Επιστροφή στην ιστορία

Γλυκό Σαλάμι ή Σοκολατένιος Κορμός

sweet salami lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 ποσότητα γκανάς σοκολάτας: 100 γρ. μαύρη σοκολάτα 70% λιπαρών (Green and Black’s ή την καινούρια ΙΟΝ 72%) και 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος κομμένες σε ίσα μικρά κομμάτια, 75 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών, ¼ κουταλάκι κανέλα (ή νεσκαφέ εσπρέσο), 1 κουταλιά βούτυρο 30 γρ. (όχι λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου).
  • 6 μπισκότα πτι μπερ
  • 40 γρ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα ψημένα ή ωμά

Για τον σοκολατένιο κορμό υπάρχουν πολλές συνταγές. Αυτή που σας προτείνω σήμερα μοιάζει εξωτερικά με ιταλικό σαλάμι με πολλά πιπέρια και το απαραίτητο λίπος που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα νόστιμα. Τώρα τις γιορτές φιγουράριζαν σε αρκετά καλά σουπερμάρκετ. Μόνον που εδώ πρόκειται για γλυκό σαλάμι! Και τι γλυκό!

Σερβίρουμε τον κορμό με ένα μαχαίρι και πάνω σε ξύλινο δίσκο ή μέσα σε λαδόκολλα…

Διαδικασία

  1. Τοποθετούμε τα κομμάτια σοκολάτας, όλα μικρά και ομοιόμορφα, σε ένα πήλινο ή μεταλλικό μπωλ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο την κρέμα μαζί με το βούτυρο μέχρι πριν το βρασμό.
  2. Ρίχνουμε το καυτό μίγμα πάνω στη σοκολάτα, κουνάμε λίγο το πιάτο να πάει παντού η σάλτσα και να καλυφθεί η σοκολάτα. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και μετά σιγά σιγά ανακατώνουμε με μια κουτάλα σιλικόνης. Θα γίνει ένα παχύρευστο μίγμα, λείο και γυαλιστερό με απόλυτα ενσωματωμένο το μίγμα κρέμας-βουτύρου. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει αρκετά.
  3. Σπάζουμε τα μπισκότα και ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
  4. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με το μίγμα σοκολάτας και τα πιέζουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο να γίνουν σα κορμός σαλαμιού. Όπως είναι με το αλουμινόχαρτο το βάζουμε να πήξει λίγο το μίγμα στο ψυγείο, περίπου 20 λεπτά. Δεν το αφήνουμε πολύ γιατί θα δυσκολευτούμε να δώσουμε το σχήμα.
  5. Το τυλίγουμε αμέσως μετά σε μεμβράνη πλαστική, στρίβουμε τις άκρες όπως σε ένα σαλάμι και ρολάρουμε το μίγμα στο μάρμαρο της κουζίνας να στρογγυλέψει και να μοιάσει με σαλάμι.
  6. Απομακρύνουμε από το κέντρο αρκετή μεμβράνη και την αφήνουμε στις άκρες μόνον, προσέχοντας να είναι τόση ώστε να μην ξετυλιχτεί. Δένουμε με σπάγκο, που υπολογίζουμε να είναι μακρύτερος 6 φορές από το μέγεθος του κορμού. Αρχίζουμε από τη μια άκρη δένοντας τον κόμπο και τυλίγουμε προσεχτικά, όχι πολύ σφιχτά αλλά σταθερά, έτσι ώστε να δώσουμε την εντύπωση του τυλιγμένου σαλαμιού.
  7. Με την άχνη ζάχαρη στρώνουμε το εξωτερικό του γλυκού και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Ιδέες: Αν δεν θέλετε να κάνετε τον κορμό μπορείτε με την ίδια συνταγή της γκανάς σοκολάτας να φτιάξετε μικρές τρούφες. Παραλείψτε τους ξηρούς καρπούς, δώστε το σχήμα με τα χέρια σας, αφήστε στο ψυγείο αρκετά να παγώσει αλλά να πλάθετε το μίγμα και τυλίξτε σε καλής ποιότητας κακάο. Τοποθετείστε σε χάρτινα μικρά φορμάκια και αφήστε τα στο ψυγείο. 

Το Coffee Cake της Ιβάνας
Μπρουσκέτες καρότου και χούμους