Το ρεβανί της Μπέττυς

Αυτό το υπέροχο ρεβανί είναι γευστική κληρονομιά της Λακωνίας. Η φίλη μου η Μπέττυ που μας παραχώρησε τη συνταγή λέει πως στη Σπάρτη είναι κέρασμα με τον απογευματινό καφέ και απαραίτητο στα γιορτινά καλέσματα. Συνήθως συνοδεύεται με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιών της Λακωνίας ή ένα δροσερό ποτό φτιαγμένο με τον κλασικό συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού τοπικής παραγωγής. Γίνεται αφράτο σαν παντεσπάνι και είναι τόσο ευχάριστο στη γεύση που άνετα θα το σερβίρετε όλο το καλοκαίρι. Το έφτιαξα με τον δικό μου τρόπο και σας το προτείνω. Το κείμενο και η συνταγή είναι δημοσιευμένα στο περιοδικό Soferina, τεύχος 6,  καλοκαίρι 2016  

Διαβάστε περισσότερα...

Μικρογεμιστά στον φούρνο

Σήμερα, ναι, ξαναγράφω τη συνταγή μου μετά από τόσο καιρό και μετά από αρκετούς μήνες που όχι ότι δεν έφτιαχνα τα φαγητά και τα γλυκά μου και δεν δοκίμαζα καινούριες ιδέες, έλεος ποιος θα το πίστευε! Αλλά είχα μπει σε μια εκούσια αποχή από το μπλογκ μου, το έβλεπα, το ξανάβλεπα… μέχρι να έχω ξανά αυτήν την ανάλαφρη διάθεση που έρχεται απαλά και απρόσμενα σαν να θέλεις να σιγομουρμουρίσεις ένα τραγούδι ή να κατρακυλάς σε πράσινα χορτάρια ή να μυρίζεις λεμονιές και χιώτικα γιασεμιά και τότε μόνον μπορείς και επικοινωνείς. Με το φαγητό, με τους ανθρώπους, με τον εαυτό σου....

Διαβάστε περισσότερα...

Το κέικ με κουρκουμά (sfouf)

Τώρα στη Σαρακοστή το υλικό που έχει την τιμητική του είναι το ταχίνι. Και βέβαια είναι μια υπερτροφή, που ίσως λίγοι το γνωρίζουν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρκεί να προσέξεις να είναι καλής ποιότητας. Και εδώ στην πόλη μας μπορείς να βρεις πραγματικό καλό ταχίνι. Στη συνταγή βέβαια που σας προτείνω το ταχίνι είναι βοηθητικό αφού μπαίνει στον πάτο του ταψιού και όχι μέσα στο κέικ. Αλλά είναι απαραίτητο και αν θα σκεφτώ να κάνω αυτό το κέικ, το πρώτο που αναζητώ στο ντουλάπι μου είναι το ταχίνι και το σουσάμι....

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα κέικ με αμύγδαλο

Πολύ απλό. Πολύ λιτό. Μμμμ! Κέικ. Με αμύγδαλο. Έτσι πρέπει να είναι το κομμάτι που θα σερβίρουμε σε απόλυτη αρμονία με ένα φλυτζάνι καφέ. Σας το παρουσιάζω σήμερα επειδή μόλις το έφτιαξα για το Σαββατοκύριακο. Είναι σίγουρα ένα γλυκό…πασπαρτού. Σου χρειάζεται για να έχεις πρόχειρο ένα κέρασμα όταν έρθει κάποιος επισκέπτης. Αλλά μπορείς να το προσφέρεις και σαν ένα μικρό δώρο, ειδικά σε όσους δεν ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική και θα το εκτιμήσουν καλύτερα. Έχει μια διαφορετική διαδικασία παρασκευής από το κλασικό κέικ γι’ αυτό και το δοκίμασα. Είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό κέικ από τη Νότια Ιταλία με μια...

Διαβάστε περισσότερα...

Και για πρωινό; Ένα εκλαίρ Αγίου Βαλεντίνου…

Κάποτε, πριν μερικά χρόνια δηλαδή, ένας φίλος μου στην Αγγλία προσπαθούσε να με πείσει πως αυτή η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και δη ο συγκεκριμένος Άγιος, δεν είναι αγγλικής προέλευσης αλλά αμερικάνικη συνήθεια και οι Άγγλοι δεν τον γιορτάζουν με τόσο πάθος όπως αλλού. Εγώ βέβαια, λίγο ενδιαφερόμουν για την προέλευση αυτής της γιορτής. Έβλεπα τις ανθοδέσμες να πηγαινοέρχονται αυτήν την ημέρα, τα σοκολατάκια στα ζαχαροπλαστεία να είναι σούπερ στολισμένα και άκρως ζαλιστικά, μια πλημμύρα από κόκκινες κορδέλες στα μαγαζιά και απορούσα, τι χρειάζεται να ξέρω από πού είναι αυτός ο Άγιος της αγάπης… Αν και στα ελληνικά η λέξη...

Διαβάστε περισσότερα...