Επιστροφή στην ιστορία

Γλυκά Ψωμάκια Σλοβακίας

slovakian sweet bread lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 325 ml γάλα πλήρες
  • 1 κουταλιά ξερή μαγιά ή 7 γρ.
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ξανθή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 ασπράδι με λίγο κρόκο,  χτυπημένο με το πιρούνι για άλειμμα
Γέμιση
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
  • 25 γρ. ζάχαρη με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού (υπάρχει έτσι στο σουπερμάρκετ)
  • 200 γρ. καρύδια ή φουντούκια τριμμένα
  • 25 γρ. τρίμμα ψωμιού- 1 ½ φέτα του τοστ στο μπλέντερ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά ρούμι

Σίγουρα όχι μόνον Σλοβακίας, αλλά νομίζω σε όλη την Ανατολική Ευρώπη είναι παραδοσιακά αυτά τα ψωμάκια που ονομάζονται kolaches.

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα, μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν και σκεπάζουμε το μίγμα με πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον  μισή ώρα.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για να έχουμε ένα αφράτο μίγμα σαν κρέμα. Προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι και χτυπάμε. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και το αυγό και χτυπάμε.
  3. Αναμιγνύουμε και το φουσκωμένο μίγμα γάλακτος και μαγιάς. Προσθέτουμε και αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι σε επιφάνεια καθαρή για ζύμωμα. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Σιγά σιγά προσθέτουμε όλο το αλεύρι μέχρι να αισθανθούμε ότι δεν κολλάει στα χέρια μας και το ζυμάρι δεν είναι υγρό. Να γίνει ελαστικό και αφράτο.
  5. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτες και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας, τουλάχιστον για 2 ώρες! Αν το ξεχάσετε λίγο ακόμη, πολύ καλύτερα! Θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί τουλάχιστον σε μέγεθος.
  6. Το μεταφέρουμε στην επιφάνεια που ζυμώναμε πριν, το χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Καθένα το ανοίγουμε με τον πλάστη που είναι αλευρωμένος και επάνω ρίχνουμε από το μίγμα. Επειδή εγώ έβαλα τα καρύδια χοντροκομμένα δεν μπορούσαν να απορροφήσουν ζωμό από το γάλα και το ρούμι και έτσι είχα μια δυσκολία στο να γυρίσω τα 4 φραντζολάκια μου χωρίς να μου φύγει λίγο ζουμί, που δεν είχε και καμιά σημασία βέβαια μετά το ψήσιμο!. Αλλά ή θα βράσετε λίγο μαζί και μετά κρύα θα απλώσετε τη γέμιση ή θα τρίψετε πολύ τα καρύδια.
  7. Γυρίζουμε σε ρολό το κάθε φραντζολάκι, ξεκινώντας  από τη στενή πλευρά προς τα πάνω και όταν φτιάξουμε το φραντζολάκι, τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες του. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί με το τελείωμα προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Πριν το ψήσιμο αλείφουμε με αυγό (κυρίως το ασπράδι με λίγο κρόκο) χτυπημένο με το πιρούνι.
  8. Ψήνουμε στους 190⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα.  Τα βγάζουμε και σε 10 λεπτά περίπου τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τελείως μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.

Ιδέες: Πώς τρώγονται; Στο πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα είναι πολύ ταιριαστά! Αλλά και σαν κολατσιό,  σκέτες φέτες ή αλειμμένες με λίγη μερέντα ή βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδες διάφορες αλλά και με το τσάι το απόγευμα.

Hot Cross Buns
Λινγκουίνι με γαρίδες