Επιστροφή στην ιστορία

Ανοιξιάτικο κέικ με βερίκοκα

verikoko 1 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 αυγά
  • Λίγη βανίλια απόσταγμα – ½ κουταλάκι του γλυκού
  • ½ πακέτο των 250 γρ. μαργαρίνη
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού λευκή ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ για 2 λεπτά ή caster sugar
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουτί βερίκοκα κομπόστα
  • Χρυσά μούρα αποξηραμένα, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας λουίζας
Για το σιρόπι
  • ½ φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
  • Το ζουμί της κομπόστας βερίκοκου
  • 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • Λίγα φύλλα φρέσκιας λουίζας-εκτός των φύλλων που θα χρησιμοποιήσετε για το γαρνίρισμα
Για τη λευκή κρέμα
  • 250 ml κρέμα σαντιγί Μόρφατ, 1 κουτί – κρέμα χαμηλών λιπαρών, για χορτοφάγους
  • 1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 1 βαρελάκι βανίλια
  • 200 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

Για τη ζύμη του κέικ

  1. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα αφήνετε σε έναν κάδο δίπλα σας.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτετε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα να γίνει ένα αφράτο, κρεμώδες μίγμα.
  3. Χτυπάτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι.
  4. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 στρόγγυλα ταψάκια 20 εκ. διάμετρο, τα sandwich tins. Ρίχνετε μοιρασμένο το μίγμα. Χτυπάτε ελαφρά το ταψάκι με το χυλό του κέικ ώστε να καθίσει ομοιόμορφα το μίγμα και να μη φουσκώσει στη μέση.
  5. Ψήνετε στους 170C για περίπου 20-30 λεπτά της ώρας, στη μεσαία σχάρα και στο ίδιο ύψος τοποθετημένα τα ταψάκια. Προσοχή να μην παρακοκκινήσουν. Οι δίσκοι αυτοί του κέικ βέβαια είναι αρκετά πιο σκληροί από τα sponges που είναι πιο αφράτο μίγμα κέικ. Αλλά μόλις δείτε πως η οδοντογλυφίδα που βυθίσατε στο κέντρο βγαίνει καθαρή, βγάλτε τα από το φούρνο.
  6. Περιμένετε για 10 λεπτά και ξεφορμάρετε τα κέικ πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για συναρμολόγηση.

Για το σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το ζουμί της κομπόστας και ανακατεύετε να λιώσει.
  2. Σιγοβράζετε το σιρόπι για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε τα φυλλαράκια της λουίζας και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Με τη λουίζα θα πάρει μια εξωτική μυρωδιά και γεύση το σιρόπι σας! Το χρησιμοποιείτε ελαφρώς χλιαρό.

Για τη λευκή κρέμα

  1. Τοποθετείτε τον κάδο ανάμιξης και το κουτί της κρέμας στο ψυγείο να κρυώσουν.
  2. Χτυπάτε τη σαντιγί στο μίξερ, στη μεσαία θέση και μέχρι κάπως να στέκεται στα φτερά του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα.
  3. Ανακατεύετε το γιαούρτι και διατηρείτε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να συναρμολογήσετε το κέικ.

Συναρμολόγηση του κέικ

  1. Κρατάτε 4 μισά βερίκοκα από την κομπόστα που θα χρησιμοποιήσετε για τη γαρνιτούρα. Τα υπόλοιπα τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και όλα τα αφήνετε σε τρυπητό για να στραγγίσουν για 1 ώρα.
  2. Με ένα πινέλο βρέχετε τους δίσκους-κέικ με το σιρόπι στην επιφάνεια και στο πλάι.
  3. Τοποθετείτε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα σερβιρίσματος και με το κουτάλι ρίχνετε τη λευκή κρέμα που έχετε υπολογίσει να χωρίσετε σε 2 μέρη. Μοιράζετε και κομματάκια βερίκοκο από την κομπόστα. Αν θέλετε, βάζετε ανάμεσα και αποξηραμένα χρυσά μούρα – από τα μαγαζιά των βιολογικών προϊόντων. Στην επιφάνεια του κέικ που καλύπτετε και αυτήν με κρέμα, θα βάλετε στο κέντρο τα βερίκοκα που κρατήσατε και θα διακοσμήσετε με τα φυλλαράκια της φρέσκιας λουίζας και τα χρυσά μούρα.
Σοκολάτα Αφρικαίν
Κρεατόπιτα