Επιστροφή στην ιστορία

Γλυκό ψωμί με σταφίδες και χαρουπόμελο

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 2 ½ κούπες αλεύρι κίτρινο από σκληρό σιτάρι
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ξυνόγαλα (buttermilk)
  • 1 κούπα ξανθές σταφίδες
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα χαρουπόμελο (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι και χαρουπόμελο για πιο ελαφριά γεύση)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα του φαγητού
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα νερό βραστό
Απαραίτητα μια φόρμα για ψωμί.  
Εκτέλεση

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τοιχώματα μιας φόρμας για ψωμί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176˚C.

Στο βραστό νερό ρίχνουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά και όταν τις χρησιμοποιούμε πετάμε το νερό.

  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι δυο ειδών, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε μέσα στο ξυνόγαλα τη σόδα. Μετά ρίχνουμε και ανακατεύουμε και το χαρουπόμελο. Στην αγορά υπάρχει αυτό το ξυνόγαλα, παλιά το έβρισκα από τη ΜΕΒΓΑΛ σε χάρτινες συσκευασίες ακριβώς με την ονομασία ξυνόγαλα-buttermilk. Τώρα δεν υπάρχει στη γειτονιά μου και χρησιμοποιώ αυτό που λέει αριάνι και το βρίσκεις σε διάφορες μάρκες.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε αλλά όχι πολύ, ίσα να αναμιχθούν. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  4. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε λίγο στο τραπέζι για να διαλυθούν τίποτε φούσκες αέρα.
  5. Τοποθετούμε στο 2ο ράφι του φούρνου, από κάτω μετρώντας και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα ταψάκι για μπισκότα για να μην φουσκώσει πάρα πολύ. Είναι αλήθεια ότι αυτό θα σας παραξενέψει λίγο αλλά πιστέψτε με όσες φορές έκανα αυτό το ψωμί έτσι, βγήκε τέλειο και…ελεγχόμενο στο ύψος του όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία.

Ψήνουμε περίπου 60 λεπτά, τα πρώτα 50 λεπτά σκεπασμένο με το ταψάκι και τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκέπαστο.

Βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε περίπου 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.

Σερβίρουμε με βούτυρο ή αν προτιμάμε με κρημ τσηζ είναι τέλειο! Και πεντανόστιμο!

 

(Visited 8 time, 1 visit today)
Κέικ με μήλα και χουρμάδες