Γλυκά πλεξουδάκια με κάρδαμο και κανέλα

Πόσο μου αρέσουν οι πλούσιοι φούρνοι, δε λέγεται! Εκεί που νιώθεις ότι η εικόνα δεν θα σε διαψεύσει στη γεύση και στην ποιότητα ποτέ. Και τους ανακαλύπτεις πάντοτε, σε μια γειτονιά ή σε κάποιον σικ δρόμο, περπατώντας στην πόλη. Άπειρες δημιουργίες, φρεσκότατες και φαντασία στα χειροποιήματα να ξεχυλίζει. Σε κάθε τόπο που θα επισκεφτώ, έχω ένα αγαπημένο μέρος που δεν αλλάζω καθόλου εύκολα. Και είμαι σίγουρη γι’ αυτό που θα πάρω και πολύ ευχαριστημένη ακόμη πριν κάνω το πρώτο βήμα, τόσο  για το περιεχόμενο, όσο για το άψογο περιτύλιγμα και για την εξυπηρέτηση. Timeless beauty, θα το χαρακτήριζα ή και...

Διαβάστε περισσότερα...

Το ψαράκι

Κανονικά ούτε που θα σκεφτόμουν να βάλω αυτήν τη συνταγή μαγειρικής σε κοινή θέα, ένα ψητό ψάρι στο φούρνο με λαχανικά, για τον απλούστατο λόγο πως με απασχολούν περισσότερο οι συνταγές μου για γλυκά και ζύμες. Εκεί το ενδιαφέρον μου μπλέκεται με την ανάγκη μου να δημιουργήσω κάτι πολύ ευχάριστο. Αλλά αυτή η συνταγή, που μπορώ να πω πως τη δοκίμασα μια μέρα που τα μόνα λαχανικά που είχα στο ψυγείο μου ήταν καρότα και φινόκιο, νομίζω πως είναι πολύ πολύ νόστιμη, αν κρίνω και απ’ όσους τη δοκίμασαν μαζί μου. Συχνά το ψητό ψάρι το φτιάχνω μόνον έτσι. Τα...

Διαβάστε περισσότερα...

Παιχνίδια με τις καραμέλες

Ε, σίγουρα και με τα μπισκοτάκια. Αλλά αυτά είναι από μια άλλη ιδέα, μικρά δωράκια για όσους έρχονταν στο σπίτι φέτος τα Χριστούγεννα. Οι καραμέλες μου όμως, που μόλις έκανα, είναι και οι δύο πεντανόστιμες και δεν μπορώ να διαλέξω ποια θα βάλω στην καινούρια μου συνταγή για τη Soferina. Για την ακρίβεια, δοκίμασα διαφορετικές καραμέλες για τη μηλόπιτα που θα βάλουμε στο καινούριο τεύχος. Όλες είναι τέλειες και μπορώ να πω πως είναι θέμα γούστου ποια ταιριάζει καλύτερα και σίγουρα προσωπικής γεύσης. Σκέφτηκα λοιπόν να σας δείξω τους πειραματισμούς μου. Η καραμέλα γίνεται με πολλούς τρόπους. Αλλά με τα...

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή «Πάλεο», απλά και εναλλακτικά

Πριν από έναν χρόνο περίπου καθώς κοιτούσα τα ράφια ενός βιβλιοπωλείου έπεσα εντελώς τυχαία σε ένα βιβλίο με εναλλακτικούς τρόπους διατροφής που ήδη ήξερα αλλά δεν είχα βρει τον χρόνο να ψάξω καλύτερα. Το αγόρασα αμέσως. Το διάβασα, έκανα μια δική μου έρευνα, δοκίμασα συνταγές και κατέληξα σε μερικές σκέψεις και αρκετές μαγειρικές ιδέες, πρωτότυπες και μάλλον πρωτόγονες θα έλεγα. Ας ξεκινήσουμε διαφορετικά. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μια κίνηση με αρκετούς οπαδούς που αφορά τον τρόπο διατροφής μας και λέγεται Πάλεο ή Δίαιτα Παλαιολιθικής εποχής. Υποστηρίζει την επιστροφή του ανθρώπου στις διατροφικές συνήθειες του παλαιολιθικού προγόνου μας με την πεποίθηση...

Διαβάστε περισσότερα...

Κέικ ή μπισκότα – jaffa cakes

Αυτά τα μικρά σοκολατένια μπισκοτοκέικ  που βλέπετε είναι τα jaffa cakes. Ένα πολύ διακριτικό γλυκό. Φτιαγμένα με μαλακιά ζύμη όπως ένα sponge cake, με χαρακτηριστική γεύση πορτοκαλιού που βγαίνει μέσα από μια ενδιαφέρουσα φέτα ζελέ και συνδυασμένα περίφημα με μια μικρή δόση σοκολάτας στην επιφάνειά τους.  Έχουν πάρει προφανώς την ονομασία τους από μια ποικιλία πορτοκαλιών, jaffa, που καλλιεργούνται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή και είναι μικρά, πολύ γλυκά πορτοκάλια, σχεδόν χωρίς κουκούτσια. Τα jaffa cakes θα τα βρείτε με κάποια παραλλαγή ίσως και εδώ στα σουπερμάρκετ αλλά δεν έχω δει να είναι τόσο αγαπητά στους φίλους των γλυκών,...

Διαβάστε περισσότερα...