Ταξίδι στο Κιέτι

chieti lenafusion.gr

Το Κιέτι είναι μια ήσυχη πόλη, πλημμυρισμένη από ιστορία, με πολύ ζεστούς και χαμογελαστούς ανθρώπους. Ανήκει στην περιοχή του Αμπρούτζο και συνδυάζει την ηρεμία της εξοχής, τον φρέσκο αέρα του βουνού και την αλμύρα της θάλασσας από την πολύ κοντινή Πεσκάρα.

Στο Κιέτι που με έκπληξη έμαθα πως έχει κατά την παράδοση το όνομα της μάνας του Αχιλλέα, της Θέτιδας, βρέθηκα φέτος, νωρίς την άνοιξη.

Το πιο σημαντικό βέβαια ήταν για μένα πως κάθε πρωί από το παράθυρό σου έβλεπες απέναντι έναν απέραντο ουρανό, έναν απίθανο λόφο να ανεβοκατεβαίνει μπροστά σου καταπράσινος και λουλουδιασμένος με σπαρμένα εδώ κι εκεί αγροτόσπιτα υπέροχα φροντισμένα, πλαισιωμένα σοφά με δέντρα και αμπέλια.

Ένα αληθινό τοπίο ενός πολύ φωτισμένου ναΐφ ζωγράφου!

Σε αυτό το αρχαίο Κιέτι που από καθαρή σύμπτωση επισκέφθηκα έχω και κάποιες άλλες εικόνες στο μυαλό μου. Πρώτα η περιπλάνησή μου στα στενά, λιθόστρωτα σοκάκια γύρω από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο για να βρω ένα βιβλίο που εδώ και καιρό κίνησε την περιέργειά μου, με τίτλο: a tavola con Abramo. «Έλα, τι τρέλα», μου είπαν οι φίλες μου εκεί, όταν τις άφηνα να πίνουν έναν café macchiato για να μπω σε όποια βιβλιοπωλεία ανακάλυπτα… Και όμως, αυτή η αναζήτηση με έκανε πιο ευτυχισμένη να θέλω να βρίσκομαι εκεί γιατί καθώς έψαχνα, έβλεπα και περιεργαζόμουν τριγύρω μου μια σίγουρα αλλιώτικη κουλτούρα, αυτήν των κεντρώων Ιταλών.

Το δεύτερο που θυμάμαι έντονα είναι τα 8 κέικ κάθε μέρα φρέσκα και αρωματικά, αποτελούσαν την πρώτη πρωινή εικόνα, έτσι αφημένα μπροστά μπροστά στη σάλα του πρωινού στο ξενοδοχείο. Που βέβαια μπορεί να μην τα τρώει ο καθένας για πρωινό αλλά η θέα τους και μόνο ακριβώς απέναντι από τον λόφο με τα σπίτια και τον τεράστιο ουρανό σου έφτιαχναν αμέσως τη διάθεση για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Μόλις γύρισα στρώθηκα αμέσως στις δοκιμές γιατί ήθελα οπωσδήποτε να μεταφέρω λίγο Κιέτι στο σπίτι μου μέσα από τα γλυκά μου. Πρώτα μελέτησα το βιβλίο που τελικά αγόρασα από αλλού και όχι από το Κιέτι. Εδώ υπάρχουν κάποια αποσπάσματα της Βίβλου όπου αναφέρονται διατροφικές συνήθειες και παρουσιάζονται αντίστοιχες συνταγές με απλά, λιτά υλικά, ίσως όπως θα φτιάχνονταν την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Εννοείται πως κάποιες επιχείρησα να τις φτιάξω με το δικό μου τρόπο.

Κέικ με σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Αλλά μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω και την περίφημη και πολύ φινετσάτη torta al limone γιατί είναι μια γεύση που μου θυμίζει πολύ το Κιέτι και ταιριάζει τέλεια με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι κάθε ώρα της ημέρας!

Torta al limone

Torta al limone

(Visited 371 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Κέικ με σταφίδες

Θα χρειαστούμε

  • 300 γρ. αλεύρι τύπου 00 για πίτσα και λίγο αλεύρι για το ταψί
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 150 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
  • Λίγο αλάτι
  • 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

εμπνευσμένη από το βιβλίο a tavola con Abramo

Η δική μου κατασκευή έμοιαζε περισσότερο με κέικ αλλά στο βιβλίο αναφέρεται σα ψωμί και μάλιστα φοκάτσια. Είναι μια συνταγή φτιαγμένη, όπως περίπου κατάλαβα, με λίγα υλικά αλλά γίνεται ένα κέικ που τρώγεται τέλεια για πρωινό ή σα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα και διαλύετε μέσα τη μαγιά. Βάζετε λίγο από το αλεύρι να γίνει ένα αραιό μίγμα και αφήνετε σκεπασμένο το μπολ σας με τα υλικά για μισή ώρα.
  2. Συμπληρώνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το μέλι με το αλάτι. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες αλευρωμένες με μια κουταλιά αλεύρι.
  3. Ζυμώνετε με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνετε μια μπάλα από ζυμάρι μαλακό και το αφήνετε πάλι για 2 ώρες να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε ένα καθαρό μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα.
  4. Το ανοίγετε σα φύλλο χοντρό και το βάζετε σε στρόγγυλο ταψάκι 22 εκ. που έχετε αλείψει με το ελαιόλαδο και πασπαλίσει με λίγο έξτρα αλεύρι.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C για μισή ώρα. Βγάζετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Torta al limone

Θα χρειαστούμε

Ζύμη τάρτας
Για τη ζύμη της τάρτας
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας χρυσή ζάχαρη – από ζαχαροκάλαμο, τα κοσκινίζω σε ένα μεταλλικό μπωλ.
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. μαργαρίνη – και τα δύο πολύ παγωμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι κανονικό, πλήρες χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό
  • Ξύσμα από ½ βιολογικό λεμόνι
Κρέμα Λεμονιού
Για την κρέμα Λεμονιού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλιές αλεύρι τύπου 00 – αλεύρι για πίτσα
  • 200 γρ. γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 μέτριο λεμόνι χυμός και το ξύσμα του
Ζύμη για την κάλυψη της κρέμας
Για τη ζύμη κάλυψης της κρέμας Λεμονιού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά και 1 κρόκος
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1 ώρα εκτός ψυγείου)
  • 120 γρ. αλεύρι τύπου 00- αλεύρι για πίτσα
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Είναι τέλεια τάρτα για τον απογευματινό καφέ. Την έφτιαξα σε βαθιά ταρτιέρα και το αποτέλεσμα ήταν τραγανό εξωτερικό και υπέροχη κρεμώδη υφή στο κέντρο ενώ σε ένα ρηχό, στρόγγυλο ταψάκι αλλάζει και έχει μια πολύ αρμονική ισόποση γεύση μπισκότου, κρέμας και ζύμης, το ίδιο ευχάριστες και οι δύο εκδόσεις αυτής της τάρτας. Για τη συνταγή πήρα αρκετές ιδέες από ένα ωραίο μπλογκ όσον αφορά την κρέμα λεμονιού και τη ζύμη που καλύπτει την τάρτα γιατί σκέφτηκα πως μόνον ένας Ιταλός ξέρει πώς να κάνει μια τάρτα λιμόνε και δεν είχα άδικο!

Διαδικασία

Θα κάνουμε δύο ξεχωριστές ζύμες και μια κρέμα λεμονιού. Είναι μια ποσότητα για 6-8 άτομα. Ζύμη τάρτας

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη σα τρίμμα μπισκότου.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  3. Χτυπάμε λίγο το γιαούρτι με παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη.
  4. Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη και την τυλίγουμε με μια πλαστική μεμβράνη, αφήνοντάς την στο ψυγείο για μισή ώρα.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος ½ εκ. και την απλώνουμε σε μια ρηχή ταρτιέρα 28 εκ. ή σε βαθιά ταρτιέρα 26 εκ./9ιντσών. Φτιάχνουμε τα πλαϊνά της ζύμης για να έχει ένα ωραίο τελείωμα. Με ένα πιρούνι διορθώνουμε το τελείωμα αυτό, πατώντας το στη ζύμη ώστε να σχηματίσει μικρές ρίγες. Ή αν προτιμάτε με τα δυο δάχτυλα (δείχτη και αντίχειρα) τσιμπάμε τη ζύμη και με το άλλο χέρι (με το δείχτη) σπρώχνουμε τη ζύμη για να σχηματίζουμε πτυχές σε ίσες αποστάσεις .
  6. Δεν ξεχνάμε να τρυπήσουμε με το πιρούνι τη ζύμη σε πολλές μεριές πριν το ψήσιμο.

Κρέμα Λεμονιού

  1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι , το ξύσμα του λεμονιού και το χυμό του λεμονιού στη συνέχεια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να γίνει μια αραιή κρέμα.
  2. Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε συνεχώς και βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
  3. Αδειάζουμε σε καινούρια κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη της τάρτας.

Ζύμη για την κάλυψη της κρέμας

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο ώστε να αναμιχθεί και ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Τη ζύμη αυτήν την βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με άνοιγμα στο στόμιο 1 εκ. και την απλώνουμε σε χοντρά κορδόνια ώστε να καλύψουμε την κρέμα λεμονιού. Αυτό είναι απαραίτητο μια που και οι δύο στρώσεις έχουν μαλακές ζύμες και δεν θέλουμε να ενωθούν πριν το ψήσιμο.
Οι 4 φάσεις μιας torta al limone

Οι 4 φάσεις μιας torta al limone

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160⁰ C για 40-42 λεπτά ως να αποκτήσει δηλαδή ένα ρόδινο χρώμα και να δούμε τις άκρες της τάρτας ροδοψημένες και να μπαίνουν κάπως πιο μέσα από το τελείωμα του ταψιού.

Η torta al limone φρεσκοψημένη

Η torta al limone φρεσκοψημένη

Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται τέλεια για 3 ημέρες στο ψυγείο.

torta al limone επιλογή Νο 2

torta al limone επιλογή Νο 2