Τα σφολιατίνια του Maids of Honor

Αυτό το οποίο δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει αμέσως στην Αγγλία, είναι η αναμφισβήτητη πειθαρχία στη διατήρηση της παράδοσης.

Κάποια πράγματα μένουν ακριβώς όπως ήταν πριν χρόνια και απλώς οι άνθρωποι τα συντηρούν με την ίδια αγάπη και σεβασμό, όπως τότε.

Γιατί; Για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα; Μπορεί…για να δώσουν απλόχερα την ευκαιρία σε κάποιους να επιχειρούν μικρές αποδράσεις   στην αθώα ηρεμία του παρελθόντος μακριά για λίγο από το πολύβουο παρόν τους; Και αυτό είναι πιθανό.

Αλλά σίγουρα καθετί που κρατιέται ανέπαφο στο χρόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων, πάντα αγαπιέται και εκτιμάται. Τελικά, όχι μόνον στην Αγγλία αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο οι άνθρωποι αποφασίσουν να στήσουν τη δημιουργική τους γωνιά και τη διαφυλάσσουν με πάθος και μεράκι, έχουν εξασφαλίσει και την επιτυχία.

Και βέβαια όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά, έχω στο μυαλό μου το κομψό, πολύ παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Maids of Honor, που ανακάλυψα πριν κάμποσα χρόνια στην περιοχή Kew του Λονδίνου, ακριβώς απέναντι από τους κήπους στο νούμερο 288 του Kew Road και φυσικά ενθουσιάστηκα.

Όταν πρωτοπήγα με ξάφνιασε η απόλυτη ιεροτελεστία του σερβιρίσματος του τσαγιού με γλυκάκια πάνω σε τριώροφους δίσκους. Μ΄ εντυπωσίασαν οι κυρίες που σέρβιραν μεθοδικά και σιωπηλά με κάτασπρες στολές, οι καλοστημένες βιτρίνες και το όμορφο περιβάλλον.

Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναπηγαίνω όποτε θέλω να βρίσκομαι για λίγη ώρα μακριά από όλα και αυτό το μαγαζί έγινε ένα από τα δικά μου αξιοθέατα που προτείνω σε όσους επισκέπτονται το Λονδίνο.

Και το θυμήθηκα τώρα που έφτιαχνα αυτό το χαριτωμένο vintage γλυκάκι, βασισμένο σε μια χαρακτηριστική δημιουργία του Maids of Honor. Δεν νομίζω να είναι η αυθεντική συνταγή των Maids of Honor cakes αλλά αρκετά κοντά σε αυτήν που η πέμπτη γενιά της οικογένειας Newens σερβίρει στο ζαχαροπλαστείο τους. Βέβαια και η ιστορία του γλυκού είναι πιο παλιά. Προέρχεται από την αυλή του Ερρίκου του 8ου, ο οποίος ονόμασε έτσι τα μικρά γλυκάκια με κρέμα τυριού, που δοκίμασε φτιαγμένα από τις υπηρέτριες της βασίλισσάς του.

Η συνταγή που σας προτείνω, μια παραλλαγή με αμύγδαλο, προέρχεται από ένα παλιό εγγλέζικο ένθετο της εφημερίδας Observer με τον τίτλο British Cookery της Jane Grigson. Εγώ θα το συνδύαζα με σως φράουλας ή με ένα σύννεφο άχνης και κανέλας που ταιριάζει τέλεια!

Φτιάξτε τα είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα. Και όταν βρεθείτε στο Λονδίνο, θέλω να ελπίζω πως τα σφολιατίνια με κρέμα που θα δοκιμάσετε στο Maids of Honor του Kew θα σερβίρονται ακόμη με την ίδια κομψότητα όπως παλιά.

(Visited 518 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Σφολιατίνια με κρέμα

Θα χρειαστούμε

  • 500 γρ. σφολιάτα, καλής ποιότητας
  • 300γρ. γάλα, πλήρες λιπαρών
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας τριμμένο ψωμί, τουλάχιστον μιας μέρας παλιό
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κυβάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα βιολογικό κατά προτίμηση λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 60 γρ. αμυγδαλόψυχα σκόνη
  • 3 αυγά
  • Σως φράουλας
  • Ή άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Ή Maids of Honor cakes

Γίνονται 24 κομμάτια

Θα χρησιμοποιήσουμε τη φόρμα για μάφινς. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ένα πινέλο τις στρόγγυλες εσοχές της φόρμας. Αν έχουμε μόνον μια φόρμα, θα την αφήσουμε πρώτα να κρυώσει καλά μετά το πρώτο ψήσιμο και κατόπιν θα την ξαναχρησιμοποιήσουμε για τα υπόλοιπα σφολιατίνια μας.

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα που έχει σημασία να ξέρουμε πως είναι καλής ποιότητας, γιατί το αποτέλεσμα έτσι γίνεται πιο εντυπωσιακό. Εγώ συνήθως την αγοράζω από εργαστήριο σφολιάτας και ξέρω πως δεν θα με απογοητεύσει στο ψήσιμο!

Η σφολιάτα να είναι σχεδόν κρύα για να κόβεται εύκολα. Αν ξεπαγώσει πολύ, την βάζουμε πάλι λίγη ώρα στο ψυγείο.

Κόβουμε δίσκους 8 εκατοστών. Τους τοποθετούμε στις θήκες και όση ώρα φτιάχνουμε την κρέμα, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Όταν ετοιμάσουμε την κρέμα, βγάζουμε και μοιράζουμε το μίγμα στα σφολιατίνια μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση και ψήνουμε κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C, για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι φούσκωσαν και ροδοψήθηκαν οι τάρτες μας.

yum09

yum03

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στις θήκες και μετά με τη βοήθεια ενός στρογγυλεμένου μαχαιριού βγάζουμε εύκολα τις τάρτες πάνω σε σχάρα, όπου τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν σερβίρουμε τις ραντίζουμε με ένα μίγμα κανέλας και άχνης ζάχαρης. Ή τις περιχύνουμε με σως φράουλας και σερβίρουμε αμέσως.

yum04

Σερβίρετε αυτές τις τάρτες ζεστές με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ και θα εκπλαγείτε. Η κρατσανιστή σφολιάτα με τη φρεσκοψημένη κρέμα είναι τέλειος συνδυασμός την πρώτη ημέρα παρασκευής τους. Αλλά μπορούμε και να τις διατηρήσουμε σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο, μέσα στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Διαδικασία για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα με τα τρίμματα ψωμιού σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού του. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόψυχα, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο, όπως στο αυγολέμονο, τα αυγά, χτυπημένα με ένα πιρούνι. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το κουταλάκι της βανίλιας. Μοιράζουμε στις σφολιάτες το μίγμα και ψήνουμε αμέσως.

Σως φράουλας

Χτυπήστε στο μπλέντερ 250 γρ. φρέσκες φράουλες με 50 γρ. άχνη ζάχαρη- αν βρείτε την ποικιλία ζάχαρης που λέγεται fondant icing και έχει κορν φλάουρ σε μεγαλύτερη ποσότητα το αποτέλεσμα είναι πιο ικανοποιητικό από την απλή άχνη ζάχαρη. Σουρώστε το μίγμα και διατηρήστε το στο ψυγείο. Περιλούστε με αυτό τα σφολιατίνια πριν τα σερβίρετε.

Ιδέες: Στο μίγμα κρέμας που θα περισσέψει σίγουρα αφού γεμίσουμε όλες τις τάρτες μας, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατεύουμε και ψήνουμε χωρίς σφολιάτα στις βουτυρωμένες θήκες. Γίνονται τέλεια μάφινς!

yum07