Φασόλια σούπα με πρασινάδες

Κάποτε θα λέγαμε το εθνικό μας φαγητό. Τώρα ας πούμε πως παρουσιάζεται συχνά στο τραπέζι μας, σε πολλές παραλλαγές. Στα δικά μου μέρη, είναι κυρίως φτιαγμένα με κόκκινη σάλτσα. Στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Εμάς μας αρέσουν οι γίγαντες στον φούρνο και τη συνταγή τους θα τη δείτε εδώ. Πολλές φορές θα θυμηθώ να τους φτιάξω γιατί τρώγονται σαν κύριο πιάτο αλλά και σαν μεζές με ψαρικά ή άλλα εδέσματα, τέλεια για να συμπληρώσουν ένα τραπέζι που στρώνεται για φίλους. Με ούζο ή ρακή….Με φωνές και με γέλια….Σε μεγάλο μπαλκόνι ή κάτω εκεί, στην πρασινάδα του κήπου, ανάμεσα στις ροδιές…

bean02

Αυτήν τη σούπα που έφτιαξα σήμερα όμως, την σκέφτηκα γιατί έχω αποκτήσει τελευταία μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από φασόλια μέτριου μεγέθους από την Καστοριά.

Θα ομολογήσω βέβαια, πως η σούπα με φασόλια δεν μου αρέσει. Εκτός, από αυτήν που φτιάχνει η θεία Σουζάννα και είναι απλά θεϊκή. Αλλά αυτά τα τρία πάνινα τσουβαλάκια με κάτασπρα μικρά φασόλια, φετινής σοδειάς, που στριμώχτηκαν απρόσμενα στο ντουλάπι μου, δεν ήταν δυνατόν, έπρεπε να τα μαγειρέψω!

Γι’ αυτό μπέρδεψα ιδέες και υλικά, γεύσεις και μυρωδιές που ταιριάζουν σε μένα και επειδή όλα γίνονται στην μαγειρική αν έχεις κέφι, ιδού! Μια πολύ νόστιμη σούπα με φασόλια και πρασινάδες.

(Visited 249 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Φασόλια σούπα με πρασινάδες

Θα χρειαστούμε

Για 6 άτομα
  • 400 γρ. φασόλια μέτρια
  • 4 φύλλα σέσκουλα ψιλοκομμένα
  • ¼ από μια ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή ρίζα σέλινο και τα φύλλα του
  • 2 μέτρια καρότα σε μπαστουνάκια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Άσπρο πιπέρι
  • Αλάτι Μεσολογγίου
  • Ξύσμα λεμονιού
  • ½ λεμόνι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τέλος

Διαδικασία

  1. Από το βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε ζεστό, όχι βραστό νερό. Αν θα τα μαγειρέψουμε κατά το μεσημέρι, το πρωί αλλάζουμε το νερό.
  2. Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Πετάμε το νερό.
  3. Προσθέτουμε φρέσκο νερό, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε τα φασόλια ως να σκεπάζονται. Θα βράσουν σε μέτρια φωτιά και σκέτα για μισή ώρα.
  4. Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τα σέσκουλα, το φινόκιο σε λεπτές φετούλες, χωρίζουμε τη ρίζα σέλινου στα τέσσερα και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του. Προσθέτουμε τα καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια. Αφού τα ξύσουμε και τα πλύνουμε με ένα μαχαιράκι, τα κόβουμε σε λωρίδες.
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει και να μαλακώσει, όχι να κοκκινήσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά, αρχίζοντας από το φινόκιο. Αφού γυρίσουμε δυο τρεις φορές με την κουτάλα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Ρίχνουμε μετά από τη μισή ώρα τα λαχανικά στα φασόλια. Να σιγοβράσουν με μισοσκέπαστη κατσαρόλα για άλλη μιάμιση ώρα. 20 λεπτά περίπου πριν το τέλος αλατίζουμε και ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και άσπρο πιπέρι. Λίγο πριν τα σβήσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού από 3-4 κλωναράκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό θυμάρι αλλά αν βάλετε ξερό, να βράσουν 5 λεπτά προς το τέλος.
  7. Αφήστε τα να ηρεμήσουν για μισή ώρα. Σερβίρονται με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλισμένο και χωριάτικο κρατσανιστό ψωμί. Αν θέλετε, συνοδεύστε αυτήν τη σούπα με ελιές και ταραμοσαλάτα. Όταν κρυώσουν, μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη.

bean 08

 

Τα φασόλια σούπα πρέπει να «χυλώσουν», δηλαδή να δούμε να γίνεται πηχτή η σούπα τους σαν χυλός, χωρίς πολύ νερό και με τα υλικά καλά αναμεμιγμένα μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος συμπληρώνουμε μόνον ζεστό νερό.

bean07

Δοκιμάζουμε πάντα για να δούμε αν τα φασόλια μαλάκωσαν, ειδικά ο εξωτερικός φλοιός τους. Τα φρέσκα φασόλια, εκτός από το χρώμα τους που είναι κάτασπρο, βράζουν και σχετικά γρήγορα.

bean05