Πολύχρονο: μια γυροβολιά στον χρόνο

Αν θέλει κανείς να επιστρέψει σε μέρος που έχει ωραίες αναμνήσεις, θα έλεγα να μην το κάνει! Ας μείνουν κρυμμένες στο μυαλό όσες εικόνες ομορφιάς και ξενοιασιάς έχουμε και ας επισκεπτόμαστε άλλα μέρη καλύτερα.

Εγώ βέβαια, είμαι η πρώτη που σπάω αυτήν τη συμβουλή! Όλο και ξαναγυρίζω εκεί που δε με σπέρνουν!

Γι’ αυτό και βρέθηκα ξανά στο Πολύχρονο των παιδικών μου χρόνων. Μετά βίας αναγνώρισα δυο τρεις εικόνες…

…μια ξεθωριασμένη, μακρόστενη, πρώην νέον πινακίδα που έγραφε το όνομα ενός καφενείου

….μια γιαγιούλα, η αρχόντισσα που κάποτε ήταν, καθισμένη στην ξύλινη πλιάν πολυθρόνα της, έξω από το παλιό πατρικό της και πάντα παρέα με τον γελαστό άντρα της.

… η ίδια απλόχωρη σκάλα να οδηγεί όπως παλιά επάνω στη γαλάζια εξώπορτα του πέτρινου σπιτιού, όπου περάσαμε αρκετά καλοκαίρια κάποτε.

…ένα κομμάτι αμμουδιάς μπροστά στην απέραντη λαμπερή θάλασσα. Τα ίδια κοχύλια και ή ίδια εικόνα γαλάζιας ηρεμίας στο πρωινό μπάνιο.

…το τέλειο ηλιοβασίλεμα και οι επίδοξοι ερασιτέχνες ψαράδες κάποια μέτρα μόνον από την ακτή σε βάρκες και ψαράδικα με πλαστικές αυτοσχέδιες τέντες…αλλά και οι κυρίες τους, να τους περιμένουν όπως πάντα στην παραλία, γελώντας και ψιλοκουβεντιάζοντας.

Αυτά μόνον! Γιατί όλα τα άλλα έχουν αλλάξει. Έζησα κάποιες μέρες εκεί και μόλις που αισθάνθηκα κάτι κύματα να με στέλνουν αχνά αχνά στα παλιά.

house

Εγώ και η άλλη μικρή Λένα κολυμπούσαμε μαζί και σκεφτόμασταν φεγγαροβουτιές και πάρτυ στην άμμο, τρελοεκδρομές με ποδήλατα και παρέες, σκαρφάλωμα στο μικρό λοφάκι με την απότομη χαράδρα.

-Πήδα στο απέναντι βουναλάκι, σου λέω, τώρα!….δες τους άλλους, δεν έχουμε πολλή ώρα…

-Όχι, άσε, θα πάω γύρω γύρω δεν το ρισκάρω, μωρέ θα σας βρω παρακάτω, θα τρέξω μη σε νοιάζει… poli01 Τι καλοκαιρινό και πολύ Πολυχρονικό να φτιάξω…σαρδέλες στο φούρνο και γεμιστά, όπως τότε. Αλλά λίγο διαφορετικά και θα είναι ό,τι πρέπει! sard01

(Visited 233 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Θα χρειαστούμε

  • 20-22 κολοκυθολούλουδα
  • ½ μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 baby κολοκυθάκια τριμμένα (αν δεν είναι τα πολύ μικρά τότε θα βάλουμε 1)
  • 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ λεμόνι (χυμός από μέτριο λεμόνι) και το ξύσμα του
  • 4-5 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • 2/3 του φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα όχι γεμάτο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 2-3 μέτρια καρότα

Να ένα ωραίο γεμιστό, λίγο διαφορετικό από τα γεμιστά που μας συνήθισαν οι μαμάδες μας κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον μια φορά το δεκαήμερο! Το εμπνεύστηκα από το βιβλίο Μυτιληνιές γεύσεις της κ. ‘Εφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου.

Τα μικρά κολοκυθάκια με λουλουδάκια στο τελείωμά τους παρουσιάζονται στα μέρη μας για λίγο μόνον, εκεί στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Όταν τα αγοράσετε θα πρέπει να τα μαγειρέψετε όσο είναι φρέσκα και ζωηρά, γιατί είναι πιο εύκολα στο γέμισμα. Γίνονται πεντανόστιμα με λίγη υπομονή στο καθάρισμα και στη γέμιση. Συνοδεύουν τέλεια τις σαρδέλες στο γκριλ, γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν το συνδυασμό.

Διαδικασία

  1. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο αραδιάζουμε τα καρότα σε λωρίδες, πάχους ½ εκ., αφού τα ξύσουμε με το μαχαίρι στην εξωτερική τους επιφάνεια και τα πλύνουμε.
  2. Παίρνουμε ένα ένα τα λουλουδάκια, τα ανοίγουμε προσεκτικά και κόβουμε το εσωτερικό σκληρό μέρος τους, στριφογυρίζοντας το μαχαίρι σιγά σιγά. Τα ξεπλένουμε.
  3. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τρίβουμε το κρεμμύδι και μετά τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το μαϊντανό και το δυόσμο και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι, 6 κουταλιές περίπου, λίγο από το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατώνουμε και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεχτικά κάθε λουλουδάκι. Το κλείνουμε στριφογυρίζοντας λίγο και το τοποθετούμε πάνω στα καρότα, φτιάχνοντας κυκλικές σειρές.
  5. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατωμένο με το λεμόνι και προσθέτουμε νερό 3 φορές περισσότερο από την ποσότητα του ρυζιού.
  6. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε στο ψήσιμο να μένουν σταθερά τα λουλουδάκια. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι, περίπου 25 λεπτά. Δοκιμάζουμε και φυσικά θα προσθέσουμε λίγο ακόμη νεράκι μέχρι να δούμε πως μαλάκωσε το ρύζι.
  7. Βγάζουμε το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, όπως κάνουμε στο άσπρο ρύζι για να πάρει τους υδρατμούς. Θα μείνουν με ελάχιστο λαδάκι ενώ τα καρότα του πάτου θα είναι τέλεια για συνοδευτική σαλάτα!

 

Σαρδέλες ψητές

Θα χρειαστούμε

  • 1000 γρ, σαρδέλες
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 πράσινες, μακρόστενες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ξερή ρίγανη (Πολυχρόνου, αν βρείτε είναι τέλεια!)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ λεμόνι χυμός και το ξύσμα του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Το ίδιο τέλεια και τα γαβράκια στο φούρνο.

Για 4 άτομα

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά τις σαρδέλες που έχει βέβαια καθαρίσει ο ψαράς μας και με το νύχι μας ξύνουμε τη σάρκα για τυχόν λέπια. Τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε ρίξει το μισό περίπου λάδι.
  2. Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη, τα γυρνάμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  3. Σκορπίζουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
  4. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το λεμόνι, το ξύσμα και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τα ψαράκια, προσθέτοντας λίγο νεράκι, 3 κουταλιές της σούπας.
  5. Ψήνουμε στο προθερμασμένο γκριλ, 15 λεπτά και μετά τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 8-10 λεπτά. Προσέχουμε να ροδίσουν αλλά να μην ξεροψηθούν γιατί χάνουν λίγο από τη γεύση τους. Σερβίρουμε με σαλάτα και ψωμί.