Το κέικ με κουρκουμά (sfouf)

Τώρα στη Σαρακοστή το υλικό που έχει την τιμητική του είναι το ταχίνι. Και βέβαια είναι μια υπερτροφή, που ίσως λίγοι το γνωρίζουν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρκεί να προσέξεις να είναι καλής ποιότητας. Και εδώ στην πόλη μας μπορείς να βρεις πραγματικό καλό ταχίνι. Στη συνταγή βέβαια που σας προτείνω το ταχίνι είναι βοηθητικό αφού μπαίνει στον πάτο του ταψιού και όχι μέσα στο κέικ. Αλλά είναι απαραίτητο και αν θα σκεφτώ να κάνω αυτό το κέικ, το πρώτο που αναζητώ στο ντουλάπι μου είναι το ταχίνι και το σουσάμι....

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα κέικ με αμύγδαλο

Πολύ απλό. Πολύ λιτό. Μμμμ! Κέικ. Με αμύγδαλο. Έτσι πρέπει να είναι το κομμάτι που θα σερβίρουμε σε απόλυτη αρμονία με ένα φλυτζάνι καφέ. Σας το παρουσιάζω σήμερα επειδή μόλις το έφτιαξα για το Σαββατοκύριακο. Είναι σίγουρα ένα γλυκό…πασπαρτού. Σου χρειάζεται για να έχεις πρόχειρο ένα κέρασμα όταν έρθει κάποιος επισκέπτης. Αλλά μπορείς να το προσφέρεις και σαν ένα μικρό δώρο, ειδικά σε όσους δεν ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική και θα το εκτιμήσουν καλύτερα. Έχει μια διαφορετική διαδικασία παρασκευής από το κλασικό κέικ γι’ αυτό και το δοκίμασα. Είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό κέικ από τη Νότια Ιταλία με μια...

Διαβάστε περισσότερα...

Και για πρωινό; Ένα εκλαίρ Αγίου Βαλεντίνου…

Κάποτε, πριν μερικά χρόνια δηλαδή, ένας φίλος μου στην Αγγλία προσπαθούσε να με πείσει πως αυτή η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και δη ο συγκεκριμένος Άγιος, δεν είναι αγγλικής προέλευσης αλλά μια αμερικάνικη συνήθεια και γι΄αυτό οι Άγγλοι δεν τον γιορτάζουν με τόσο πάθος όπως αλλού. Αργότερα βέβαια έπεσε στην αντίληψή μου πως ακόμη και η πρώτη αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο και την αγάπη γίνεται σε ποίημα ενός Άγγλου, του Geoffrey Chaucer και μπορεί αυτό να έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της γιορτής. Και ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι Ιταλός τελικά. Αλλά τότε δεν μ΄ενδιέφερε και πολύ η ιστορία...

Διαβάστε περισσότερα...

Η Λαχανόσουπα

…ή γαλλιστί la soupe au chou Όταν ήμασταν μικρές, κάθε φαγητό που περιείχε τη γεύση ή έφερε στην ονομασία του για πρώτο συνθετικό τη λέξη «λάχανο», το αποφεύγαμε κι οι δυο μας με την αδελφή μου σαν τον εξαποδώ! Κάτι λάχανο τουρσί, λαχανόρυζα κλπ, ήταν αδιανόητο ακόμη και να τα μυρίσουμε στο σπίτι. Βέβαια, γινόταν μια παρασπονδία με τους σιατιστινούς λαχανοντολμάδες της μαμάς! Για κάποιο περίεργο λόγο εκεί δε θυμόμασταν το φοβερό λαχανικό, μπρος στη μαγεία των Χριστουγεννιάτικων φαγητών στο τραπέζι και δοκιμάζαμε, ξέροντας πως η νοστιμιά ήταν σίγουρη. Ίσως γιατί ποτέ δε βλέπαμε το λάχανο όπου τυλιγόταν ο κιμάς,...

Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιτάκια μιας γιορτής

Η ιδέα να φτιάχνεις στα πάρτι γενεθλίων μικρά πυργάκια από ζύμη, γεμιστά με κιμά και μυρωδικά δεν είναι καθόλου ξενόφερτη αν και θα έλεγα πως είναι κοσμογυρισμένη. Η σφολιάτα, το λεπτότατο φύλλο και η κάθε είδους αλμυρή ζύμη είναι από τα «σίγουρα» για να πετύχει ένας μπουφές σε πάρτι και φυσικά, το πρώτο που σκέφτεσαι να σερβίρεις σε γιορταστικά καλέσματα. Αν ξεκινήσεις από εκείνα τα μικροσκοπικά αφράτα βολοβάν, γεμισμένα με απαλή κρέμα και στολισμένα με φρέσκα φυλλαράκια μέντας ή βασιλικού μέχρι τα μικρά, τετράγωνα κομμάτια σπιτικής πίτας με σπανάκι, άγρια χόρτα ή κάποιο βουτυράτο, κρεμώδες τυρί, τόσο βολικές λιχουδιές για...

Διαβάστε περισσότερα...