Και για πρωινό; Ένα εκλαίρ Αγίου Βαλεντίνου…

Κάποτε, πριν μερικά χρόνια δηλαδή, ένας φίλος μου στην Αγγλία προσπαθούσε να με πείσει πως αυτή η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και δη ο συγκεκριμένος Άγιος, δεν είναι αγγλικής προέλευσης αλλά μια αμερικάνικη συνήθεια και γι΄αυτό οι Άγγλοι δεν τον γιορτάζουν με τόσο πάθος όπως αλλού. Αργότερα βέβαια έπεσε στην αντίληψή μου πως ακόμη και η πρώτη αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο και την αγάπη γίνεται σε ποίημα ενός Άγγλου, του Geoffrey Chaucer και μπορεί αυτό να έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της γιορτής. Και ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι Ιταλός τελικά.

Αλλά τότε δεν μ΄ενδιέφερε και πολύ η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου. Εγώ έβλεπα αυτήν τη μέρα, τις ανθοδέσμες να πηγαινοέρχονται, τα σοκολατάκια στα ζαχαροπλαστεία να είναι σούπερ στολισμένα και άκρως ζαλιστικά, μια πλημμύρα από κόκκινες κορδέλες στα μαγαζιά και όλα αυτά με παράσερναν τόσο, σε μια γλυκιά χαρά και προσμονή για τη δική μου ανταλλαγή της αγάπης…τι χρειάζεται να ξέρω από πού είναι αυτός ο Άγιος ή πώς ξεκίνησε αυτή η γιορτή. Αν και στα ελληνικά η λέξη Άγιος είναι πιο αυστηρής σημασίας απ’ ό,τι στ’ αγγλικά και δύσκολα θα συνδυάζαμε όλα τα φρου φρου κι αρώματα με αγιοσύνη. Τελικά, η πρόταση: σήμερα γιορτάζουμε την αγάπη, είναι νομίζω ικανοποιητική για να δικαιώσει όλες αυτές τις τρέλες με τα λουλούδια, τις μυρωδιές και τα χρώματα σήμερα 14 Φεβρουαρίου.

Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, παρά τη δυσκολία να χαμογελάσουμε ξέγνοιαστα τελευταία, είδα από πριν μερικές μέρες μια χαρά να πλανιέται στα μαγαζιά, μικρά μπαλόνια καρδιές να ξεφυτρώνουν σε πολλές γωνιές ακόμη και στους παραδοσιακούς φούρνους, ροζ και κόκκινα γλυκά στις βιτρίνες, love γραμμένο παντού με ζαχαρόπαστα και με λουλουδάκια και σκέφτομαι… τι κι αν δεν είναι δικός μας Άγιος, ή μια παλιά μας συνήθεια, αυτή κι αν είναι μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε πώς θα βγούμε έστω για λίγο από την πεζή καθημερινότητα.

Αυτήν την Κυριακή, ξυπνήστε με χαρούμενη διάθεση και σερβίρετε για πρωινό ένα εκλαίρ του Αγίου Βαλεντίνου. Ε, μου πήρε κάποιες ώρες να δοκιμάζω συνταγές για το πιο σωστό σε γεύση και υφή εκλαίρ. Άλλο μου φαινόταν πολύ γλυκό, άλλο απλά  πολύ bland, άλλο λίγο περισσότερο αλμυρό και κάποια στιγμή αυτή η συγκεκριμένη δημιουργία που έχει την πολυπόθητη ισορροπία σε όλα. Στα ξαφνικά όλα τέλεια, όπως γίνεται και όταν έρχεται η αγάπη.

 

 

 

 

(Visited 200 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Εκλαίρ με κρέμα και σάλτσα φραμπουάζ

Θα χρειαστούμε

  • Υλικά για την κρέμα
  • 200 γρ. βατόμουρα κόκκινα - σμέουρα
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουταλιά = 15 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. κρέμα σαντιγί έτοιμη, χτυπημένη
  • 4 κρόκοι αυγών, κατηγορία: μεγάλα
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ. κορνφλάουρ βιολογικό – ή κανονικό, αν προτιμάτε
Ζύμη για εκλαίρ
  • 100 γρ. γάλα πλήρες
  • 100 γρ. νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, κοφτό
  • 10 γρ. ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας
  • 95 γρ. βούτυρο σε κομματάκια κομμένο
  • 125 γρ. αλεύρι spelt, βιολογικό και κοσκινισμένο
  • 4 αυγά βιολογικά

Αυτά τα εκλαίρ είναι φτιαγμένα με αλεύρι spelt, dinkel, βιολογικό, όπως θέλετε πείτε το και με φρούτα κόκκινα βατόμουρα (σμέουρα) χωρίς προσθήκη χρώματος.
Κρέμα για τη γέμιση

Πρώτα κάνουμε την κρέμα για τη γέμιση και την αφήνουμε σε μπωλ καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο, τουλάχιστον για τρεις ώρες. Μετά τη βγάζουμε, την ανακατώνουμε με κουτάλι απαλά για να χαλαρώσει λίγο και προσθέτουμε την έτοιμη, χτυπημένη σαντιγί. Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις. Είναι έτοιμη για τη γέμιση. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα αρκεί να την αφήσουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Διαδικασία

  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και λιώνουμε στο μπλέντερ τα βατόμουρα. Μετά τα περνάμε από μια σίτα για να βγει μόνον ο χυμός τους.
  2. Ανακατώνουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα ζεσταίνουμε στη φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού.
  3. Χτυπάμε με αυγοδάρτη σε γυάλινο ή πήλινο μπωλ τους 4 κρόκους αυγών με 60 γρ. ζάχαρη να γίνει ένα αφράτο μίγμα με λευκή – απαλό κίτρινο απόχρωση. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4.  Από το ζεστό όχι καυτό μίγμα με τα βατόμουρα παίρνουμε το 1/3 και το ενσωματώνουμε στο μίγμα αυγών.
  5. Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο μίγμα βατόμουρων-γάλακτος. Ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε και ανακατώνουμε στην κρέμα το βούτυρο.
  6. Αδειάζουμε σε καθαρό γυάλινο μπωλ και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη χρησιμοποιούμε όπως είπαμε παραπάνω.

LENA2

Ζύμη για τα εκλαίρ

Ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κομματάκια το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι. Ανακατώνουμε και αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να βράσει γιατί χάνουμε έτσι σε ποσότητα.

Ρίχνουμε το αλεύρι μεμιάς και ανακατώνουμε με ξύλινη κουτάλα. Θα σας φανεί ότι θα σβολιάσει, μην ανησυχείτε, συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να γίνει συμπαγές να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να ακουστεί ένας θόρυβος σαν να τηγανίζεται. Βγάλτε το και αφήστε το να γίνει χλιαρό σε θερμοκρασία.

Τώρα με την κουτάλα, ενσωματώστε ένα ένα τα αυγά. Καλύτερα αν προηγουμένως τα έχετε χτυπήσει με ένα πιρούνι.

Θα γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη που ελαφρά θα κολλάει.

Στρώστε σε ταψί για μπισκότα μια λαδόκολλα. Στερεώστε την βάζοντας από κάτω στις 4 άκρες λίγο από τη ζύμη για να κολλήσει και να μην κουνιέται ώστε να σας δυσκολεύει όταν θα στήσετε τα εκλαίρ.

Με σακούλα και μύτη που είναι σαν ανοιχτό αστέρι φτιάξτε τα εκλαίρ σε απόσταση μεταξύ τους και σε μήκος περίπου 10 εκ. Αφήστε τα στο ψυγείο για 15 λεπτά τουλάχιστον. Αλλά και αν τα κάνετε από το βράδυ και τα ψήσετε το πρωί, είναι καλύτερα.

Πριν τα βάλετε στον προθερμασμένο φούρνο σας, στους 180⁰C, πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη και βάλτε τα για ψήσιμο. Μετά από τα πρώτα 10 λεπτά στο φούρνο, μισοανοίξτε τον με μια κουτάλα που θα σταθεροποιήσετε ανάμεσα στην πόρτα του φούρνου και στον φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακριβώς άλλα 30 λεπτά. Εγώ βρήκα πως έτσι γίνονται τέλεια.

Όταν βγουν από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.

Από την πίσω μεριά ανοίξτε σε τρεις μεριές τρύπες με μια μύτη για να γεμίσετε με κρέμα τα εκλαίρ με μια σύριγγα ζαχαροπλαστικής. Μετά βουτήξτε την πάνω μεριά του εκλαίρ στη σάλτσα φραμπουάζ και αφήστε να στεγνώσουν. Συγχρόνως διακοσμείστε τα.

Επικάλυψη με σάλτσα φραμπουάζ

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

LENA1