Μια Τετάρτη κάθε εβδομάδα

koritsi me fakes lenafusion.gr

Λίγο πριν την Τετάρτη, η μαμά πώς βρίσκει μια αφορμή και μου θυμίζει τη νηστεία αυτής της ημέρας!

Και να, κάνει καλό στην υγεία μας…

Και να πρέπει, δεν είναι σωστό, όλοι νηστεύουν…

Εξάλλου είναι και θρησκευτικά αποδεκτό…

-Τι θα φάτε αύριο; είναι και Τετάρτη, να σου υπενθυμίσω…

Έχει σίγουρα τον τρόπο της  να μου φυτέψει το σποράκι της αμφιβολίας που γίνεται σιγά σιγά μικρό δεντράκι της σιγουριάς.

-Οπωσδήποτε νηστεία για την Τετάρτη! Σκέφτομαι κάπου εκεί, κοντά στο μεσημέρι της Τρίτης. Ένα κλασικό πιάτο όσπρια, το πολύ πολύ ένα λαδερό, πατάτες γιαχνί, αρακάς λεμονάτος, γεμιστά, τόσες συνταγές για χορτοφάγους πια…

Οι σκέψεις έρχονται και ξανάρχονται, πιασμένες όλες μαζί στο δίχτυ της ήρεμης πίεσης που πλέκεται ειδικά για μένα, εδώ και δυο μέρες!

Το πρωί της Τετάρτης απόλυτα συνειδητά αποφασίζω: τίποτε αρτύσιμο.  Όχι! Ακόμη και για πρωινό μπορώ να παραλείψω τελείως κάθε γαλατένια πρόκληση. Λίγο ταχίνι χτυπητό με μέλι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί του τοστ, πώς μου αρέσει, είναι μια σούπερ νοστιμιά!

Τελικά, πίεση ή υπενθύμιση, λογική σκέψη ή απόφαση καρδιάς, όλοι γνωρίζουμε πως οι κρίσεις πειθαρχίας σχεδόν πάντα βγαίνουν σε καλό!

Θα μαγειρέψουμε φυσικά φακές, στην κατσαρόλα παραδοσιακά, με ελληνικό τρόπο αλλά και με ένα twist, θα δοκιμάσουμε τις κόκκινες φακές με ρύζι. Αντί για γλυκό, ένα -δυο φλάπτζακ σε παραλλαγές.  Simply nice!

(Visited 105 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Φρουτένια φλάπτζακ – Fruit Flapjacks

flapjack version 2 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 30 γρ. demerara ζάχαρη – ή αν δε βρίσκετε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο-προϊόν βιολογικής γεωργίας
  • 30 γρ. γλυκόζη
  • 70 γρ. μέλι –προτιμώ πάντα το θυμαρίσιο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 220 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 30 γρ. ξηρή ινδική καρύδα τριμμένη
  • 100 γρ. ανανάς  αποξηραμένος – κομμάτια ανανά που είναι συσκευασμένα γιατί είναι πιο υγρά και μαλακά
  • 75 γρ. δαμάσκηνα ξηρά- αυτά που είναι συσκευασμένα γιατί είναι πιο υγρά και μαλακά

Με τις αλλαγές και προσθέσεις που έχω κάνει θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα με ένα όχι τόσο ζαχαρένιο, απαλό στη γεύση και ιδανικά φρουτένιο, γι’ αυτό και η ονομασία άλλωστε,  γλυκό για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνον! Η βασική ιδέα για τη συνταγή είναι από το μπλογκ που ονομάζεται Kate the Bake.

Διαδικασία

  1. Ψιλοκόβουμε τον ανανά και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε την ινδική καρύδα.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το αλάτι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C.
  4. Μέσα σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης, τα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα φρούτα και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε να γίνει ένας πολτός.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση  και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος- αν είναι πολύ λεπτό βάλτε το διπλό.
  6. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού σούπας στρώνουμε το μίγμα και μετά πιέζουμε ελαφρά με το χέρι.
  7. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε τις άκρες να κοκκινίσουν ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο.
  8. Με ένα μαχαίρι και όσο είναι ζεστό το γλυκό, χαράζουμε τα κομμάτια συνήθως μακρόστενα και αφήνουμε, όπως είναι με το ταψί να κρυώσει.
  9. Όταν κρυώσει τελείως, το ανοίγουμε και βγάζουμε τα κομμάτια, τα οποία διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο.

Φλάπτζακ με μέλι – Honey Flapjacks

flapjacks lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 75 γρ. Ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 125 γρ. μέλι
  • 25 γρ. gr demerara ζάχαρη — αν δε βρείτε, δοκιμάστε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο-προϊόν βιολογικής γεωργίας
  • 250 γρ. Νιφάδες βρώμης

Λοιπόν, αυτά τα φλάπτζακ δεν τυχαίνουν της ευρείας γνωριμίας με εμάς τους Έλληνες! Είναι αλήθεια ότι και εγώ τα ανακάλυψα και τα εκτίμησα δεόντως στην Αγγλία. Τα έπαιρνα από το μαγαζάκι των Ινδών δίπλα στο σπίτι μου, κάθε φορά που ήθελα να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για μια καινούρια μου επιτυχή προσπάθεια επιβίωσης στο ξένο μέρος! Και ναι, έχω φάει πολλά φλάπτζακ και σε απίθανες παραλλαγές. Έχω και τις προτιμήσεις μου και μπορώ να συμβουλεύσω για πολλές μάρκες και ποικιλίες! Τότε νόμιζα πως πουλιούνται μόνον, και είναι δύσκολο να τα φτιάξεις στο σπίτι. Εκεί, στην Αγγλία, ήταν που έκανα και τη γνωριμία μου με τη βρώμη και με τον κύριο Quaker! Σιγά σιγά έγινε και ο πολυπόθητος συνδυασμός των υλικών και έτσι άρχισα να δοκιμάζω να φτιάχνω και τα δικά μου φλάπτζακ. Βέβαια, πιστεύω πως στα έτοιμα χρησιμοποιούν άλλο φυτικό λίπος ή το ζωικό, δηλαδή το λαρδί-lard, που είναι αλήθεια πως εμείς δεν το έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει στο σπίτι μας ούτε γνωρίζω από τις γιαγιάδες μου κάποια χρήση του σε γλυκά. Αλλά οι συνταγές μου σήμερα θα σας αρέσουν πολύ, ειδικά αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, θα σας πρότεινα οπωσδήποτε να τα φτιάξετε γιατί είναι εύκολα, πεντανόστιμα, νηστίσιμα και υγιεινά. Τα φλάπτζακ τρώγονται για σνακ σκέτα ή συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, ένα φρέσκο χυμό φρούτων ή το τσάι σας! Αυτή είναι μια συνταγή που βρήκα τελευταία στο περιοδικό Fancy, the Julian Graves cooking and baking magazine και μου άρεσε. Είναι απλή και γίνεται με υλικά που όλοι σίγουρα έχουμε πάντα στο σπίτι. Τις νιφάδες βρώμης δε τις βρίσκεις εύκολα σε ελληνικό σπίτι αλλά τώρα πια τις αγοράζεις από το σουπερμάρκετ. Μην τα ψήσετε πάρα πολύ, έτσι κι αλλιώς θα στεγνώσουν καθώς κρυώνουν.

Για 8-12 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το μέλι και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C.
  3. Μέσα σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε να γίνει ένας πολτός.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση  και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος- αν είναι πολύ λεπτό, βάλτε το διπλό.
  5. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού σούπας στρώνουμε το μίγμα και μετά πιέζουμε ελαφρά με το χέρι.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε τις άκρες να κοκκινίσουν ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο.
  7. Με ένα μαχαίρι και όσο είναι ζεστό το γλυκό, χαράζουμε τα κομμάτια συνήθως μακρόστενα ή τριγωνικά (αν χρησιμοποιήσετε στρόγγυλο ταψάκι), και τα αφήνουμε, όπως είναι με το ταψί να κρυώσει.
  8. Όταν κρυώσει τελείως, το ανοίγουμε και βγάζουμε τα κομμάτια, τα οποία διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο.

Κόκκινες φακές με ρύζι

rice and lentils lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 250 γρ.  ρύζι νυχάκι ή καλύτερα basmati
  • 125 γρ. κόκκινες φακές
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτός
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού turmeric –κουρκουμάς
  • ½ πακετάκι ζωμό λαχανικών του ψυγείου – μπορείτε και να το παραλείψετε
  • Πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού κύμινο

Επειδή μαθαίνω πως σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, είναι πιο εύκολο να βρεις κόκκινες φακές, ας τις δοκιμάσουμε με ρύζι. Είναι μια συνταγή της  Claudia Roden, μαγειρεμένη από μένα! Μια light έκδοση ενός Ιρακινού φαγητού που ονομάζεται Ketchri.

Όπως θα ξέρετε ίσως, οι φακές συνδυασμένες με ρύζι εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης στον οργανισμό μας. Plus, είναι ένα πιάτο πεντανόστιμο, τρώγεται για κυρίως γεύμα και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα!

Για 2-3 άτομα

Διαδικασία

  1. Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε αλατισμένο νερό για ¾ της ώρας.
  2. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές.
  3. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή αντικολλητική, ανακατώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε ¾ λίτρου νερό με το ζωμό λαχανικών. Δε χρειάζεται λιώσιμο από πριν γιατί θα διαλυθεί στο ζεστό νερό. Ρίχνουμε το turmeric, αλάτι και πιπέρι και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τις φακές και το ρύζι. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι περίπου για ½ ώρα.
  4. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σωτάρουμε το σκόρδο και το κύμινο. Μόλις μυρίσουμε την έντονη μυρουδιά και των δυο ενωμένη, τα ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου το μαγείρεμα και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας για 5-10 λεπτά.
  5. Σερβίρεται σκέτο ή συνοδεύει ωραία το ψητό κοτόπουλο.

Φακές

lentils bowl lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • ½ πακέτο φακές ή 250 γρ.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγο θυμάρι ξερό
  • 4-5 κόκκοι μοσχοπίπερο (μπαχάρι)-προαιρετικά
  • 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη στον τρίφτη και 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για 3-4 άτομα

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τη φακή από τυχόν πετρούλες ή κάποιο κριθάρι που μερικές φορές βλέπουμε να υπάρχουν ανάμεσα. Βάζουμε λίγη-λίγη σε πιάτο και ελέγχουμε. Μετά την  πλένουμε στο σουρωτήρι.
  2. Γεμίζουμε 1/3 της κατσαρόλας νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη φακή. Να πάρει μια-δυο βράσεις, όχι παρά πάνω από 1-2 λεπτά.
  3. Πετάμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό στην κατσαρόλα. Μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Προσθέτουμε τη φακή μόλις αρχίσει ο βρασμός.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, τα καρότα, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
  5. Στα 40 λεπτά ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι και τη ντομάτα με τον τοματοπελτέ, αν χρησιμοποιήσουμε. Η φακή θέλει λίγη ντομάτα, πιο πολύ για τη γεύση. Το θυμάρι προς το τέλος θα το προσθέσουμε. Αν τελειώνει το νερό, συμπληρώνουμε με καινούριο ζεστό. Να μείνει με λίγο ζωμό, μόλις να σκεπάζεται ή φακή.
  6. Θα βράσει τουλάχιστον 1 ώρα και 10 λεπτά, αλλά θα δοκιμάσουμε και μετά θα τη βγάλουμε από τη φωτιά. Αν είναι πολύ βραστερή μπορεί να μην χρειαστεί περίπου το τελευταίο τέταρτο του χρόνου βρασίματος.
  7. Να μείνει ένα 10λεπτο και μετά να σερβιριστεί με λίγο ξύδι καλής ποιότητας από κρασί. Και συνοδευτικά μαζί με ελιές, αγγουράκι τουρσί και κρεμμυδάκια στο ξύδι! Ένα φρέσκο ψωμί τζιαπάτα είναι must!

Ιδέες: Μερικοί για να γίνει η φακή πιο εύπεπτη, προτιμούν να βάζουν το κρεμμύδι ολόκληρο και να το βγάζουν, ενώ προσθέτουν το λάδι προς το τέλος.