Το ρεβανί της Μπέττυς

Αυτό το υπέροχο ρεβανί είναι γευστική κληρονομιά της Λακωνίας. Η φίλη μου η Μπέττυ που μας παραχώρησε τηlena3 συνταγή λέει πως στη Σπάρτη είναι κέρασμα με τον απογευματινό καφέ και απαραίτητο στα γιορτινά καλέσματα. Συνήθως συνοδεύεται με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιών της Λακωνίας ή ένα δροσερό ποτό φτιαγμένο με τον κλασικό συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού τοπικής παραγωγής. Γίνεται αφράτο σαν παντεσπάνι και είναι τόσο ευχάριστο στη γεύση που άνετα θα το σερβίρετε όλο το καλοκαίρι. Το έφτιαξα με τον δικό μου τρόπο και σας το προτείνω.

Το κείμενο και η συνταγή είναι δημοσιευμένα στο περιοδικό Soferina, τεύχος 6,  καλοκαίρι 2016

 

(Visited 147 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Ρεβανί Λακωνίας

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 βιολογικά (κατά προτίμηση) αυγά μετρίου μεγέθους
  • 150 γρ. ινδοκάρυδο (συν 50 γρ. για πασπάλισμα)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κουτ. του γλυκού βανίλια υγρή
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
  • 3 ½ ποτήρια (του νερού, κανονικά) ζάχαρη κρυσταλλική
  • Λίγο χυμό λεμονιού (λιγότερο από ½ λεμόνι)
  • 3 ποτήρια νερό

Διαδικασία για το ρεβανί

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180⁰ C. Κοσκινίζετε δύο φορές το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το βούτυρο για 2 λεπτά με το μίξερ να αφρατέψει σαν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη. Όταν ενσωματωθούν ρίχνετε ένα ένα τ’ αυγά και ανάμεσα από μια κουταλιά από το αλεύρι.

Ρίχνετε έπειτα εναλλάξ γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας πάντα από το γάλα και τελειώνοντας με το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατώνετε απαλά το ινδοκάρυδο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Σ’ αυτό το ρεβανί βάζετε και τα τρία αυτά μυρωδικά. Η όλη διαδικασία εκτέλεσης θα χρειαστεί 10 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους.

Ψήνετε για 45 λεπτά ή μέχρι να δείτε πως η οδοντογλυφίδα που μπήγετε στο κέντρο του γλυκού βγαίνει καθαρή. Αφήνετε για 1 ώρα τώρα το καλοκαίρι να γίνει χλιαρό και μετά το σιροπιάζετε. Μπορείτε να το κάνετε από το βράδυ και το άλλο πρωί να το σιροπιάσετε με καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε με τριμμένο ινδοκάρυδο. Μετά κόψτε τετράγωνα κομμάτια και αν θέλετε σερβίρετε μαζί παγωτό στρατσιατέλα (με κομμάτια σοκολάτας μέσα). Αλλά και σκέτο είναι πεντανόστιμο. Για την επόμενη μέρα διατηρήστε το στο ψυγείο.

Διαδικασία για το σιρόπι

Βράζετε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Μετά από 3 λεπτά που βγάλατε το σιρόπι από τη φωτιά, το ρίχνετε σιγά σιγά στο χλιαρό κέικ. Θα απορροφηθεί αργά γι’ αυτό περιμένετέ το.

lena2