Καλημέρα, καλοκαίρι!

Αυτή η φωτογραφία είναι παρμένη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές του Αγίου Όρους και νομίζω ότι για μένα είναι μια ανάσα καλοκαιριού. Καθώς την κοιτούσα και ζαλιζόμουν με το τρυφερό πράσινο χρώμα των φύλλων σε συνδυασμό με το δροσερό κόκκινο των μοσχομπίζελων(που ίσως είναι), σκέφτηκα αμέσως μια παρόμοια σύνθεση για το γλυκό μου της περασμένης Κυριακής. Φράουλες με αμύγδαλα και ζύμη μπισκότου, σερβιρισμένα με σαντιγί! Σας προσκαλώ να τη φτιάξετε μέχρι το μεσημέρι και να το σερβίρετε ακόμη και κάπως ζεστό με τη σαντιγί ή με κρέμα βανίλια παγωτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα τελευταία ρεβίθια

Αυτά λοιπόν είναι τα τελευταία ρεβίθια στο ντουλάπι μου, πριν το καλοκαίρι εννοείται! Και βέβαια θα τα ξαναπάρω για σαλάτες και συνοδευτικά αλλά δε θα τα αποθηκεύω όπως κάνω το χειμώνα. Σήμερα που είχα πολύ κέφι να τα μαγειρέψω, νομίζω έγιναν τόσο νόστιμα που θέλω να σας τα δείξω. Και αν και στο σπίτι μου είχαμε εκπαιδευτεί μόνον στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρικής οσπρίων, δηλαδή απαραιτήτως με σάλτσα και σερβιρισμένα μέσα σε λίγο πηχτό ζωμό μαζί με σαλάτα λαχανικών και ελιές, οι αλλαγές αυτές που είναι μόνον ένα μικρό άγγιγμα διαφοράς, έδωσαν μια ευχάριστη νότα στο τραπέζι μας και μας άρεσαν...

Διαβάστε περισσότερα...

Τα σφολιατίνια του Maids of Honor

Αυτό το οποίο δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει αμέσως στην Αγγλία, είναι η αναμφισβήτητη πειθαρχία στη διατήρηση της παράδοσης. Κάποια πράγματα μένουν ακριβώς όπως ήταν πριν χρόνια και απλώς οι άνθρωποι τα συντηρούν με την ίδια αγάπη και σεβασμό, όπως τότε. Γιατί; Για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα; Μπορεί…για να δώσουν απλόχερα την ευκαιρία σε κάποιους να επιχειρούν μικρές αποδράσεις   στην αθώα ηρεμία του παρελθόντος μακριά για λίγο από το πολύβουο παρόν τους; Και αυτό είναι πιθανό. Αλλά σίγουρα καθετί που κρατιέται ανέπαφο στο χρόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων, πάντα αγαπιέται και εκτιμάται. Τελικά, όχι μόνον στην Αγγλία αλλά...

Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια πολλά, μαμά

1ο Μαϊου 2015 –  γιορτή της μητέρας Αυτή η τούρτα Τζιαντούγια περίμενε μια καλή ευκαιρία για να φτιαχτεί! Και η μέρα της μητέρας ήταν η πιο σπουδαία αφορμή για να τη δοκιμάσω. Είναι μια συνταγή που εμπνεύστηκα διαβάζοντας ένα βιβλίο μαγειρικής, La cucina della Badessa και μου άρεσε αμέσως σαν ιδέα. Αλλά έκανα κάποιες δικές μου αλλαγές και προσθήκες και μια που δεν βρήκα καμιά φωτογραφία, την στόλισα με έναν κλασικό αλλά γλυκό τρόπο. Όπως ακριβώς ταιριάζει στη δική μου μαμά! Νομίζω πως βγήκε τέλεια! Χρόνια πολλά, μαμά!

Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικά μεζεδάκια με σπιτικό ψωμί

Μια πολύ μεγάλη χαρά στην κουζίνα είναι να ψήνεις ένα δικό σου ψωμί! Αναθεωρώ ό,τι έλεγα μέχρι τώρα για το πόσο περιττό είναι να ασχολείσαι με το πλάσιμο του ψωμιού μια που υπάρχουν τόσο εύκολα και τόσο κοντά μας χιλιάδες αρτοποιεία με πολλά είδη ψωμιού. Το πιάσιμο του προζυμιού, το ζύμωμα, το φούσκωμα και το ψήσιμο ενός ψωμιού είναι μια πολύ ευχάριστη ενασχόληση, καθόλου χρονοβόρα αλλά αντίθετα μια δημιουργική εμπειρία. Μετά μανίας προσπαθώ τελευταία να φτιάξω το τέλειο προζύμι για το πιο καταπληκτικό ψωμί που έχω δοκιμάσει. Είναι αυτό που στ’ Αγγλικά λέγεται sourdough και σε ελεύθερη μετάφραση θα το...

Διαβάστε περισσότερα...