Τρώτε πολύχρωμα;

souvlaki me rizi lenafusion.gr

Εγώ σίγουρα ναι! Όταν στρώνω τραπέζι πρέπει να ρίξω πολλές πινελιές κόκκινες, κίτρινες, πράσινες για να υπάρχει ευχάριστη διάθεση και μια σχεδόν  παιδιάστικη ζωντανή ατμόσφαιρα.

Πάντα! Ποιος μου έχει βάλει αυτήν την ιδέα, απορώ!

Η μαμά μου όλο φωνάζει: Μην υπερβάλλεις, πιο λιτά, πιο συμμαζεμένα τα σερβιρίσματά σου…

Κάθε φορά που πάω να ετοιμάσω κάτι όμως, είναι σα μια παιδική σκανταλιά. Κάποιος να σου λέει, μηη! Και συ χωρίς να πολυσκέφτεσαι, μαγνητισμένος σχεδόν αρχίζεις να σκορπάς τα χρώματα, να αναμιγνύεις γεύσεις και μυρωδιές… και να! μια πολύχρωμη, χαρούμενη ζωγραφιά!

Σήμερα το χρωματιστό μου πιάτο έχει κοτόπουλο με λαχανικά σουβλάκι και πικάντικο ρύζι καρύδας. Είναι μεσημεριανό Κυριακής, έχει πολύ ήλιο στο τραπέζι και καλεσμένοι είναι όλοι οι αγαπημένοι μου. Τι ομορφιά!

(Visited 109 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Πικάντικο ρύζι καρύδας

pikantiko rizi lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 50 γρ. αποξηραμένη καρύδα
  • 1 κούπα γάλα 1,5% λιπαρά(225 ml)
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κοφτή κουταλιά κάρυ σκόνη (μέτρια πικάντικη γεύση)
  • 1 κούπα (150 γρ.) ρύζι μπασμάτι, καλής ποιότητας
  • Καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ

Η συνταγή είναι για 4 άτομα.

Διαδικασία

  1. Βάζετε την καρύδα, το γάλα και ίδιας ποσότητας νερό (1 κούπα ή 225 ml) σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε μέχρι μόλις να αρχίζει να βράζει. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε να φουσκώσει μέσα η καρύδα για 1 τέταρτο της ώρας.
  2. Σουρώνετε το γάλα σε ένα άλλο σκεύος και με την τρυπητή κουτάλα πατάτε την καρύδα για να βγει όλος ο χυμός.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε τη μαργαρίνη και σωτάρετε ελαφρά για 1-2 λεπτά, το κρεμμύδι με το κάρυ. Ρίχνετε και το ρύζι για 1 -2 λεπτά ακόμη.
  4. Ρίχνετε το γάλα χλιαρό και σιγοβράζετε. Να βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν στεγνώσει τελείως το ρύζι. Σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το να μείνει για 5-10 λεπτά.
  5. Πριν σερβίρετε. ρίξτε λίγα αμύγδαλα φιλέ σε ένα κατσαρολάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Να ροδίσουν ελαφρά. Πασπαλίστε τα επάνω στο ρύζι.

Ιδέες: Αν κάνετε δίαιτα, έχετε ήδη 2 διαφορετικά γεύματα με τα υλικά που σας προτείνω. Ένα ολοκληρωμένο πιάτο αποτελούν τα σουβλάκια μόνα τους γιατί συνδυάζουν το κρέας με τα ψητά λαχανικά. Παραλείψτε το αλάτι, αυξήστε λίγο την ποσότητα των φρέσκων μυρωδικών και ψήστε τα με λίγο λάδι! Αν έχετε τη μαντεμένια σχάρα θα τα λαδώσετε μόνον και θα τα ψήσετε στο γκριλ. Το ρύζι, που δεν έχει καθόλου αλάτι, θα το χρησιμοποιήσετε για ένα δεύτερο γεύμα αν το συνοδεύσετε με φρέσκια ανάμικτη σαλάτα, πρασινάδα μουστάρδας και ρόκας, πασπαλισμένη με λίγο ξύδι. 

Κοτόπουλο με λαχανικά σουβλάκι

kotopoulo rizi small 2 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • ½ λάιμ (πράσινο γλυκολέμονο), χυμός και ξύσμα φλούδας
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες κυδωνιού
  • 3 -4 μέτρια μανιτάρια
  • 1 στρόγγυλο κολοκυθάκι
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια μαντζουράνα και 1 κουταλιά της σούπας φρέσκος κόλιανδρος (μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα αλλά η γεύση είναι πιο απαλή με τα φρέσκα μυρωδικά)
  • 4 ξυλάκια για σουβλάκι (θα τα βάλετε λίγη ώρα σε κρύο νερό για να μην καούν στο ψήσιμο)
  • 1 μικρή κούπα ελαιόλαδου

Η συνταγή αυτή είναι για 2 άτομα.

Διαδικασία

  1. Πλένετε και κόβετε το κοτόπουλο σε κύβους και το αφήνετε να μαριναριστεί στο χυμό από  μισό λάιμ με το ξύσμα της φλούδας του και λίγο αλάτι, για περίπου μισή ώρα. Γυρίζετε πού και πού τα κομμάτια.
  2. Βγάζετε από τη μαρινάδα το κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Πλένετε τα λαχανικά, ενώ ξεφλουδίζετε χωρίς πλύσιμο τα μανιτάρια.  Ξύνετε τη φλούδα από το κολοκύθι.  Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια το κολοκυθάκι, την κίτρινη πιπεριά,  το κρεμμύδι (σα φέτες κυδωνιού) και τα μανιτάρια.
  3. Περνάτε με τη σειρά το κοτόπουλο και τα λαχανικά, αρχίζοντας από το κρεμμύδι και τελειώνοντας στο κρεμμύδι. Σε κάθε σουβλάκι υπολογίστε 3 κομμάτια κοτόπουλο. Θα γίνουν 4 ή 5 σουβλάκια.
  4. Βάζετε ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι με τοιχώματα και τοποθετείτε τα σουβλάκια στη σειρά. Βάλτε και τα υπόλοιπα λαχανικά που περίσσεψαν στο ταψί.
  5. Ρίχνετε λευκό πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τα φρέσκα μυρωδικά. Γυρίζετε και κάνετε το ίδιο στην άλλη πλευρά. Να είναι λαδωμένα καλά τα σουβλάκια. Προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι, πασπαλίζοντάς το παντού.
  6. Ψήνετε στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για να σιγοψηθούν. Τα γυρίζετε μια φορά. Η όλη διαδικασία ψησίματος είναι 20 με 25 λεπτά. Σερβίρετε 2 σε κάθε μερίδα με μια κούπα ρύζι.