Κέικ ή μπισκότα – jaffa cakes

Αυτά τα μικρά σοκολατένια μπισκοτοκέικ  που βλέπετε είναι τα jaffa cakes. Ένα πολύ διακριτικό γλυκό. Φτιαγμένα με μαλακιά ζύμη όπως ένα sponge cake, με χαρακτηριστική γεύση πορτοκαλιού που βγαίνει μέσα από μια ενδιαφέρουσα φέτα ζελέ και συνδυασμένα περίφημα με μια μικρή δόση σοκολάτας στην επιφάνειά τους.  Έχουν πάρει προφανώς την ονομασία τους από μια ποικιλία πορτοκαλιών, jaffa, που καλλιεργούνται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή και είναι μικρά, πολύ γλυκά πορτοκάλια, σχεδόν χωρίς κουκούτσια. Τα jaffa cakes θα τα βρείτε με κάποια παραλλαγή ίσως και εδώ στα σουπερμάρκετ αλλά δεν έχω δει να είναι τόσο αγαπητά στους φίλους των γλυκών, όσο διάσημα είναι στην Αγγλία και τόσο ταιριαστά μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Ή και ένα λικέρ.

Προσωπικά ήταν από τα πρώτα μπισκότα που παρατήρησα στα ράφια ενός  αγγλικού σουπερμάρκετ και φυσικά τα αγόρασα. Μέσα σε ζελατίνα, τοποθετημένα σε θήκες όρθια, ήταν ενδιαφέροντα. Η γεύση τους μου φάνηκε μέτρια και καθόλου οικεία, ειδικά με την έντονη γεύση του πορτοκαλιού. Βέβαια και τα ξαναγόρασα, ακριβώς μόλις τελείωσε το πακέτο γιατί είναι μικρά και βολικά όταν θέλεις κάποιο γλυκό, σαν να τρως αφράτα μπισκότα. Όταν είδα πόσο εύκολη είναι η συνταγή της Mary Berry, δεν άντεξα και δοκίμασα να τα φτιάξω. Τελευταία τα φτιάχνω θα έλεγα, πολύ συχνά. Δεν έχουν βούτυρο και με μαύρη σοκολάτα είναι αρκετά λιτά σε θερμίδες. Τα σπιτικά jaffa cakes είναι πιο απαλά σαν μαλακό παντεσπάνι, γίνονται ελαφρώς πιο «περιποιημένα» στο μέγεθος απ’ ό,τι είναι συνήθως στο πακέτο αλλά μπορώ να πω ότι έχει πλάκα να τα φτιάχνεις, ιδίως όταν τα γεμίζεις με τις ροδέλες του ζελέ. Γίνονται σχετικά γρήγορα και είναι ιδανικά για ένα πάρτι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζελέ πορτοκάλι που δεν βρίσκεις εύκολα στην ελληνική αγορά με ζελέ ανανά ή βερίκοκο, συνδυάζοντάς το με ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

(Visited 551 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Jaffa cakes

Θα χρειαστούμε

Υλικά Θα γίνουν περίπου 20 κομμάτια 2 ταψιά για μάφινς με τις ειδικές θήκες – 1 κουτάλι σούπας στρόγγυλο –ένα κουπ πατ για μπισκότα
Για το ζελέ θα χρειαστούμε:
  • 1 πακέτο ζελέ ανανά έτοιμο με δύο σακουλάκια ζελέ των 100 γρ. το καθένα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200-250 γρ./ένα ποτήρι βραστό νερό για κάθε 100 γρ. σκόνη ζελέ
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
  • 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη ψιλή, caster sugar- αν θέλετε τρίβετε για ½  λεπτό, την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Βούτυρο 50 γρ. για να βουτυρώσετε τις θήκες
Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:
  • 2 πλάκες μαύρης σοκολάτας ως 46% λιπαρά κακάου, 200 γρ.
  • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο

Μια παραλλαγή από τη συνταγή της Marry Berry, από το πρόγραμμα του BBC2, The Great British Bake off, 2016

Διαδικασία

Κάνουμε κάθε φακελάκι ζελέ χωριστά, ανακατώνοντας τη σκόνη ζελέ με το βραστό νερό μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες. Κόβουμε ροδέλες στρόγγυλες 5 εκ. και πάχους ½ εκ., με το κουπ πατ για μπισκότα. Φροντίζουμε οι δίσκοι να είναι μικρότεροι λίγο από τα κεκάκια. Είναι πολύ βοηθητικό αν κάθε δόση ζελέ την φτιάχνουμε σε ένα σκεύος, βαθύ τηγάνι ή ταψάκι, 24 εκ. Δεν χρειάζεται όλο αυτό το ζελέ για τις ροδέλες.

Αλείφουμε τις θήκες του ταψιού για μάφινς με λίγο βούτυρο.

Σε μπωλ σπάζουμε τα αυγά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ ακριβώς 5 λεπτά, το μίγμα θα είναι αφράτο, σαν την υφή της μαρέγκας. Ρίχνουμε σε δύο δόσεις το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με τη βανίλια και ανακατώνουμε. Με μια ξύλινη κουτάλα κάνουμε κυκλικές κινήσεις, από την έξω μεριά στα τοιχώματα προς τα μέσα, φροντίζοντας να ενσωματωθεί το αλεύρι.

Με ένα στρόγγυλο κουτάλι της σούπας αδειάζουμε λίγο στη βουτυρωμένη θήκη. Να μην γεμίσει μέχρι επάνω γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και δεν θέλουμε να είναι υπερβολικό το παντεσπάνι μας.

Χτυπάμε μια φορά το ταψί δυνατά στο τραπέζι για να σπάσουν οι φυσαλίδες αέρα. Τα ψήνουμε 7-9 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C. Να είναι μαλακά, όχι ξεροψημένα. Όταν πατάμε ελαφρά με το δάχτυλο η ζύμη θα πρέπει να γυρίζει πίσω αμέσως. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και με προσοχή τα βγάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Όσο ψήνονται στον φούρνο, βάζουμε και το υπόλοιπο μίγμα στις θήκες του άλλου ταψιού.

Όταν είναι κρύα, βάζουμε από επάνω τη ροδέλα ζελέ και ετοιμάζουμε τη σοκολάτα. Θα τη λιώσουμε κόβοντάς την σε μικρά ίδια κομματάκια, πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και δεν ακουμπάει τον πυθμένα του σκεύους που έχει τη σοκολάτα. Πριν λιώσουν όλα τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα. Ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο για να πάρει μια γυαλάδα. Αν δεν θέλουμε, αφήνουμε τη σοκολάτα όπως είναι.

Μόλις κρυώσει λίγο και προτού σκληρύνει η σοκολάτα, απλώνουμε με ένα κουταλάκι μικρό τη σοκολάτα πάνω σε κάθε ροδέλα ζελέ στο κεκάκι και με απαλές κινήσεις καλύπτουμε την επιφάνειά του. Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Είναι ωραία και φρέσκα για τρεις ημέρες, εκτός ψυγείου σε κάποιο μεταλλικό σκεύος διατηρημένα.

jaffa3