Πάστα Φλώρα oh baby

Πάστα Φλώρα, με γέμιση μαρμελάδα φράουλα ή τέλεια με βερίκοκο. Ένα κομμάτι από αυτό το γλυκό είναι μια απόλαυση μαζί με καφέ, ή με μια κούπα τσάι του βουνού.  Πάντα. Αλλά και ταιριαστή στο πρωινό ή η τελευταία γλυκιά μπουκιά πριν κοιμηθείς. Τη θυμάμαι στην κουζίνα της μαμάς μου, τότε που βαριόμασταν να τη φάμε, γιατί δεν είχε φυσικά μερέντα και ήταν για μας μια ακόμη ήσυχη αλλά σταθερά επίμονη ιδέα της μαμάς να μας παραγεμίσει με μαρμελάδα με όποιον τρόπο μπορούσε, πτι φουρ, πάστα φλώρα, ή φέτες με βούτυρο κομμένες με μαστοριά σε μπουκίτσες. Πάλι πάστα φλώρα; Λέγαμε και...

Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικό πρωινό με βρετανικό διαβατήριο

“Σάββατο 9 μέρες πριν να λήξει η καραντίνα” Όπως μου είπε μια φίλη μου χθες τι θα γίνει με μένα, τη μια μέρα ξυπνάω κεφάτη, γεμάτη ιδέες και την άλλη δε θέλω να βγω από τα σκεπάσματά μου γιατί δεν ξέρω τι να κάνω. Πραγματικά της απάντησα, πριν τον εγκλεισμό μας δεν είχαμε καμιά δικαιολογία να τα βρούμε με τον εαυτό μας γιατί οι δυνατότητες να τρέξουμε έξω σε φίλους, στη δουλειά, σε σουλατσάρισμα άσκοπο ήταν άπειρες κάθε μέρα. Και βέβαια δεν καταλήξαμε στην τέλεια λύση αλλά τουλάχιστον μιλήσαμε και είναι πολύτιμο κι αυτό, τέτοιες μέρες! Σήμερα το πρωί και...

Διαβάστε περισσότερα...

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε καιρό εγκλεισμού

Όταν τελειώσει αυτή η περίεργη περίοδος εγκλεισμού στην οποία υποβληθήκαμε όλοι τόσο αναπάντεχα και τόσο τρομακτικά πειθήνια, θα έχω να λέω για τις συνταγές που δοκίμασα και χρησιμοποίησα όλον αυτόν τον καιρό. Κυρίως από διάθεση να πειραματιστώ σε κάτι που σε κανονικές συνθήκες απλά θα άνοιγες το πορτοφόλι σου και θα αγόραζες σε δευτερόλεπτα, μέσα σε μια πολύβουη ατμόσφαιρα ενός μαγαζιού, ακριβώς έξω από το σπίτι σου.  Τα κουλουράκια βανίλιας, τα τυροπιτάκια, οι πίτες, τα κουλούρια και τα κριτσίνια έγιναν οι καθημερινές μαγειρικές συνήθειές μου. Γιατί τώρα που αποκτήσαμε τόση πείρα στο κυνήγι μιας φρέσκιας μαγιάς που για όσους ξέρουν,...

Διαβάστε περισσότερα...

Μια μέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα

Σήμερα είναι η μέρα της πάστα φλώρας για μένα! Γιατί δεν ξέρω αλλά είναι ίσως ένα γλυκό που μπορείς να μεταφέρεις άνετα μαζί σου σε ένα πικνίκ, σε μια εκδρομή. Και αυτό το τριήμερο ενδείκνυται απόλυτα για μια εξόρμηση στην εξοχή ή σε κάποιο καρναβάλι σε άλλη πόλη. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί θέλω πάντα τέτοια μέρα να φτιάχνω πάστα φλώρα και μάλιστα σε παραλλαγές. Αυτή θα είναι η ν. 3 συνταγή πάστα φλώρα που ανεβάζω γιατί η πρώτη ήταν εμπνευσμένη από τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας και θα την ξαναδιαβάσετε εδώ.   Σε νηστίσιμη παραλλαγή θα τη βρείτε εδώ. Επίσης είναι...

Διαβάστε περισσότερα...

Μια συνταγή για το Σαββατοκύριακο

Αυτό το Σαββατοκύριακο χιονάκι πάλι και πολύ κρύο! Όλες οι ωραίες ιδέες για διασκέδαση και χαλάρωση που με κρατάνε φρέσκια και active όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, πήγαν στον βρόντο. Ούτε βολτούλες, ούτε αγορές μόνον από σπίτι σε σπίτι ή σε κάποια ζεστή και ανοιχτόκαρδη γωνιά ζαχαροπλαστείου που ξέρω πού θα επέλεγα για αυτά τα κρύα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής. Και δε μιλάμε για το Rose Bakery του Παρισιού ή το Salon de Thé Angelina ή τη σοκολατερί  Fauchon που παρεμπιπτόντως αν θα ταξίδευα εκεί, θα αφιέρωνα δυο μέρες μόνον στην επίσκεψή τους, έτσι για απλή διασκέδαση.  Είναι αλήθεια...

Διαβάστε περισσότερα...