Φάκελος: Γλυκά Ψωμάκια

sweet bread lenafusion.gr

Σήμερα ανοίγω τον φάκελο με τα ψωμάκια!

Συζητούσαμε τελευταία με την αδελφή μου για τα γλυκά του Πάσχα και το μυαλό μας βέβαια πήγαινε στα τσουρέκια, τις κυπριακές φλαούνες και φυσικά τα hot cross buns των Άγγλων, όλα της εποχής και βγαλμένα μέσα από τις δικές μου εικόνες και μνήμες. Τότε ήταν που μου ήρθε αυτή η ιδέα να ψάξω για γλυκά ψωμάκια από διάφορες χώρες και να επιδοθώ σε ένα τρελό ζύμωμα, κάτι  που ξαφνιάζει  μερικούς στο σπίτι μου!

Πρώτα ξεκίνησα με τα καταπληκτικά Guyanese tennis balls. Είναι μικρά, στρόγγυλα σαν μπαλάκια του τένις και από ό,τι διαβάζω, είναι πολύ δημοφιλή στη Γουιάνα, Ν.Α., για το πρωινό,  γεμιστά με βούτυρο και μαλακό κίτρινο κασέρι! Καταπιάστηκα και δοκίμασα πολλές διαφορετικές ιδέες στο ζύμωμα, στα συνοδευτικά, στα υλικά και ….δυστυχώς για μένα, γιατί τα δοκίμαζα βέβαια!, μου άρεσαν όλα! Θα σας δώσω εδώ μια συνταγή για πολύ ελαστικά, μυρωδάτα και ταιριαστά στην ανοιξιάτικη εποχή ψωμάκια. Φαντάζομαι πως αυτά είναι πιο κοντά στα original!

Τα επόμενα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου είναι τα ψωμάκια της Ανατολικής Ευρώπης… που τα πρωτοβρήκα στο βιβλίο των HairyBikers, “The big book of Baking”, και τα δοκίμασα σε πολλές παραλλαγές! Η συνταγή είναι από τη Σλοβακία και η εκτέλεση σύμφωνα με τις δικές μου εικόνες και συγκρίσεις με ελληνικές παρόμοιες συνταγές. Τα kolaches, όπως λέγονται φτιάχνονται όλο τον χρόνο και ιδιαιτέρως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με διάφορες γεύσεις στη γέμιση, ιδιαίτερα με δαμάσκηνα και μαρμελάδες. Τα δικά μου έχουν την γλυκιά γεύση της ζάχαρης με γάλα και καρύδια, λίγο σαν Chelsey buns, αλλά με ζύμη που μοιάζει πιο πολύ στο δικό μας τσουρέκι! Σας μπέρδεψα; Αν όχι, ας δούμε μαζί τις συνταγές και το πόσο απλά είναι να τα φτιάξεις, αλλά και πόσο μοσχομυριστή γίνεται η κουζίνα, για αρκετή ώρα μετά το ψήσιμο!

(Visited 638 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Γλυκά Ψωμάκια Σλοβακίας

slovakian sweet bread lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 325 ml γάλα πλήρες
  • 1 κουταλιά ξερή μαγιά ή 7 γρ.
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ξανθή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 ασπράδι με λίγο κρόκο,  χτυπημένο με το πιρούνι για άλειμμα
Γέμιση
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
  • 25 γρ. ζάχαρη με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού (υπάρχει έτσι στο σουπερμάρκετ)
  • 200 γρ. καρύδια ή φουντούκια τριμμένα
  • 25 γρ. τρίμμα ψωμιού- 1 ½ φέτα του τοστ στο μπλέντερ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά ρούμι

Σίγουρα όχι μόνον Σλοβακίας, αλλά νομίζω σε όλη την Ανατολική Ευρώπη είναι παραδοσιακά αυτά τα ψωμάκια που ονομάζονται kolaches.

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα, μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν και σκεπάζουμε το μίγμα με πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον  μισή ώρα.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για να έχουμε ένα αφράτο μίγμα σαν κρέμα. Προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι και χτυπάμε. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και το αυγό και χτυπάμε.
  3. Αναμιγνύουμε και το φουσκωμένο μίγμα γάλακτος και μαγιάς. Προσθέτουμε και αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι σε επιφάνεια καθαρή για ζύμωμα. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Σιγά σιγά προσθέτουμε όλο το αλεύρι μέχρι να αισθανθούμε ότι δεν κολλάει στα χέρια μας και το ζυμάρι δεν είναι υγρό. Να γίνει ελαστικό και αφράτο.
  5. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτες και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας, τουλάχιστον για 2 ώρες! Αν το ξεχάσετε λίγο ακόμη, πολύ καλύτερα! Θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί τουλάχιστον σε μέγεθος.
  6. Το μεταφέρουμε στην επιφάνεια που ζυμώναμε πριν, το χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Καθένα το ανοίγουμε με τον πλάστη που είναι αλευρωμένος και επάνω ρίχνουμε από το μίγμα. Επειδή εγώ έβαλα τα καρύδια χοντροκομμένα δεν μπορούσαν να απορροφήσουν ζωμό από το γάλα και το ρούμι και έτσι είχα μια δυσκολία στο να γυρίσω τα 4 φραντζολάκια μου χωρίς να μου φύγει λίγο ζουμί, που δεν είχε και καμιά σημασία βέβαια μετά το ψήσιμο!. Αλλά ή θα βράσετε λίγο μαζί και μετά κρύα θα απλώσετε τη γέμιση ή θα τρίψετε πολύ τα καρύδια.
  7. Γυρίζουμε σε ρολό το κάθε φραντζολάκι, ξεκινώντας  από τη στενή πλευρά προς τα πάνω και όταν φτιάξουμε το φραντζολάκι, τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες του. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί με το τελείωμα προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Πριν το ψήσιμο αλείφουμε με αυγό (κυρίως το ασπράδι με λίγο κρόκο) χτυπημένο με το πιρούνι.
  8. Ψήνουμε στους 190⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα.  Τα βγάζουμε και σε 10 λεπτά περίπου τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τελείως μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.

Ιδέες: Πώς τρώγονται; Στο πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα είναι πολύ ταιριαστά! Αλλά και σαν κολατσιό,  σκέτες φέτες ή αλειμμένες με λίγη μερέντα ή βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδες διάφορες αλλά και με το τσάι το απόγευμα.

Λινγκουίνι με γαρίδες

prawn linguini lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1/2 πακέτο λινγκουίνι
  • 600 γρ. φρέσκες γαρίδες
  • ¾ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι τριμμένο μαραθόσπορο
  • αλάτι, λευκό πιπέρι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • φυλλαράκια μαϊντανού

Η παρακάτω συνταγή είναι ένα ελαφρύ γεύμα που σερβίρεται μαζί με τα γλυκά ψωμάκια – sweet tennis rolls.

Διαδικασία

  1.  Σωτάρουμε το σκορδάκι, το μαραθόσπορο και ρίχνουμε τις γαρίδες να πάρουν ένα ροζέ χρώμα. Τις γυρίζουμε μια φορά.
  2. Ρίχνουμε το κρασί, αλάτι και λευκό πιπέρι και λίγο νεράκι, μόλις να σκεπάζονται και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν για 15-20 λεπτά. Πριν το σβήσιμο ρίχνουμε τον μαϊντανό.
  3. Σερβίρουμε πάνω σε λινγκουίνι που σωτάραμε με ελαιόλαδο, εξαιρετικό παρθένο.Συνοδεύουμε με ξηρό ανθότυρο Κρήτης τριμμένο, εκτός αν νηστεύουμε. Έτσι ή αλλιώς πρόκειται για τέλεια νοστιμιά!

Γλυκά Ψωμάκια Γουιάνας – Sweet Tennis Rolls

tennis ball sweet bread lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 100 γρ. ξανθή ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ.
  • 170 ml νερό χλιαρό
  • 125 ml γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του καφέ ξύσμα από βιολογικό λεμόνι
  • ½ κουταλάκι βανίλια υγρή Μαδαγασκάρης
  • 1 ασπράδι με λίγο νερό για άλειμμα – προαιρετικό ή αλείψτε με λίγη κρέμα γάλακτoς ή πλήρες γάλα

Η συνταγή είναι υιοθετημένη από την blogger, Jehancancook και από τις δοκιμές μου καταλήγω στα παρακάτω υλικά και τρόπο παρασκευής:

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό πολύ χλιαρό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μίγμα με πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον  μισή ώρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το λεμόνι, τη βανίλια, το βούτυρο και το μίγμα με τη μαγιά. Ανακατώνουμε με το κουτάλι και βάζουμε το αυγό. Ανακατώνουμε από έξω προς τα μέσα και μετά συνεχίζουμε ζύμωμα με το χέρι. Βγάζουμε το ζυμάρι σε επιφάνεια καθαρή για παραπάνω ζύμωμα. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Να γίνει ελαστικό και απαλό. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αν αισθανόμαστε πως είναι σφιχτό λίγο ακόμη χλιαρό γάλα, 1-2 κουταλιές. Φορμάρουμε το ζυμάρι σε μια μεγάλη μπάλα.
  3. Το σκεπάζουμε με πετσέτες και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας, τουλάχιστον για 2 ώρες! Αν το ξεχάσετε λίγο ακόμη, πολύ καλύτερα! Να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Το παίρνουμε στην επιφάνεια που ζυμώναμε πριν, το χωρίζουμε σε 20-21 μπαλάκια των 55 γρ. το καθένα. Τα πλάθουμε σε στρόγγυλες μπαλίτσες. Πρώτα με το χέρι μας φτιάχνουμε ένα πιτάκι και γυρίζουμε τις άκρες ώστε από πάνω να είναι όσο το δυνατόν λείο, χωρίς ενώματα και κοψίματα.  Στο τέλος το στρώνουμε πολύ ελαφρά με το χέρι για να γίνει ένα ολοστρόγγυλο μπαλάκι του τένις και τα τοποθετούμε στο ταψί, αραιά ως 3 δάχτυλα απόσταση το ένα με το άλλο. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν κι άλλο. Πριν το ψήσιμο αλείφουμε αν θέλουμε με ασπράδι και νερό χτυπημένα με το πιρούνι ή με γάλα ή τα ψήνουμε σκέτα. Βγαίνουν επίσης τέλεια, καθώς μοιάζουν περισσότερο με ψωμί παρά με κρουασάν ή τσουρέκι.
  5. Ψήνουμε στους 190⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο σε ρηχό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο να μείνουν και βγάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Διατηρούνται σε κουτί για μπισκότα.

Ιδέες: Πώς τρώγονται; Στο πρωινό, σαν σνακ με λίγο βούτυρο και κίτρινο κασέρι ή με μέλι, με το τσάι το απόγευμα, σε ένα ελαφρύ γεύμα με γαρίδες ή καπνιστό σολωμό και μακαρόνια… μόνον αν σας αρέσουν οι απαλές και λίγο μπερδεμένες γλυκόξινες γεύσεις!