Επιστροφή στην ιστορία

Γλυκά ψωμάκια με σάλτσα φραμπουάζ

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 4 κουταλάκια ξηρή μαγιά (14 γρ. )
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι (ανθόμελο κατά προτίμηση)
  • 250 ml /1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 600 γρ.(4 κούπες) αλεύρι 00 (ή αν δεν βρείτε, αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο με πιρούνι
  • 120 γρ. σταφίδες σουλτανίνα-ξανθές
  • 40 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
Γλάσο
  • 4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερύκοκο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη πηκτίνη (προαιρετικά)
Ζαχαρένια επάλειψη με σάλτσα φραμπουάζ
  • 200 γρ. σμέουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 160 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κομματάκι βούτυρο
 

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η μαγιά. Σκεπάζετε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνετε τουλάχιστον για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος. Θα δείτε να φουσκώνει το υγρό αυτό μίγμα.
  2. Χτυπήστε το αυγό με ένα πιρούνι να γίνει σαν αφρός.
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι και αναμίξτε τα κομματάκια βούτυρου ώστε να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίξτε το αυγό, το μίγμα μαγιάς, τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατώστε με ένα κουτάλι στην αρχή. Ζυμώστε με το χέρι για 10 λεπτά. Αν το μίγμα κολλάει πολύ στο χέρι, προσθέστε λίγο λίγο αλεύρι αλλά όχι παραπάνω από 2-3 κουταλιές σταδιακά. Αφήστε το μίγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά. Θα διπλασιαστεί σε ποσότητα.
  4. Το μίγμα θα πρέπει να είναι απαλό και μόλις να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Χωρίστε το σε 16 μερίδες.
  5. Κάθε μερίδα πλάστε την σε ένα μακρόστενο σχήμα και ακουμπήστε το σε βουτυρωμένο ρηχό ταψάκι για μπισκότα. Αφήστε τα για άλλα 10 λετπά να φουσκώσουν.
  6. Ψήστε στους 220⁰C για 7-8 λεπτά. Εξαρτάται από το φούρνο αλλά αυτό που γενικά προσέχουμε, είναι να ροδίσουν από πάνω και από κάτω και όταν τα ανασηκώνεις να φαίνονται συμπαγή αλλά ελαφρά. Επίσης η μυρωδιά μας κάνει να καταλάβουμε πως ψήθηκαν.
  7. Βγάλτε και αλείψτε τα όσο είναι ζεστά με το γλάσο βερίκοκου. Θα γυαλίσουν και θα μεταμορφωθούν σε υπέροχα ροδοψημένα ψωμάκια!
  8. Μόλις κρυώσουν απλώστε τη σάλτσα φραμπουάζ που φυσικά θα πέσει λίγο στα πλάγια. Γι’ αυτό χρειάζεται να τα αλείψετε όσο βρίσκονται πάνω σε μια σχάρα όπου και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν.
  9. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τρίμμα καρύδας, προτιμότερα σε πιο μεγάλες νιφάδες από αυτές που εγώ χρησιμοποίησα, γιατί τις είχα βέβαια στο ντουλάπι μου! Ή αν προτιμάτε, πασπαλίστε με ζαχαρωμένες χρωματιστές μπαλίτσες.

bun06

bun03

Διαδικασία γλάσου

  1. Όσο ψήνονται τα ψωμάκια, φτιάξτε το γλάσο. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύστε όλα τα υλικά και αφήστε να πάρουν μια βράση για 30 δεύτερα. Με ένα πινέλο απλώστε το γλάσο αμέσως μόλις βγουν τα ψωμάκια από το φούρνο.

Διαδικασία σάλτσας φραμπουάζ

bun01

  1. Πολτοποιείστε τα σμέουρα στο μπλέντερ. Αν είναι κατεψυγμένα, αφήστε πρώτα να ξεπαγώσουν. Περάστε τον πολτό από μια σίτα για να βγει ο καθαρός χυμός.
  2. Ρίξτε την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατώστε καλά. Το μίγμα να μην είναι πολύ υγρό ούτε πολύ σφιχτό.
  3. Με ένα κουτάλι σούπας απλώστε 2 κουταλιές σε κάθε ψωμάκι και διορθώστε το σχήμα τους.
Αρλέτες
Κέικ με μαρμελάδα φράουλα