Κουλουράκια…..mooore?

cocoa small lenafusion.gr

Μια σειρά από διαφορετικά κουλουράκια ξεπετιούνται κάθε δυο – τρεις μέρες τον τελευταίο καιρό στην κουζίνα μου και φυσικά… πολλοί αναρωτιούνται! Κι άλλα ζυμαράκια; Πιο περίπλοκα σχήματα;

Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια…, ένα παιδικό τραγουδάκι που είναι τελικά λυτρωτικό, κυρίως για μαμάδες. Και ακόμη περισσότερο, όταν αναμίξετε και τη σοκολάτα, το καλύτερο αντίδοτο σε συναισθηματικές αναμπουμπούλες!

Αχά! Να ο λόγος που εξακολουθούν να παρελαύνουν γλυκές μπουκίτσες στο τραπέζι: φέρνουν όλα τους ένα hint από σοκολάτα και συνοδεύουν απίθανα ένα ζεστό κακάο με βανίλια ή με ζάχαρη καρύδας!

Είναι τα μαρεγκάκια με σοκολάτα κάστανο, τα baci di dama με σοκολάτα, δύο φλυτζάνια κακάo…μια όμορφη ανάμιξη από ιταλικές, ελληνικές και αγγλικές συνταγές φτιάχνουν μικρά γευστικά προσκαλέσματα που μάλλον θα αρέσουν πολύ!

(Visited 474 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Ένα υπέροχο κακάο

Θα χρειαστούμε

Η δοσολογία για ένα φλυτζάνι κακάο είναι:
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 5 κουταλάκια κοφτά του γλυκού κακάο Green & Black’s organic για τους κατοίκους εξωτερικού ή το δικό μας γνωστής ελληνικής μάρκας και καλής ποιότητας
  • 7 κουταλάκια κοφτά του γλυκού ζάχαρη
  • Λίγη βανίλια υγρή( η butter-vanilla είναι τέλεια)- 2-3 σταγόνες

Μην ξεχάσετε μαζί με τα μπισκότα να φτιάξετε στο σπίτι ένα ζεστό φλυτζάνι με αρωματικό κακάο.  Αντί για σοκολάτα, τσάι, καφέ, και ό,τι άλλα ροφήματα συνηθίζουμε να πίνουμε, ας δοκιμάσουμε να ξαναθυμηθούμε τη μικρή ιεροτελεστία παρασκευής του ζεστού κακάου, που σε κάποιους από εμάς θα φέρει άπειρες μνήμες από τα παιδικά χρόνια!

Το κακάο είναι απόλυτα χρήσιμο στον οργανισμό, με αντιοξειδωτική δράση, γιατί παρεμποδίζει την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Είναι εξάλλου απαραίτητο σε περίοδο νηστείας αλλά και τόσο ελκυστικά γευστικό, με αυτήν τη συνταγή που σας προτείνω, θα το ξαναβάλετε στην κουζίνα σας.

Διαδικασία

  1. Βάλτε το νερό σε ένα μεγάλο μπρίκι ή κατσαρολάκι αν θα κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα.
  2. Ανακατέψτε το κακάο με τη ζάχαρη και ρίξτε τα στο νερό να διαλυθούν πριν αρχίσει να βράζει.
  3. Προσθέστε και τη βανίλια.
  4. Αφήστε να φουσκώσει, να πάρει μερικές βράσεις και αδειάστε το σε φλυτζάνι του τσαγιού. Το φλυτζάνι της φωτογραφίας παίρνει σχεδόν τη μισή ποσότητα. Το κακάο πίνεται ζεστό συνοδευμένο τέλεια με ένα μαρεγκάκι ή δυο baci di dama!

Αν θέλετε να προχωρήσετε περισσότερο στον κόσμο των γεύσεων θα πρότεινα να δοκιμάσετε τη ζάχαρη από καρύδα στο ζεστό κακάο (αντί για βανίλια). Έχει μια γεύση σαν καραμέλα, απίθανα ιχνοστοιχεία και θα τη βρείτε πανεύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Baci di dama

baci small lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για το μπισκότο
  • 140 γρ. φουντούκια
  • 140 γρ. αλεύρι ρυζιού ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. caster sugar ή λευκή ζάχαρη τριμμένη σε σκόνη στο μπλέντερ
  • Ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση
  • 100 γρ. κρέμα κάστανο
  • 1 κουταλιά σαντιγί
  •  25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη, 54% κακάο (Αν σας χρειάζεται κι άλλη ποσότητα θα φτιάξετε άλλη μια φορά, ώστε να μένει μαλακή και εύκολη στο άλειμμα.)

Αυτά τα μικροσκοπικά «φιλάκια της κυρίας», όπως λέγονται στα Ιταλικά, είναι μια ευχάριστη έκπληξη να τα βλέπεις όσο και να τα τρως. Επειδή η κόρη μου γνωρίζει πόση αδυναμία έχω σ’ αυτά, κάθε φορά που ταξιδεύει στο Τορίνο έρχεται πάντα πίσω χαμογελαστή με ένα σακουλάκι με τα περίφημα μπισκότα. Αλλά και με την άλλη μεγάλη αδυναμία μου, μια κρέμα κάστανο, ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής Πιεμόντε με τις πολλές καστανιές. Εγώ λοιπόν συνδύασα τη φανταστική συνταγή ζύμης γι’ αυτά τα μπισκότα από το μπλογκ του David Leboviz με την υπέροχη Πιεμοντέζικη κρέμα κάστανου αναμιγμένη με σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα αντί για φουντούκια, μια που η αυθεντική Ιταλική συνταγή γίνεται με τριμμένο αμύγδαλο. Όσο για την κρέμα κάστανο θα βρείτε πανεύκολα στο σουπερμάρκετ μια άλλη μάρκα πολύ καλή. Η συνταγή που σας προτείνω είναι εύκολη, πρωτότυπη και πολύ γευστική!

Διαδικασία

  1. Τρίψτε σε δύο δόσεις, όχι όλα μαζί, τα φουντούκια στο μπλέντερ να γίνουν σα ψίχα ψωμιού τριμμένη.
  2. Ρίξτε τα φουντούκια σε μπωλ ανάμιξης – προτιμότερα σε γυάλινο ή πήλινο μπωλ- και προσθέστε το αλεύρι ρυζιού.
  3. Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια το βούτυρο και προσθέστε το μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Θα ζυμώσετε αυτό το μίγμα απαλά με τα χέρια μέχρι να μην κολλάει και να είναι ένα σταθερό, ομογενοποιημένο ζυμάρι.
  4. Χωρίστε το σε τρία μέρη και πλάστε καθένα σε ρολό μπαστουνάκι, πάχους 2 εκατοστών, προσέχοντας να μην έχει σκασίματα. Αν είναι μεγάλο το μπαστούνι που φτιάχνετε και δεν είναι εύκολο να το χειριστείτε, κόψτε το πάλι στη μέση και συνεχίστε το πλάσιμο. Κάθε μπαστουνάκι θα το ακουμπήσετε απαλά σε πλαστική μεμβράνη κουζίνας, θα το τυλίξετε και θα το σφίξετε με τη μεμβράνη και θα το βάλετε σε πιατέλα μέσα στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να είναι πολύ σταθερό.
  5. Ανοίξτε το φούρνο σας στους 325⁰ F/160⁰ C για προθέρμανση.  Θα χρειαστείτε 2 ταψιά-λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος επάνω στο οποίο θα βάζετε τα μπισκοτάκια, σε απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους γιατί δεν απλώνουν.
  6. Κάθε φορά βγάζετε από το ψυγείο ένα μπαστουνάκι. Με το μαχαίρι κόβετε ένα μικρό κύλινδρο, 5 γραμμαρίων και το φτιάχνετε ολοστρόγγυλο μπαλάκι. Αν έχετε το μικρό σας gadget , μια ζυγαριά γραμμαρίων θα σας είναι εύκολο να υπολογίσετε τα γραμμάρια για κάθε μπισκοτάκι. Αλλιώς, θα κόψετε δυο –τρία στην αρχή και θα υπολογίζετε κάθε φορά πόση ποσότητα χρειάζεστε ώστε να είναι ομοιόμορφα.
  7. Το τοποθετείτε στο ταψί σας. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα. Όταν θα ψηθούν θα πάρουν το σχήμα από ένα μικρό μανιταράκι που είναι στο κάτω μέρος τους επίπεδο. Magic!
  8.  Ψήστε τα για 10-14 λεπτά, να είναι η επιφάνεια πολύ ελαφρά ροδισμένη. Γυρίστε μια φορά το ταψί σας στο φούρνο για να ψήνονται ομοιόμορφα. Από κάτω τοποθετείστε ένα δεύτερο ταψί για να μην επιτρέψετε στη βάση τους να κοκκινίσουν τα μπισκότα.
  9. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά, τοποθετείστε τα μπισκοτάκια σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Ενώστε ανά δύο με ένα μικρό κουταλάκι γέμιση, σε μέγεθος μικρού καρυδιού και στριφογυρίστε μια φορά για να απλωθεί ομοιόμορφα.
  10. Αφήστε να σταθεροποιηθούν. Διατηρείστε τα, αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο για 1 εβδομάδα, αν προλάβουν και δε φαγωθούν σχεδόν αμέσως!

Για τη Γέμιση

Σε πήλινο ή γυάλινο μπωλ βάλτε την κρέμα κάστανου και αναμίξτε την με τη σαντιγί. Σε κατσαρολάκι με νερό τοποθετείστε από πάνω του ένα άλλο κατσαρολάκι που έχει μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια (μπαιν μαρί).

Θέλουμε να λιώσει γρήγορα και γι’ αυτό κόβουμε τα μικρά κομματάκια. Δε χρειάζεται να ανακατώσετε τη σοκολάτα με το κουτάλι και προσέξτε να μην πέσει νερό από υδρατμούς μέσα στη σοκολάτα που λιώνει. (γενική οδηγία για το λιώσιμο της κουβερτούρας).

Τη ρίχνετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε. Περιμένετε 2-3 λεπτά και γεμίστε ανά δύο τα μπισκοτάκια. Τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Μετά από λίγο θα είναι ήδη πολύ σφιχτή.

Αντί για σοκολάτα κάστανο γέμιση, να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα άλειμμα, ή ενώστε τα με σκέτη σοκολάτα κουβερτούρα 54% κακάο, λιωμένη σε μπαιν μαρί και αφού την αφήσετε λίγο να κρυώσει για να αλείφετε σα κρέμα.

Το αλεύρι ρυζιού θα το προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή δοκιμάστε τα με κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι ρυζιού δίνει μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτά τα μπισκότα, τα κάνει κριτσανιστά και πρωτότυπα.

Σκέτα χωρίς γέμιση είναι απίθανα! Πάρτε τα στο γραφείο σας για ένα μικρό γλυκό σνακ

Μαρεγκάκια με σοκολάτα κάστανο

marenge small lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για τη μαρέγκα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • Βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι για να αλείψουμε το λαδόχαρτο ψησίματος
  • 3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 115 γρ. caster sugar ή λευκή ζάχαρη τριμμένη σα σκόνη στο μπλέντερ
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 βαρελάκι βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
Για τη Γέμιση
  • 100 γρ. κρέμα κάστανο ή κάστανο πουρέ με προσθήκη ζάχαρης, σε κονσέρβα
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα σαντιγί
  • 25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 54% κακάο
Για την κρέμα σαντιγί
  • 1 κουτί Μόρφατ, παγωμένο από το ψυγείο
  • 3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • λίγη βανίλια
Για την κρέμα κάστανο
  • Υπάρχει σε συσκευασία σε σουπερμάρκετ και μ’ αυτήν θα κάνετε τη γέμιση. Αλλιώς θα βράσετε 250 γρ. κάστανα, τα περνάτε από το μύλο του πουρέ, ή το μπλέντερ και τα αναμιγνύετε με 4 κουταλιές κρέμα σαντιγί. Μετά προσθέτετε 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα.

Βρήκα τη συνταγή σε εγγλέζικο περιοδικό του 2003, την υιοθέτησα, πειραματίστηκα και έκανα κάποιες αλλαγές και σας την παρουσιάζω να τη φτιάξετε με σίγουρη επιτυχία. Τα μαρεγκάκια είναι οι ελληνικοί μπεζέδες που κάποτε βρίσκαμε συχνά σε όλα τα ζαχαροπλαστεία σκέτα ή γεμιστά με κρέμα σοκολάτα!

Εδώ τα παρουσιάζουμε με γεύση κάστανου, σοκολάτας και φουντουκιού. Το ίδιο απολαυστικά, απαλά, εντυπωσιακά στην εμφάνιση και στη γεύση. Αν τα φτιάξετε σκέτα χωρίς γέμιση είναι ιδανικά για δίαιτα χαμηλών λιπαρών γιατί έχουν μόνον ασπράδι αυγού, ζάχαρη και φουντούκι!

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη λευκή ζάχαρη να γίνει σα σκόνη. Βάζουμε τα φουντούκια λίγα- λίγα στο μπλέντερ να γίνουν σα σκόνη επίσης.
  2. Σε καθαρό πήλινο ή γυάλινο βαθύ μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια με τη μέτρια σταθερή ταχύτητα (2)του μίξερ. Τα ασπράδια, εκτός από τη θερμοκρασία δωματίου που θα έχουν, θα είναι χωρίς ίχνος κρόκου. Να τον βγάλετε με προσοχή αν πέσει! Μόλις γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα με το χτύπημα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά την caster sugar ή τη ζάχαρη που έχουμε κάνει σκόνη στο μπλέντερ. Να ενωθεί η ζάχαρη και να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε το ξύδι και χτυπάμε. Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη ανακατωμένη με το κορνφλάουρ και μετά προσθέτουμε και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Η όλη διαδικασία χτυπήματος να διαρκέσει 7 λεπτά.
  4. Η μαρέγκα πρέπει να είναι πολύ γυαλιστερή και να μοιάζει με σφιχτή σαντιγί.
  5. Κατόπιν ανακατεύουμε απαλά τα τριμμένα φουντούκια.
  6. Τοποθετούμε το λαδόχαρτο ψησίματος πάνω σε λαμαρίνα και το κολλάμε από κάτω στις τέσσερις γωνίες με λίγο μίγμα, που είναι σα πολύ καλή κόλλα! Απαραίτητα. Ύστερα αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή με ελαφρύ λάδι, κατά προτίμηση σταφυλέλαιο όχι πάντως ελαιόλαδο. Με κορνέ, χωρίς να προσθέσουμε μύτη σχηματίζουμε ροζέτες σε μέγεθος μικρού καρυδιού πάνω στο λαδόχαρτο ψησίματος. Όχι πολύ αραιά η τοποθέτηση γιατί τα μαρεγκάκια δεν απλώνουν.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰ C, για 25 περίπου λεπτά. Ανοίγουμε, ελέγχουμε και αν έγιναν κλείνουμε το διακόπτη. Αφού αφήσουμε για κανένα λεπτό ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, να φύγει η πολλή ζέστη, ξανακλείνουμε και αφήνουμε τα μαρεγκάκια να μείνουν για 2 ώρες και να κρυώσουν μαζί με το φούρνο. Βγάζουμε και είναι έτοιμα για να τα ενώσουμε ανά δύο με τη γέμιση.
Για τη γέμιση… Σε πήλινο ή γυάλινο μπωλ βάλτε την κρέμα κάστανο και αναμίξτε την με τη σαντιγί. Σε κατσαρολάκι με νερό τοποθετείστε από πάνω του ένα άλλο κατσαρολάκι που έχει μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια (μπαιν μαρί). Θέλουμε να λιώσει γρήγορα και γι’ αυτό κόβουμε τα μικρά κομματάκια. Δε χρειάζεται να ανακατώσετε τη σοκολάτα με το κουτάλι και προσέξτε να μην πέσει νερό από υδρατμούς ή κατά λάθος στη σοκολάτα που λιώνει. (γενική οδηγία για το λιώσιμο της κουβερτούρας). Τη ρίχνετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε. Γεμίζετε ανά δύο τα μαρεγκάκια και τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Μετά από λίγο θα είναι ήδη πολύ σκληρή. Αυτή είναι μια ποσότητα που θα καλύψει τα μισά περίπου μαρεγκάκια σας. Αν θα τα γεμίσετε όλα χρειάζεστε ακόμη μία ποσότητα, την οποία θα ετοιμάσετε αφού τελειώσει η πρώτη γιατί θα σφίξει και δε θα είναι εύκολη στη γέμιση.
Προσοχή! Να στέκεται η σαντιγί όταν ανασηκώσουμε τα φτερά του μίξερ. Μετά τη γέμιση, μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη σαντιγί στην κατάψυξη για καμιά εβδομάδα και να τη χρησιμοποιήσετε ξανά ή να ενώσετε μερικά από τα μαρεγκάκια με ένα κουταλάκι σαντιγί και ένα κουταλάκι μαρμελάδα κεράσι.
Με τα φρέσκα κάστανα ή με την έτοιμη κρέμα κάστανο η διαδικασία είναι η ίδια. Περιμένετε λίγο να είναι κάπως πηχτή σα κρέμα πιάτου και ενώνετε ανά δύο τα μαρεγκάκια με μια κουταλιά σε μέγεθος μικρού καρυδιού από τη σοκολάτα κάστανο. Στριφογυρίζετε ελαφρά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η κρέμα γέμιση.