Το κέικ με κουρκουμά (sfouf)

Τώρα στη Σαρακοστή το υλικό που έχει την τιμητική του είναι το ταχίνι. Και βέβαια είναι μια υπερτροφή, που ίσως λίγοι το γνωρίζουν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρκεί να προσέξεις να είναι καλής ποιότητας. Και εδώ στην πόλη μας μπορείς να βρεις πραγματικό καλό ταχίνι.

Στη συνταγή βέβαια που σας προτείνω το ταχίνι είναι βοηθητικό αφού μπαίνει στον πάτο του ταψιού και όχι μέσα στο κέικ. Αλλά είναι απαραίτητο και αν θα σκεφτώ να κάνω αυτό το κέικ, το πρώτο που αναζητώ στο ντουλάπι μου είναι το ταχίνι και το σουσάμι.

Η συνταγή μου είναι ιδανικά εύκολη για όσους αρέσουν μικρά κεκάκια μαζί με τον καφέ τους και πρόκειται για το κέικ με κουρκουμά ή όπως είναι πιο γνωστό turmeric. Αρκεί να σας αρέσει αυτή η ιδιαίτερη γεύση του που για κάποιους είναι εθιστική και το λατρεύουν σε φαγητά και γλυκά. Είναι ένα μπαχαρικό ινδικό με έντονο κίτρινο χρώμα και πολλά καλά στοιχεία για τον οργανισμό.

Κάντε το κέικ σε μικρό ταψάκι 18εκ., γίνονται 9 τετράγωνα κομμάτια, πολύ χορταστικά για ένα καλό πρωινό.

(Visited 243 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κέικ με κουρκουμά

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πολύ γεμάτη κούπα ψιλή ζάχαρη – θα τρίψετε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ ή caster sugar
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα γάλα εβαπορέ
  • 1 μεγάλη κουταλιά κουρκουμά- turmeric
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι μαζί. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το γάλα, το turmeric, τη βανίλια, ανακατώνετε με την κουτάλα και χτυπάτε 1,5 λεπτά στο μίξερ, στη μεσαία σκάλα.

Αλείφετε με πινέλο το ταχίνι στο ταψάκι σας στον πάτο και γύρω στα πλάγια. Ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 30-35 περίπου λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ.

Το κέικ το πρωτοείδα πριν κάποια χρόνια στην εκπομπή Chefonair, είναι λιβανέζικης καταγωγής και λέγεται sfouf και το φτιάχνω συχνά με τον δικό μου τρόπο. Είναι εύγευστο και έχει μια πολύ λεπτή ευχάριστη μυρωδιά. Αν το φτιάξετε με γάλα αμυγδάλου γίνεται νηστήσιμο.

kourkoumas2