Το τσουρέκι, τσουρεκάκι

Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κόκκινα αυγά δεν νοείται. Κάθε χρόνο λέω, φυσικά και δε θα μπω στη διαδικασία να φτιάξω ζύμη παραδοσιακά αλλά θα πάρω έτοιμο.  Γιατί καθώς περνώ από τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς μου, μυρίζω και βλέπω καταπληκτικά τσουρέκια με τόσα σχέδια επάνω και αυγουλάκια, σοκολατάκια, κοτοπουλάκια που μόνον με το μάτι τυχαία που τα σκανάρω, είμαι σίγουρη πως θα ταιριάσουν τέλεια στο πασχαλινό τραπέζι.

Έτσι έρχεται Μεγάλη Τετάρτη πρωί. Και σαν υπνωτισμένη, τρέχω να βρω τα πιο φρέσκα αυγά και το καλύτερο μέγεθος, το σωστότερο αλεύρι που πάντα με προβληματίζει, το τέλειο βούτυρο για να φτιάξω τσουρέκια. Πάνε στον βρόντο δηλαδή όλες οι αποφάσεις των προηγούμενων ημερών.

Και αφού είμαι στη μέση της διαδικασίας, τηλεφωνιέμαι με την αδελφή μου. Κι αυτή ήρεμα κι ωραία ανάμεσα στα νέα της ημέρας, μου ξεφουρνίζει πως μέσα είναι και φουσκώνουν και τα δικά της τσουρέκια. Κι όλα αυτά γιατί μεγαλώσαμε με αυτήν την εικόνα. Τη μαμά να τρέχει, πωπω ξεχύλισε το ζυμάρι από τη λεκάνη, μην ανοίγεις την πόρτα, αν δεν ιδρώσει το ζυμάρι θα μου χαλάσει και άλλα τέτοια πολλά. Κι ύστερα τις ικανοποιήσεις ή τις απογοητεύσεις της αχ δε φουσκώσαν όσο έπρεπε φέτος, τι! θα κολλήσουν αυτά μεταξύ τους τόσο που φούσκωσαν…πώς να τις ξεχάσεις όλες τις κραυγές αγωνίας ανάμιχτες με επιφωνήματα χαράς και να βγουν από το μυαλό σου.

Πραγματικά όμως κάποιος θα έπρεπε να γράψει όχι πώς γίνεται ένα τσουρέκι αλλά τι να προσέξετε για να φτιάξετε αυτό το τόσο γλυκό ψωμάκι, που για την επόμενη βδομάδα γίνεται ένα ευχάριστο πρωινό για μικρούς και μεγάλους. Είναι so tricky το φτιάξιμο που θα πρέπει να προσέχεις πολλές κακοτοπιές, αν θέλεις να κάνεις το καλύτερο τσουρέκι. Βέβαια όταν ήμασταν μικρές, πάντα ήταν απίθανα γλυκό, μυρωδάτο και μας έκανε ευτυχισμένες το πρωινό με τσουρέκι και καφέ στις διακοπές του Πάσχα. Anyway, κάποια πράγματα περάσαν. Οι μνήμες μας όμως φτιάχνουν πολύ γρήγορα καινούριες εικόνες, δανείζοντάς τους μικρά, νοσταλγικά κομματάκια. Και γι’ αυτό ζυμώνω και ψήνω κάθε χρόνο το τσουρέκι. Πού θα πάει, θα έρθει και η χρονιά που θα γίνει απλά τέλειο.

 

(Visited 217 time, 2 visit today)

Η συνταγή...

Πασχαλινό Τσουρέκι

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 1200 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 375 γρ. ζάχαρη – άσπρη ή καστανή από ζαχαροκάλαμο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά μέτρια
  • 100 γρ. μαγιά φρέσκια (από τα ψυγεία των σουπερμάρκετ)
  • ¾ ποτηριού νερό
  • Λίγο αλάτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ανάμιχτα μαχλέπι (κοπανισμένο 1 κουτ. γλυκού), κάρδαμο (5 σπόροι), λίγη ζάχαρη (1 κουταλάκι), 1 κυβάκι μαστίχας (τριμμένη)
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια (ή το ξύσμα από έναν λωβό βανίλιας)
  • 300 γρ. γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών και 2 κουταλιές γάλα για άλειμμα
  • Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία

Η διαδικασία για το τσουρέκι του Πάσχα είναι παραδοσιακή γιατί χρησιμοποιούμε φρέσκια μαγιά. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες συνταγές με ξηρή μαγιά και μεγαλύτερη ευκολία στο ζύμωμα. Εγώ τις διαβάζω και πάντα κάνω αυτήν που σας προτείνω.

1.Πρώτα θα φουσκώσει η μαγιά. Σε ένα πλαστικό μπωλ ρίχνουμε σε κομματάκια τη μαγιά, η οποία είναι για μια ώρα έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Την ανακατώνουμε με το νερό χλιαρό και με λίγο από το αλεύρι να γίνει πηκτός χυλός. Την αφήνουμε για μία ως μιάμιση ώρα, σκεπασμένη, μακριά από ρεύματα αέρα και κρύο αλλά και όχι πολύ κοντά σε θερμαντικό σώμα. Αν δούμε πως έχει φουσκώσει και έβγαλε φυσσαλίδες, τότε είναι τέλεια. Αν για κάποιο λόγο είναι επίπεδη και δεν βλέπουμε κάποια αλλαγή, πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία.

2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε το γάλα χλιαρό, τα αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι πασπαλισμένο, το μίγμα μαγιάς και με ένα κουτάλι από τα τοιχώματα προς το κέντρο ανακατώνουμε απαλά να αναμιχθούν.

3.Αδειάζουμε το ζυμάρι σε μια επιφάνεια με λίγο πασπαλισμένο αλεύρι ή νισεστέ. Ζυμώνουμε, διπλώνοντας και τραβώντας προς τα μπρος το ζυμάρι ή βουλιάζοντάς το με τα χέρια για 10 λεπτά. Αν αισθανθούμε πως έχει πολλή υγρασία και δε ζυμώνεται ή κολλάει πολύ στα χέρια, ρίχνουμε μια χουφτίτσα αλεύρι. Γενικά ό,τι αλεύρι προσθέσουμε, να είναι με μέτρο και σιγά σιγά.

4. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο με μεμβράνη και κουκουλωμένο καλά με ένα ζεστό κάλυμμα να φουσκώσει, αυστηρά για δύο ώρες.

5. Πλάθουμε. Με τρία κορδόνια των 150 γρ. το καθένα θα φτιάξουμε τέλειες πλεξούδες. Στην αρχή τις ενώνουμε μαζί, φέρνουμε προς το κέντρο μια το ένα και και μια το άλλο το δεξί και το αριστερό κορδόνι και τα αφήνουμε να πέσουν απαλά στη μέση. Στο τέλος γυρίζουμε προς τα πίσω την πλεξούδα.

6. Τοποθετούμε κάθε τσουρέκι σε ταψάκι ρηχό, πάνω σε λαδόκολλα και αραιά, δυο πλεξούδες περίπου 500 γρ. η καθεμιά στο ταψί.

7. Αφήνουμε να φουσκώσουν αυστηρά μέχρι 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190˚C και πριν τοποθετήσουμε το ταψί στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, αλείφουμε τα τσουρέκια με χτυπημένο κρόκο αυγού και λίγο γάλα και διακοσμούμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ. Το ψήσιμο χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα τον φούρνο διαρκεί 25 έως 30 λεπτά. Μόλις αρχίσει να μυρίζει έντονα το τσουρέκι, είναι η ώρα να το ελέγξουμε.

8. Αφήνουμε 10 λεπτά στο ταψί και μετά τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Αν ακολουθήσετε τη διαδικασία, στον χρόνο και στα υλικά θα γίνουν τέλεια!