Οι μανιταρόπιτες του Κρις

Αυτές οι μανιταρόπιτες είναι όπως φαντάζομαι πως θα τις έφτιαχνε ο Κρις μαζί με τον αδελφό του. Τον έβλεπα να βγαίνει από το εργαστήρι του και να τοποθετεί αθόρυβα τα ταψιά στις βιτρίνες και αμέσως από πίσω του εμφανιζόταν και ο αδελφός του. Τότε και εγώ ξεθάρρευα, νιώθοντας ασφάλεια σε διπλό ελληνικό έδαφος και ξεκινούσα την ερώτηση μα πώς τις φτιάχνετε αυτές τις ωραίες πίτες γιατί από τη μια ήθελα να αρχίσω την κουβέντα μου, από την άλλη ήθελα να πάρω και τη συνταγή.

Αλλά γρήγορα την καταχώνιαζα στο βάθος του μυαλού μου, πειθαρχούσα σαν οποιοσδήποτε άλλος πελάτης που αγοράζει και φεύγει βιαστικά και αντικαθιστούσα την ερώτηση με χαμόγελο. Δεν ήθελα εγώ να αποκαλύψω τη μυστική τους συνταγή, με σταματούσε το πόσο σοβαροί και μεθοδικοί ήταν οι δυο τους αλλά δίσταζα και να χαλάσω τη μικρή χαρά να τις αγοράζεις ζεστές και πεντανόστιμες από το τόσο ευχάριστο αυτό μαγαζί. Τελικά …κάποια πράγματα ας μένουν όπως είναι!

Κάπως έτσι όπως της φωτογραφίας ήταν οι πιτούλες αυτές και όποιος δοκίμασε, τις συγκεκριμένες, τις τίμησε δεόντως. Ιδίως όποιος τις έφαγε για μεσημεριανό Σαββάτου με μπιζέλια, brown sauce και μια μαύρη μπύρα! Ειλικρινά yummy!

MP2v

 

(Visited 407 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Μανιταρόπιτες

Θα χρειαστούμε

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό ή λευκό κρασί
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένος μαϊντανός
  • 150 γρ. ελβετικό τυρί έμενταλ
  • 50 γρ. παρμεζάνα
Για την επάλειψη
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους caraway
  • 1 κρόκος αυγού και 2 κουταλιές της σούπας γάλακτος χτυπημένα ελαφρά με το πιρούνι.

Διαδικασία

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε σε ένα μπολ τα τυριά και σε ένα άλλο ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Ξεφλουδίζουμε τα άσπρα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί ή το χλιαρό νερό και αδειάζουμε ένα φακελάκι αποξηραμένα πορτσίνι για να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για μισή ώρα. Μετά τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα μανιτάρια.
  2. Σε τηγάνι βαθύ λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε μερικές φορές να σωταριστούν και αυτά. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος για 1-2 λεπτά να βράσουν. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200⁰ C.
  4. Βγάζουμε το φύλλο σφολιάτας από το ψυγείο, να είναι κρύο και ελαστικό και το απλώνουμε λίγο ακόμη (μια κίνηση) με τον πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Κόβουμε στενόμακρες λωρίδες 10 επί 30 εκατοστών και στη μισή λωρίδα βάζουμε δυο τρεις κουταλιές μανιτάρια και από επάνω 2 κουταλιές τριμμένο έμενταλ και παρμεζάνα. Βρέχουμε τις άκρες με πινέλο και αμέσως διπλώνουμε και πατάμε με το δάχτυλο να κλείσει το πακετάκι που δημιουργήθηκε.
  6. Με το πιρούνι ή μια τσιμπίδα πιάνουμε και τα δυο φύλλα και φτιάχνουμε σχέδια στις άκρες.
  7. Πριν βάλουμε τις πίτες στο φούρνο για ψήσιμο, τις αλείφουμε με το μίγμα αυγού και πασπαλίζουμε με τριμμένους σπόρους caraway.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να δούμε πως ρόδισαν. Η σφολιάτα σερβίρεται ζεστή και είναι τέλεια την πρώτη ημέρα παρασκευής.

MP3v

Ιδέες: Τα μπιζέλια τα βράζουμε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε δίπλα στις μανιταρόπιτες σκέτα με συνοδεία την brown sauce ή κέτσαπ.

Αν θέλουμε να κάνουμε τις πίτες με σταυρωτές λωρίδες, κόβουμε παραλληλόγραμμα κομμάτια 12 επί 15 εκ. και αφαιρούμε και από τις δύο άκρες στο επάνω και κάτω μέρος από ένα ίδιο κομμάτι. Όσο μακρύ είναι αυτό το κομμάτι χαράζουμε λωρίδες και από τις δυο μεριές πάχους 1,5 εκ. Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση, αφήνοντας ελεύθερες τις λωρίδες. Κλείνουμε επάνω και κάτω τη γέμιση με το κομμάτι σφολιάτας που προεξέχει. Γυρίζουμε τις λωρίδες χιαστί, μια τη μια και μια την άλλη ώστε να δημιουργηθεί ένα κλειστό πακέτο. Προσέχουμε να αλληλοκαλύπτονται αρμονικά οι λωρίδες.  

MP4v