Τα παστιτσάκια της μαμάς

Αυτή είναι μια παλιά συνταγή που ανακάλυψα εδώ και κάποια χρόνια στο τετράδιο της μαμάς μου. Ας πούμε πως την έχω κάπως ανανεώσει και ενώ την κάνω με πολλές παραλλαγές, για σήμερα πρόσθεσα μέσα σε κάθε παστιτσάκι λίγη μαρμελάδα και ένα φρούτο του δάσους, ένα κατακόκκινο σμέουρο, σαν μια μικρή έκπληξη. Τα μικρά αυτά αέρινα κεκάκια είναι πεντανόστιμα και το ιδανικό πρωινό μαζί με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό.

(Visited 857 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Χυμός με μήλο, καρότο, τζίντζερ

Θα χρειαστούμε

Για ένα μεγάλο ποτήρι θα χρειαστούμε
  • 2 κόκκινα μήλα καθαρισμένα
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 1εκ. περίπου, κομμένο σε φλούδες.

Αυτός είναι ένας τέλειος χυμός, φρέσκος, πολύ δροσιστικός με μια ελαφριά σπιρτάδα που του χαρίζει το τζίντζερ και φτιάχνεται  σε αποχυμωτή πολύ γρήγορα. Συνοδεύει το πρωινό μας αλλά και πίνεται ευχάριστα μόνος του με λίγα παγάκια.

Παστιτσάκια με σμέουρα και μαρμελάδα

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 115 γρ. αλεύρι βιολογικό
  • 115 γρ. κάστερ πάουντερ σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 115 γρ. χρυσή ζάχαρη caster sugar ή ζάχαρη περασμένη στο μπλέντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 115 γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 1 πακετάκι σμέουρα και 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κόκκινη.

Διαδικασία
  1. Κοσκινίζουμε τρεις φορές το αλεύρι μαζί με τη σκόνη κάστερ πάουντερ και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του 2 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε να γίνει σαν αφράτη κρέμα άλλα 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
  4. Ύστερα προσθέτουμε το μίγμα αλευριού. Ρίχνουμε το αλάτι, το γάλα και τη βανίλια.
  5. Ανακατεύουμε απαλά και σε τρεις δόσεις τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει στο μίξερ μαρέγκα, αφράτη και καθόλου σφιχτή.
  6. Βάζουμε σε χάρτινες θήκες που έχουμε τοποθετήσει στο ειδικό ταψάκι για κάπκεικς από ένα γεμάτο κουταλάκι μίγμα, ως 1/3 της θήκης, το στρώνουμε ελαφρά με μια μικρή κοιλότητα στη μέση και βάζουμε ένα φρέσκο σμέουρο που το έχουμε γεμίσει με προσοχή με λίγη μαρμελάδα. Σκεπάζουμε καλά με μια ακόμη γεμάτη κουταλιά μίγματος και διορθώνουμε την επιφάνεια με ένα κουταλάκι. Να καλύπτει περίπου τα 3/4  της θήκης.
  7. Τοποθετούμε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, στο οποίο έχουμε βάλει βραστό νερό, περίπου 2 δάχτυλα, υπολογίζοντας να μας φθάσει για όλο το ψήσιμο. Τα παστιτσάκια, που έχουν και κάστερ πάουντερ μέσα τους, ψήνονται πιο αφράτα σε μπάνιο από νερό, γιατί τους βοηθάει η υγρασία που δημιουργείται.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 30 λεπτά περίπου, ή να βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει καθαρή.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και τοποθετούμε ένα φρέσκο σμέουρο επάνω στο κέντρο τους.

Στη φωτογραφία την αρχική υπάρχουν και κάποια που δεν είναι ψημένα στον φούρνο αλλά στον ατμό, σε ατμομάγειρα. Εξίσου πεντανόστιμα. Απλά χρειάζονται πιο σταθερές θήκες για να μην χάσουν το σχήμα τους.

Ο χυμός είναι τέλειος, φρέσκος, φτιαγμένος σε αποχυμωτή και για ένα μεγάλο ποτήρι θα χρειαστούμε: 2 κόκκινα μήλα καθαρισμένα, 2 καρότα και 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 1εκ. περίπου, κομμένο σε φλούδες.

Happy morning to all!