Επιστροφή στην ιστορία

Ατομικά πιτάκια με κιμά και μαύρη μπύρα

Θα χρειαστούμε

Υλικά για τις ζύμες
  • 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
  • 300 γρ. αλεύρι για πίτα
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • Λίγο αλάτι στο αλεύρι
  • ½ cup γιαούρτι κλασικό με πέτσα
    Υλικά για τη γέμιση
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος από κομμάτι κρέατος
  • 2 μικρά καρότα κομμένα σε κυβάκια.
  • 1 φύλλο δάφνης μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • 2 μικρά ντοματίνια τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 ml μπύρα μαύρη Guinness (ή κάποια ελληνική μαύρη μπύρα)
  • 125 ml νερό
  • ½ κύβο ζωμό βοδινού (αυτόν που διατηρείται στο ψυγείο)
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι (μερικά κλωναράκια)
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • 1 αυγό χτυπημένο με πιρούνι για άλειμμα

Διαδικασία για τη ζύμη και συναρμολόγηση

Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι σε ένα μπολ και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση.

Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε να γίνει σαν άμμος το μίγμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι. Εγώ προτιμώ αυτό το κλασικό μαζί με την πέτσα του. Δε ζυμώνουμε πολύ, μόνον μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Συμμαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα με όλο το αλεύρι της και μετά την πλαταίνουμε σε ένα σχήμα χοντρό παραλληλόγραμμο.

Τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη κουζίνας. Την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.

Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο την απλώνουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και με ένα χοντρό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πίτας ½ εκατοστού πάχους. Ή με αλευρωμένο τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε επιφάνεια, η οποία είναι αλευρωμένη ελαφρά.

Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. κόβουμε δίσκους ζύμης.

Τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ελαφρά, ειδικό ταψάκι με θήκες μάφιν.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση περίπου 2 κουταλάκια.

Από πάνω καλύπτουμε με ένα δίσκο σφολιάτας, διαμέτρου 7,5 εκ. Πριν τοποθετήσουμε το δίσκο σφολιάτας, τον αλείφουμε από τη μέσα μεριά του με λίγο νερό γύρω στην περίμετρό του για να κολλήσει.

Με ένα ξύλινο καλαμάκι ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση της σφολιάτας για να φεύγει ο ατμός καθώς ψήνεται το πιτάκι.

Βάζουμε τα πιτάκια στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα ψησίματος.

Πριν τα ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό χτυπημένο με πιρούνι.

Ψήνουμε στους 180⁰C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε τα πιτάκια, τα αφήνουμε 10 λεπτά όπως είναι και μετά τα βγάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Σερβίρουμε με ντοματάκια ζεστά και μια πράσινη σαλάτα. Κατάλληλα και για ένα βραδινό πιάτο. Τα ντοματίνια είναι από μια συνταγή της Mary Berry: Τα σωτάρουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο, κρεμμύδι, λίγο σκόρδο, 1 κουταλιά ξύδι από κόκκινο κρασί και 3 κουταλιές ζάχαρη.

Αν θέλουμε, μπορούμε να καταψύξουμε τα πιτάκια μας, ψημένα και αφού έχουν κρυώσει τελείως.

Διαδικασία γέμισης

Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι, χωρίς να κοκκινίσει. Προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο.

Ρίχνουμε τον κιμά να σωταριστεί και αυτός. 5 λεπτά γυρίζουμε με το πιρούνι μέχρι να φύγει το κόκκινο χρώμα του κιμά.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καροτάκια.

Ρίχνουμε τη μπύρα και αφήνουμε 2 λεπτά να σιγοβράσει.

Προσθέτουμε το νερό με τον κύβο βοδινού λιωμένο. Βάζουμε τη δάφνη, αλάτι (με προσοχή γιατί ο κύβος είναι αλμυρός), πιπέρι, τα ντοματίνια τριμμένα στον τρίφτη και αφήνουμε να σιγοβράσει το μίγμα για 20 λεπτά.

Στο μέσο του ψησίματος προσθέτουμε το αλεύρι.

Πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και το κορν φλάουρ. Χρειάζεται η γέμιση να είναι κάπως στεγνή όταν τη βάζουμε στα πιτάκια, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε και το κορν φλάουρ.

Μόλις ετοιμάσουμε τη γέμιση την αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε τα πιτάκια όπως παρουσιάσαμε παραπάνω.

meat05

 

Λαχανόσουπα
Αρλέτες