Τα χαμομήλια της Πρωτομαγιάς

Προχωρούσαμε όλοι ξαναμμένοι από τη ζέστη και την περιέργεια γι’ αυτό που ήρθαμε να δούμε εκεί στην ανοιχτωσιά, σε ένα μικρό καταπράσινο λοφάκι, μισή ώρα έξω από την πόλη. Μια τέλεια πολύχρωμη ομάδα μικρών μαθητών – εξερευνητών της φύσης με μένα μαζί. Με τα καπέλα τους, τις κουκούλες φορεμένες στο κεφάλι για τον υπερβολικό απριλιάτικο ήλιο, τα ξυλαράκια στα χέρια και τις φωνές ενθουσιασμού για κάθε μικρό περίεργο κοκαλάκι ή πετραδάκι που πάνω τους σκόνταφταν ή ακόμη και ένα αγριόχορτο που φύτρωνε διαφορετικό από αυτά που ήξεραν, σε όλη τη διαδρομή. Περπατούσαμε ανάμεσα σε μικρά υψωματάκια γεμάτα χαμομήλια και παπαρούνες...

Διαβάστε περισσότερα...

Το τσουρέκι, τσουρεκάκι

Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κόκκινα αυγά δεν νοείται. Κάθε χρόνο λέω, φυσικά και δε θα μπω στη διαδικασία να φτιάξω ζύμη παραδοσιακά αλλά θα πάρω έτοιμο.  Γιατί καθώς περνώ από τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς μου, μυρίζω και βλέπω καταπληκτικά τσουρέκια με τόσα σχέδια επάνω και αυγουλάκια, σοκολατάκια, κοτοπουλάκια που μόνον με το μάτι τυχαία που τα σκανάρω, είμαι σίγουρη πως θα ταιριάσουν τέλεια στο πασχαλινό τραπέζι. Έτσι έρχεται Μεγάλη Τετάρτη πρωί. Και σαν υπνωτισμένη, τρέχω να βρω τα πιο φρέσκα αυγά και το καλύτερο μέγεθος, το σωστότερο αλεύρι που πάντα με προβληματίζει, το τέλειο βούτυρο για να φτιάξω τσουρέκια. Πάνε...

Διαβάστε περισσότερα...

Τα νηστίσιμα κουλουράκια της μαμάς

Αυτά τα κουλουράκια είναι διαφορετικά σε εμφάνιση από αυτά που θυμάμαι να ψήνει η μαμά μου στην περίοδο της νηστείας αλλά έτσι είναι πολύ νόστιμα και αρκετά παιχνιδιάρικα. Σινιστώνται ιδιαίτερα σε όσους θα νηστέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Πάσχα και για κάθε φορά που θέλουμε εύκολα μαλακά, αφράτα κουλουράκια χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά. Για πρωινό θα τα σερβίρετε μαζί με ένα μπολάκι φυστικοβούτυρο σε μορφή κρέμας ανακατωμένο με μέλι. Μαζί με τον καφέ σας, αυτό εννοείται.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα σαντουιτσάκι, παρακαλώ

Απρίλης μήνας και πολύ χαίρομαι γιατί έχω έτοιμη μια ιδέα για πικ νικ που με έχει ξετρελάνει τελευταία. Τώρα πικ νικ σε καταπράσινο γρασίδι με ζουζούνια και μυρωδιές λουλουδιών μπορεί ακόμη να μην μπορούμε να απολαύσουμε λόγω καιρού στη Βόρεια Ελλάδα αλλά σίγουρα σε λίγες μέρες έρχεται η ευκαιρία για την πιο τέλεια απόδραση. Και φυσικά τι άλλο θα ετοιμάσουμε μαζί μας παρά σαντουιτσάκια, που είναι και ένα ελαφρύ γεύμα για κάθε μέρα, ειδικά τέλειο για brunch. Αυτή τη στιγμή ξέρω, η κόρη μου θα μου πει μα γιατί μαμά δε γράφεις ιστορίες από κείνες που έγραφες στην αρχή και...

Διαβάστε περισσότερα...

Το γλυκό της 25ης Μαρτίου

Κάθε φορά, δυο μέρες πριν τη γιορτή, ανοίγω το τετράδιο με τις συνταγές, λες και δεν ξέρω απέξω πώς γίνεται το έθιμο, ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, το must για την 25η Μαρτίου, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλω να μου ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια. Φέτος όταν ρώτησα τη μαμά μου τι είναι καλύτερο για να τηγανίσω τον μπακαλιάρο το ελαιόλαδο ή το καλαμποκέλαιο, με κοίταξε σοβαρά και μου είπε, ξέρεις τώρα πουλάνε έτοιμο μπακαλιάρο σε μερίδες γιατί θέλεις να κουράζεσαι. Κι εγώ που σε πολλά πράγματα είμαι λάτρης της παράδοσης, απλά δεν την άκουσα. Γιατί αν και όλες μας μαγειρεύουμε και...

Διαβάστε περισσότερα...