Τα απλά πράγματα

ή πώς να φτιάξετε σάντουιτς με ψητή γαλοπούλα

  1. Πρώτα κυνηγήστε τη γαλοπούλα σας στα καταπράσινα λιβάδια της βοσκής της.
  2. Αν αργήσατε λίγο, θα πρέπει να κυνηγήσετε τη γαλοπούλα σας στα χιονισμένα λιβάδια της βοσκής της.
  3. Ψήστε την στο φούρνο για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σηκωθείτε στις 7.00 το πρωί, υπολογίστε ¾ της ώρας περίπου προετοιμασία και γύρω στις 3 ½ με 4 ώρες ψήσιμο, ανάλογα με το μέγεθος.
  4. Την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα θα φτιάξετε τα καταπληκτικά σάντουιτς με την γαλοπούλα που σας περίσσεψε. Μερικοί μάλιστα, κυρίως αυτά τα σάντουιτς ονειρεύονται όταν βλέπουν τη γαλοπούλα να ψήνεται!

Εγώ σας προτείνω τις παρακάτω δύο συνθέσεις

ts01

 

(Visited 128 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Σάντουιτς με γαλοπούλα και πέστο βασιλικού

Θα χρειαστούμε

  • Μερικά κομμάτια ψητής γαλοπούλας, στήθος κατά προτίμηση
  • Πέστο βασιλικού (στα σουπερμάρκετ ή το φτιάχνετε εύκολα μόνοι σας)
  • Ντοματίνια ψητά
  • Γραβιέρα Νάξου σε λεπτές φέτες ή τυρί τσένταρ
  • Πράσινη σαλάτα ωμή από άγρια ρόκα και τρυφερά φύλλα σπανάκι

Διαδικασία

  1. Φτιάχνετε τα ντοματίνια με συνταγή της Nigela Lawson ως εξής: πλένετε και κόβετε στα δύο τα ντοματίνια – βάλτε κίτρινα και κόκκινα, μια που αυτήν την εποχή υπάρχουν αρκετές ποικιλίες. Τα 300 γρ. ντοματίνια είναι αρκετά για 5 σάντουιτς. Τα πασπαλίζετε με ελάχιστη ζάχαρη, λίγο περισσότερο αλάτι, λίγο πιπέρι, φρέσκα φυλλαράκια θυμάρι και περιχύνετε λίγο ελαιόλαδο. Τα τοποθετείτε σε ταψάκι που έχετε αλείψει ελαφρά με ελαιόλαδο. Θερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220⁰ C και βάζετε τα ντοματίνια σε ρηχό ταψάκι. Αμέσως σβήνετε τον φούρνο σας και τα αφήνετε έτσι για 4 ώρες. Θα γίνουν τέλεια!
  2. Αλείφετε τις πιτούλες ή το ψωμί με αρκετό πέστο, 2 κουταλάκια του γλυκού. Τοποθετείτε τα κομμάτια της γαλοπούλας, και συνεχίζετε με την πράσινη σαλάτα.
  3. Βάζετε 2 λεπτές φέτες από το κίτρινο τυρί της επιλογής σας με γλυκιά γεύση και συμπληρώνετε με μια στρώση ντοματίνια.
  4. Σερβίρετε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Σάντουιτς με γαλοπούλα και άλειμμα μαγιονέζας

Θα χρειαστούμε

  • Μερικά κομμάτια ψητής γαλοπούλας, στήθος κατά προτίμηση
  • Ανάμικτη σαλάτα άσπρου λάχανου, καρότου, κόκκινης πιπεριάς, ψιλοκομμένου σέλινου, μαιντανού
  • Ρεπανάκια πλυμένα και ψιλοκομμένα σε φέτες
  • Άλειμμα μαγιονέζας
  • Κατσικίσιο τυρί μαλακό (αυτό με την κρούστα γύρω του) ή τυρί τσένταρ ή γραβιέρα Κρήτης

Ψωμάκι πανίνι (η τέλεια επιλογή, αν τα βρείτε στον φούρνο σας ή μπορείτε να τα παρασκευάσετε μόνοι σας από πριν). Η άλλη επιλογή είναι φρέσκο, ζεστό χωριάτικο ψωμί με προζύμι χωρίς την ψίχα που θα την αφαιρέσετε ή πιτούλες τορτίγια (αλλά θυμίζουν τα αγοραστά σάντουιτς)

Διαδικασία

  1. Φτιάχνετε τη σαλάτα κόβοντας σε λεπτά μπαστουνάκια το καρότο και την πιπεριά και πολύ ψιλοκομμένα τα υπόλοιπα υλικά. Μην βάλετε αλάτι γιατί θα αναμιχθεί αμέσως με το άλειμμα της μαγιονέζας.
  2. Φτιάχνουμε το άλειμμα μαγιονέζας: 3 μέρη μαγιονέζα, 1 μέρος μουστάρδα Dijon, ή μουστάρδα της επιλογής σας, 2 μέρη ξινόκρεμα – sour cream. Αν δεν έχετε θα φτιάξετε με 1 φλυτζανάκι κρέμα γάλακτος που θα το χτυπήσετε με το πιρούνι με 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και θα το αφήσετε να γίνει κρέμα για μισή ώρα. Από αυτό το μίγμα θα αναμίξετε στη μαγιονέζα σας.
  3. Στρώνουμε στα ψωμάκια σαλάτα ανάμικτη με το μίγμα μαγιονέζας. Βάζουμε μια στρώση γαλοπούλας.
  4. Τώρα συνεχίζουμε με μια στρώση αραιή από λεπτοκομμένα ρεπανάκια και από πάνω βάζουμε το κατσικίσιο τυρί ή το κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας.
  5. Αν θέλετε, να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απολαύστε τα σάντουιτς με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί!

ts06