Η πανακότα του Γιάννη

panna cotta lenafusion.gr

Βλέπετε τα μικρά λουλουδάκια μου που χαίρονται λίγες στιγμές ξενοιασιάς σε μπαλκόνι εξοχής; Έχουν μόλις ετοιμαστεί για το γαμήλιο πάρτυ του Γιάννη, του φίλου μου και περιμένουν με τα καλά τους τη μεταφορά στο σπίτι του!

Είναι το τελευταίο μου πρότζεκτ αυτό, η παρασκευή πανακότας, αυτής της ντελικάτης κρέμας, με καταγωγή το Πιεμόντε της Βόρειας Ιταλίας και θαυμαστές παντού σε όλο τον κόσμο!

Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές και γεύσεις. Όταν ξεκίνησα να ψάχνω για τις καλύτερες κρέμες και να συγκρίνω δοσολογίες και υλικά, αλήθεια δεν μπορούσα να φανταστώ πόσες ιδέες υπάρχουν γι’ αυτήν την λιτή όπως φαίνεται κρέμα…. Και πόσες διαφορετικές γνώμες και γεύσεις ανθρώπων υπάρχουν για το καλό, το υπέροχο, το τέλειο!

Ανακάλυψα δε πως εκεί που πας να κατασταλάξεις και έχεις πάρει την απόφασή σου, ξαφνικά γίνεται μια ανατροπή, όπως για παράδειγμα μια νέα φωτογραφία, μια συνταγή σε παλιό περιοδικό, μια ιδέα της καλής σου φίλης και να…. πάλι αρχίζεις τους καινούριους υπολογισμούς για την πιο πετυχημένη, πάντα κατά την προσωπική σου γνώμη βέβαια, συνταγή πανακότας.

Τελικά έφτιαξα και εγώ τις δικές μου συνθέσεις. Μου άρεσαν. Τις βρήκα χαρούμενες, νόστιμες, δροσερές και με εκρηκτικό Hawaiianlook. Κρυφοχαμογελούσα ενώ τις σερβίριζα, είχα και μια φωνή πίσω μου να λέει: Τελικά για μένα, η καλύτερη συνταγή ήταν αυτή που έκανες στην αρχή, όταν ξεκίνησες τις δοκιμές, αυτή με την καρύδα και τη βανίλια αλλά δεν τη βλέπω…

Σας προτείνω μια από τις συνταγές που χρησιμοποίησα για το πάρτυ:

(Visited 808 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Πανακότα με ζελέ φρέσκιας φράουλας

panna cotta 2 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια απόσταγμα ή το ξύσμα ενός λοβού βανίλιας και το ξύλο που θα αφαιρέσουμε μετά την Παρασκευή της κρέμας.
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 400 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια πλήρες λιπαρών
Ζελέ φράουλας
  • 500 γρ. φράουλες πλυμένες και χωρίς το κοτσανάκι τους
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 15 γρ. ζελατίνα σε φύλλα
  • 1 κουταλιά λικέρ φράουλας

Η συνταγή της κρέμας είναι του Στέλιου Παρλιάρου που βρήκα στο περιοδικό Γαστρονόμος. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του σεφ και η κρέμα θα σας αποζημιώσει γιατί έχει μια ωραία και πλούσια γεύση που συνδυάζεται τέλεια με την ελαφρά σπιρτάδα του τυριού.

Για 11 ατομικά φορμάκια των 100 ml

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και ανακατεύουμε να λιώσουν.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο αυτό το μίγμα στο μίγμα γάλακτος-κρέμας.
  3. Μεταφέρουμε τώρα στη φωτιά το μίγμα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα, μέχρι λίγο πριν να αρχίσει να βράζει. Αν έχετε θερμόμετρο θα μετρήσετε μέχρι τους 80⁰-82⁰C.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και 2-3 παγάκια τις ζελατίνες να μαλακώσουν.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κρέμα και τη μεταφέρουμε σε κρύα κατσαρόλα για να σταματήσουμε το ψήσιμο της κρέμας. Ρίχνουμε τις ζελατίνες αφού τις στύψουμε με το χέρι μας ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθούν στο ζεστό μίγμα. Αφήνουμε να κρυώσει αφού σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη κουζίνας για να μην πιάσει πέτσα.
  6. Με το πιρούνι μαλακώνουμε την κρέμα τυριού και την αναμιγνύουμε στο μίγμα μας. Για να μην έχει σβόλους χτυπάμε λίγο με το ραβδομπλέντερ. Ή με το μίξερ μας, αν δεν έχουμε.
  7. Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια, όπως αυτά της φωτογραφίας που είναι πλαστικά, μιας χρήσης για κρασί, ή όπου θέλουμε αρκεί να γεμίσουμε περίπου τα 2/3 του ποτηριού. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  8. Μόλις κρυώσει η κρέμα περίπου σε 4 ώρες θα βάλουμε το ζελέ φράουλας και θα περιμένουμε να παγώσει και αυτό στο ψυγείο, καλύτερα για ένα βράδυ.

Ζελέ φρέσκιας φράουλας

Θα χρειαστεί να πολτοποιήσουμε τις φρέσκες φράουλες με το ραβδομπλέντερ για καλύτερη υφή. Αν δεν έχουμε, θα χρησιμοποιήσουμε το μπλέντερ ή την μηχανή του πουρέ.

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους.
  2. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και ανακατεύουμε τη ζάχαρη ώστε να λιώσει. Μετά τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τις λιώνουμε με το μπλέντερ χειρός για να γίνουν σαν πουρές.
  3. Βάζουμε τις ζελατίνες σε μπολάκι με κρύο νερό και ρίχνουμε και 2-3 παγάκια. Αφήνουμε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν κάπως για 5-10 λεπτά.
  4. Παίρνουμε μια ποσότητα από αυτόν τον πουρέ και το ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας. Λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε στυμμένες καλά με τα χέρια μας τις ζελατίνες. Ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
  5. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο υπόλοιπο μίγμα με τις πολτοποιημένες φράουλες. Ανακατεύουμε και μετά από λίγο προσθέτουμε το λικέρ φράουλας (ή λιμοντσέλο ή λευκό ρούμι).
  6. Μοιράζουμε το ζελέ πάνω στις κρέμες αφού έχουν πήξει καλύτερα για ένα βράδυ στο ψυγείο.
  7. Διακοσμούμε και διατηρούμε στο ψυγείο. Αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα φυλλαράκια, όπως η λουίζα τοποθετείστε τα την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα. Οι κρέμες πανακότας είναι τέλειες και φρέσκες για 3 ημέρες.

Ιδέες: Τα ασπράδια που περισσεύουν είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για μαρέγκες μικρές στρόγγυλες (συνταγή για τα μαρεγκάκια στο κείμενο: Κουλουράκια moore) που θα χρειαστούν για το στόλισμα ή θα τις κεράσετε σκέτες. Είναι απαραίτητες σε ένα τραπέζι γάμου!