
Μάφινς με πράσο και κολοκύθι
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί