Εκείνα τα νόστιμα τετράγωνα γλυκάκια με καραμέλα

Ή Caramel shortbread Ή και: millionaire’s shortbread Τώρα πώς να μεταφράζονται αυτά τα γλυκά στα Ελληνικά; «Το κουλουράκι του εκατομμυριούχου»; Τελευταία πολύ λέξη ταμπού αυτή για μας, δεν θα την υιοθετήσω…και καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάω για το «κουλουράκι», που ειδικά τώρα που πλησιάζει το Πάσχα είναι μια από τις πιο πολυζυμωμένες ελληνικές συνταγές…. Η φράση αυτή υπονοεί σίγουρα το μπισκότο shortbread, τόσο αγαπητό στη γηραιά Αλβιόνα αλλά σε έκδοση πολύ πλούσια, με καραμέλα και σοκολάτα. Στα Ελληνικά όμως δεν ξέρουμε ακριβώς την μετάφραση του shortbread, εκτός από το ότι είναι το κλασικό εγγλέζικο μπισκότο. Αν και εγώ παλιά νόμιζα πως...

Διαβάστε περισσότερα...

Τσάι και μαρμελάδα

Στο Κιλκίς που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι τη μαμά μου να φτιάχνει πολλά γλυκά. Κι ας λέει τώρα, μην κουράζεσαι, γιατί κάνεις τόσο κόπο…εμείς αυτό που είδαμε ήταν μια μαμά να ψήνει ασταμάτητα και πάντα χαμογελαστά, να τυλίγει τις υγιεινές και λιτές νοστιμιές της για το σχολείο, να πλάθει ή να «κόβει» στη μηχανή απίθανα κουλουράκια, να ζυμώνει τσουρέκια και πίτες όχι μόνον για γιορτές αλλά και για τα καθημερινά, απλά απογεύματα και ιδίως τα ξένοιαστα πρωινά της Κυριακής. Και μέσα σε όλα τα γλυκά, συχνά πυκνά εμφανιζόταν το ρολό. Αφράτες σπείρες από κέικ τυλιγμένα με καρύδια και...

Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολατίνια

Ή chocolate fudge Αυτά τα σοκολατίνια είναι πανεύκολα και πολύ γευστικά! Ιδανικά για όσες νεαρές μαγείρισσες θέλουν, τώρα αμέσως, να κάνουν ένα γλυκό για να το σερβίρουν σε λίγες ώρες στους φίλους που θα έρθουν στο σπίτι. Δηλαδή για όλες τις young female yuppies που αφού σκοτώθηκαν στη δουλειά, ήρθαν τρέχοντας στο σουπερμάρκετ να ψωνίσουν για τους καλεσμένους τους το βράδυ, σάρωσαν όλα τα σούπερφουντς που υπάρχουν, έτρεξαν στην κάβα να διαλέξουν το τέλειο κρασί, καθάρισαν στα γρήγορα, μαγείρεψαν την πιο δύσκολη συνταγή του Jamie ή του Άκη με απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων και τα πιο δυσεύρετα υλικά και στο τέλος…θέλουν...

Διαβάστε περισσότερα...

Φασόλια σούπα με πρασινάδες

Κάποτε θα λέγαμε το εθνικό μας φαγητό. Τώρα ας πούμε πως παρουσιάζεται συχνά στο τραπέζι μας, σε πολλές παραλλαγές. Στα δικά μου μέρη, είναι κυρίως φτιαγμένα με κόκκινη σάλτσα. Στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Εμάς μας αρέσουν οι γίγαντες στον φούρνο και τη συνταγή τους θα τη δείτε εδώ. Πολλές φορές θα θυμηθώ να τους φτιάξω γιατί τρώγονται σαν κύριο πιάτο αλλά και σαν μεζές με ψαρικά ή άλλα εδέσματα, τέλεια για να συμπληρώσουν ένα τραπέζι που στρώνεται για φίλους. Με ούζο ή ρακή….Με φωνές και με γέλια….Σε μεγάλο μπαλκόνι ή κάτω εκεί, στην πρασινάδα του κήπου, ανάμεσα στις ροδιές…...

Διαβάστε περισσότερα...

Του Αγίου Βαλεντίνου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μια μέρα που σε κάποιες χώρες είναι αφιερωμένη στην αγάπη. Ή μήπως και στη δικιά μας; Ε καλά, οι ερωτευμένοι γιορτάζουν παντού και κάθε μέρα, πόσο μάλλον σήμερα που υπάρχει και αφιέρωση… αλλά γιορτάζουν επίσης και αυτοί που χαίρονται, που νοιάζονται, που υποφέρουν, που υπομένουν, που γελάνε και κλαίνε, που ανασαίνουν, το ρωτάτε; μα από …αγάπη! Η μαμά μου όταν της είπα πως φτιάχνω κεκάκια για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μου είπε: τρελάθηκες; Όχι απλά ζω και φυσικά αγαπώ, μαμά, της αποκρίθηκα και τσακ! Κόλλησα ένα μπουμπουκάκι στο τελευταίο μου κεκάκι!

Διαβάστε περισσότερα...